Zakrivljeni ekrani – budućnost ili prolazni hir?

Godinama smo gledali zaobljene CRT-ove i jedva čekali savršeno ravne zaslone. Oni su tu, no sad nas marketing uvjerava da su “spigani” zasloni ipak bolji? Istina, nisu više konkavni nego konveksni, ali ipak? Možda je vrijeme da vratite stari, titravi CRT u dnevni boravak. A što je sa zakrivljenim montorima i pametnim satovima?

Kada je početkom 2014. Samsung prvi, i jedini predstavio zakrivljene LED LCD televizore, mnogi su bili skeptični. Još jedan prolazan hir ili trajna vrijednost? Dobra prodaja i konkurencija koja brže – bolje hvata zakrivljeni priključak najbolji su odgovor. No, nisu više samo televizori zakrivljeni…

Nije lako biti marketingaš u velikim tvrtkama. Svake godine treba izmisliti toplu vodu, više ili manje zagrijanu, i uvjeriti kupce da je upravo to ono što im treba. Jer, tehnologija često napreduje sporijim tempom, pa je potrebno stvorili želju za smjenom generacija uređaja.

Pogledajmo primjer televizora. Ponekad to prođe dobro – Smart TV platforma – a ponekad baš i ne. Kada ste zadnji puta vidjeli TV reklamu s fokusom na 3D? Prikaz trodimenzionalne slike je degradiran s glavnog prodajnog aduta na samo još jednu mogućnost modernih televizora, kamo zapravo i spada.

UHD, Smart TV, OLED – te stvari su danas u fokusu. I sve to, sve više i više, na zakrivljenim zaslonima. Sve su popularniji i poželjniji, i sada je izvjesno – neće biti samo prolazna moda. Činjenica jest da zakrivljeni zasloni u praksi negdje donose više, a negdje manje prednosti, stoga pogledajmo kakvo je stanje stvari po kategorijama uređaja…

Zakrivljeni televizori

Ipak, ne trebate vaditi stari CRT iz podruma. Iako su prvi zakrivljeni televizori Samsung i LG OLED TV predstavljeni početkom 2012. na CES-u,  Samsung je de facto kreirao tržište zakrivljenih zaslona početkom 2014., kada su top modeli FullHD i UHD televizora serije 8; H8000 i HU8500 postali zakrivljeni. Kasnije su uslijedili i jeftiniji modeli, poput serije H6800. Usprkos početnoj skepsi, zakrivljeni televizori su ostvarili izvrsne prodajne rezultate.

Konkurencija je pratila razvoj situacije. Danas i LG nudi zakrivljeni LED LCD, kao i Philips, Sony, Panasonic, no Samsung i dalje ima najviše zakrivljenih modela u ponudi.

Koje prednosti donose zakrivljeni zasloni u odnosu na ravne? Prema Samsungu, zakrivljeni ekran po uzoru na kina donosi bolje iskustvo gledanja, korisnik uranja u sadržaj (Immersive experience) koji ga djelomično okružuje. Zakrivljeni zaslon smanjuje refleksije okoline te nudi nešto veće vidno polje u odnosu na ravni iste dijagonale, a pojavljuje se i osjećaj dubine slike. Nešto kao mini 3D efekat.

U praksi, treba napomenuti da kod kina gledate znatno veću dijagonalu s manje daljine, pa su tamo i razlike vidljivije. Relativno mala zakrivljenost televizora, te mala dijagonala ograničavaju osjećaj uranjanja u sliku, stoga savjet – kupujete li zakrivljeni TV, neka bude što veće dijagonale. Po mogućnosti barem 55", za najbolje rezultate i istinsko uživanje birajte 65" ili veće televizore. Tu je razlika u odnosu na ravne zaslone zaista primjetna.

Ako sjedite točno u žarištu zakrivljenosti, TV će vam izgledati ravan, no čim se malo odmaknete od idealne točke uočit ćete zakrivljenost. Činjenica jest da se većini korisnika dopada kako izgleda slika na zakrivljenim televizorima, a najveća razlika je možda ipak u smanjenom broju neželjenih refleksija okoline.

Treba obratiti pozornost i na vidljivi kut. On je dobar do otprilike 35 stupnjeva; više od toga će vam dati lošiju kvalitetu slike u usporedbi s ravnim zaslonom.

Ukoliko planirate postaviti TV na zid, pomirite se da neće izgledati elegantno poput ravnog televizora. Što je TV veće dijagonale više će stršiti rubovi, no postavljanje na zid je ipak moguće – Samsung radi originalne nosače za svoje zakrivljene televizore.

Bitno je napomenuti, da vam za razliku od primjerice 3D tehnologije, ne treba nikakav dodatak na nosu; zakrivljenost svoj efekt daje odmah i sad, na svim sadržajima – od SD sapunica i dnevnika, preko DVD do UHD filmova. To je velika prednost.

I zadnje, ne i najmanje bitno, zakrivljeni televizori izgledaju zaista izvrsno – čak i ugašeni. Nakon što su televizori godinama dolazili sa sve tanjim okvirima (više praktično nema mjesta za daljnje smanjenje…), tanjim pozadinama ili drugačijim stalcima, sada napokon postoji novi dizajnerski smjer koji iz temelja mijenja inicijalne postavke.

I znate što? Jako nam se dopada. Napokon možemo kupiti televizor koji izgleda bolje, ljepše i drugačije, a i kvaliteta slike donosi određene, istina – ne velike – prednosti. Jer nije samo zaslon zakrivljen, pogledajte kako dobro izgleda zakrivljeni soundbar koji sjajno pristaje uz Samsungovu seriju 8000…

 

Zakrivljeni monitori

Veliki zakrivljeni monitori u praksi nude više benefita od zakrivljenih televizora. To posebice vrijedi za sve popularnije 21:9 monitore. Za razliku od televizora, ispred monitora uvijek sjedite u idealnoj poziciji, a i znatno ste bliže zaslonu. Gledate li izbliza veliki ravni monitor, rubove zaslona gledate pod povelikim kutom što narušava kvalitetu slike.

Posebice kod VA monitora poput Samsunga S34E790C, ali to vrijedi i za LG 34UC97 koji tradicionalno koristi IPS, panel s najširim vidljivim kutem. Zakrivljenost ovdje pomaže na način da rubove zaslona gledate pod manjim otklonom nego da su ravni – a to smanjuje razlike u kvaliteti slike.

Tu su i smanjene refleksije, ali nažalost i glavni nedostatak – još uvijek visoka cijena, posebice kod najprivlačnijih 34"  21:9 monitora gdje je benefit zakrivljenosti najizraženiji. Nakon iskustva u radu sa spomenutim LG-em, možemo slobodno reći da uopće ne bi smo kupovali monitor tih dimenzija ako nije zakrivljen. Igranje na 34" zakrivljenom monitoru, pa ako baš treba i rad :-), je božanstveno! Bolje od toga ne može… Zakrivljeni monitori uskoro dolaze u našu ponudu.

Zakrivljeni smartphone

Ako izuzmemo Samsung Galaxy Note 4 edge te novi Samsung Galaxy S6 edge – koji zapravo nemaju zakrivljene zaslone, nego samo zakrivljeni, "skinuti" bočni rub – jedini zakrivljeni smartphone na tržištu nudi LG. LG G Flex predstavljen je 2013., i bio je namijenjen ispitivanju tržišta. Velik 6" zakrivljeni telefon izgledao je zanimljivo, imao je top hardver i bateriju, neobično ugodnu ergonomiju ali i prosječnu kameru, slabiju kvalitetu HD zaslona i visoku cijenu – inicijalno, preko 6.000 kn. No spomenuti nedostaci blijede pred aktualnom cijenom: samo 2.999 kn!

Ove godine, LG je predstavio nasljednika, LG G Flex 2.

Oba G Flexa fino pristaju u džep hlača jer prate prirodnu zakrivljenost tijela. Također, oba su blago savitljiva – ako slučajno sjednete na njih i izravnate ih, ništa im se neće dogoditi. Možda najbolja stvar – savitljivi zaslon ne puca kod pada, a i refleksije okoline su manje nego kod ravnih zaslona.

Novi LG G Flex 2 ispravlja nedostatke prethodnika: zaslon je sada FullHD P-OLED i izvrsne je kvalitete, uređaj je manji (5.5") i bolje leži u ruci a kamera je bitno poboljšana. Hardverski je to vrhunski uređaj zahvaljujući novom, 64 bitnom osmerojezgrenom procesoru Snapdragon 810, dok je cijena sada senzacionalno niska – samo 4.800 kn, to je vrlo privlačna ponuda. Jer, s cijenom gratis dolazi saznanje da imate jedini zakrivljeni mobitel na svijetu, koji je pravi magnet za poglede.

Samsung je sa Note 4 edge ispitao tržište koje je pozitivno reagiralo na zakrivljeni rub zaslona, s kojim dolazi i prilagođeni softver pa na zakošenom rubu možete vidjeti razne notifikacije i upravljačke kontrole. S druge strane, ergonomija je nešto kompliciranija – to se nije svima dopalo.

Stoga je Samsung Galaxy S6 edge dobio manji, ali obostrano zakrivljen zaslon koji ne ide do samog ruba kućišta. Osim notifikacija u boji S6 edge ne nudi dodatne kontrole, ali je stoga i rukovanje jednostavnije i potpuno identično kao kod "normalnog" telefona. Oko dizajna se svi slažu – Samsung Galaxy S6 edge je jedinstven mobitel i izgleda izuzetno atraktivno.

 

Zakrivljena nosiva elektronika

Različite fitness narukvice i pametni satovi su po prirodi zakrivljeni, ali najčešće imaju ravne zaslone. Tvrtka koja je kreirala tržište pametnih satova, Samsung, je u trećoj generaciji svojih mainstream satova – Gear S – po prvi puta stavila zakrivljeni OLED zaslon, koji prati konture vaše ruke. Tu je i zakrivljeni Gear Fit, no on je ograničenih mogućnosti, namijenjen ponajprije sportašima. S druge strane, konkurencija se i dalje drži klasičnih četvrtastih ili elegantnih okruglih zaslona.

Estetski, Samsung Gear S izgleda vrlo moderno i jedinstveno, no postoji više nego dobar razlog zašto je opremljen zakrivljenim zaslonom. Gear S je najmoćniji pametni sat na tržištu, trenutno jedini na kojeg možete razgovarati i bez smartphonea (prima SIM karticu), ima WiFi, GPS, a možete i pisati poruke, mailove… Da bi tipkanje bilo prihvatljivo ugodno treba vam veliki zaslon, veći nego na drugim pametnim satovima. Kako to radi u praksi, pogledajte u videu.

 

Velika ravna ploha nikako ne pristaje vašem zapešću, niti estetski niti ergonomski. Da sumiramo: želite li pametni sat s mogućnostima koje krase Gear S, zaslon mora biti zakrivljen.

S druge strane, za šminku je najbolji okrugli zaslon, kojeg smo prvi puta vidjeli na Motoroli 360 (ne i kod nas, doduše) i na atraktivnom LG G Watch R satu, koji je dostupan u prodaji. Ručni satovi su tradicionalno okrugli, to se korisnicima najviše dopada. Glasine govore da će i novi Samsungov premium pametni sat doći s okruglim zaslonom, s pomičnom lunetom poput one na ronilačkim satovima, koja će se koristiti za upravljanje satom.

No Apple, kralj šminkerske tehnologije, misli drugačije – Apple Watch je četvrtast. Na koju publiku cilja lijepo se vidi iz raspona cijene – od 350 dolara do 10.000 za zlatni primjerak! treba priznati, izgledaju izvrsno, i najjeftiniji modeli. Baterija je deklarirana na samo 18 sati? Pa što…