VR – gaming revolucija

Virtualni svijet je stigao. Isprobali smo HTC Vive i dojmovi su božanstveni, to je sveti gral gaminga. Treba li napomenuti, jedva čekamo Playstation VR? No, može i jednostavnije – danas vam je dovoljan smartphone i kartonske naočale da uronite u svijet koji će revolucionirati igranje, više od pojave bilo koje tehnologije unazad 20 godina…

Dragi kolege gameri, kada ste zadnji puta bili impresionirani? Ali zaista impresionirani, na način da ćete to pamtiti godinama?

Većina današnjih gamera je premlada da bi se sjećala razvoja 3D igara. No, stariji među nama nikada neće zaboraviti prve 3D igre na konzolama poput Sege Saturn, prije cca 20 godina. Pravi pravcati 3D objetki, s teksturama, i digitalizirani stereo zvuk! Bolesno dobro!

U to doba je PC još kuburio s DOS-om i kvazi 3D igrama poput Wolfensteina i Dooma. Sega je bila svjetlosnu godinu ispred, a uskoro je stigao i Playstation…Sljedeće big bang uzbuđenje je donio PC – Pentium 1 sa Voodoo Monster 3D karticom, moja je bila prva u Zagrebu! Više nema pikseliziranih tekstura, tu je sad bilinearno filtriranje, a grafika je nevjerojatna.

Nakon toga? Zapravo se ničega posebnog ne sjećamo, osim možda PS3 igara kad je konzola izašla, te naravno, sjajne Playstation četvorke koja je u rekordno brzom roku zavladala tržištem konzola, i redefinirala gaming. A prva joj je godina tek…

No, sve je to mlaka vodica prema doživljaju koji nudi Virtual Reality, tj .virtualna stvarnost. 

Stavite naočale, i odjednom ste na rubu stijene. Cijelo vrijeme znate da ste u sobi, potpuno sigurni, no vaš mozak i oči prkose toj činjenici jer vide opasnost – vi ste na rubu i mogli bi ste pasti. Pokušaj hodanja po sobi je tragikomičan, a najbolje zapravo tek dolazi – novi sustavi, poput Sony Morpheusa, obećavaju još bolji doživljaj, još bolju realnost, još niži lag – a sve s ciljem da virtualna realnost postane što sličnija stvarnoj. I naravno, da gaming podigne na potpuno novu razinu. Jedva čekamo nove generacije, jer i sadašnja nudi skustvo koje je apsolutno nevjerojatno – svakako isprobajte!

No, koji VR komplet odabrati? Slijedi pregled najboljih postojećih i dolazećih sustava, svojevrsni vodič za kupovinu virtualnog svijeta.

Sony Project Morpheus Playstation VR

Prvi prototip Sony Project Morpheus VR naočala predstavljen je na GDC 2014 sajmu, gdje je izazvao veliki interes gamera i tehnoloških entuzijasta.

Nakon što je Sony potvrdio datum izlaska Project Morpheusa, koji je preimenovan u Playstation VR – prva polovica 2016., prema svim specifikacijama i najavama Sony će, bez ikakve sumnje,  zasjesti na vrh najboljih VR kompleta. Zašto to vjerujemo?

Sony je na GDC-u 2015 predstavio novu inačicu prototipa, koja donosi veći zaslon (5.7" vs 5") napravljen u superiornoj OLED tehnologiji umjesto klasičnog LCD-a, a osvježavanje je podignuto na 120 Hz. To znači da ćemo uživati u super glatkim i vjernim igrama koje se vrte na 120 FPS-a, u FullHD rezoluciji s vidnim poljem od 100 stupnjeva. Za usporedbu, Oculus Rift i HTC Vive rade na 90 Hz te koriste LCD zaslone.

Korištenje OLED-a donosi eliminaciju tromosti zaslona LCD-a, tj. motion blura što dodatno podiže vjernost prikaza. Tu su i tradicionalne prednosti OLED tehnologije, poput savršenog kontrasta, vidljivog kuta i izvrsnog prikaza boja. 

Više Hz, tj. FPS-a donosi super glatki prikaz prikaz virtualnog svijeta, ali možda još i važnije – eliminira mučninu koja se pojavljuje kod prosječnog korisnika nakon otprilike pola sata nošenja 60 Hz VR kompleta.

Sony Playstation VR će raditi u kombinaciji sa PS4 konzolom i PlayStation kamerom. Sony je povećao broj LED-ica koji prate pokrete glave sa šest na devet te prepolovio latenciju, tj. kašnjenje sustava, koji 1000 puta u sekundi izračunava pokrete glave, u svih 360 stupnjeva. Upravo kombinacija sa postoječom PS4 kamerom čini j(oš) jednu razliku u odnosu na konkurente na tržištu, jer sustav prepoznaje kretnje korisnika u prostoru. Drugim riječima vaši pokreti ruku i nogu se automatski digitaliziraju i korisnik na taj način sudjeluje i u fizičkoj interakciji.

Znatno je poboljšana i ergonomija – Morpheus ima samo jednu traku pa se lako stavlja i skida. Traka raspoređuje težinu sustava na glavu tako da nema neugodnog pritiska na lice, a cijeli sustav je dodatno olakšan – sve u cilju ugodnijeg nošenja.

Lijepo, no možda i najvažniji razlog zašto će Sony Morpheus biti najbolji VR gaming kit na tržištu, osim superiornog hardvera, jest svakako Sony Computer Entertainment, koji će uskoro podijeliti SDK developerima igara. Super uspješni gigant SCE i Playstation brand jamac su velike količine kvalitetnih igara već kod predstavljanja, kojima drugi sustavi neće moći konkurirati.

Možda i najbolja stvar – neke postojeće PS4 igre će dobiti nadogradnju za rad sa Sony Playstation VR sustavom!

Sve navedeno zvuči fantastično, te s razlogom vjerujemo da će ovo biti uvjerljivo najbolji VR komplet s najrealnijim prikazom na tržištu, a koliko neslužbeno saznajemo, i cijena će biti atraktivna. Jedva čekamo!


 

HTC Vive

HTC Vive je predstavljen na netom završenom MWC 2015 kongresu u Barceloni i najavljen je kao “čudo neviđeno” na polju rješenja za virtualnu stvarnost. S obzirom da smo nedavno imali priliku isprobati prototip na zatvorenoj prezentaciji, možemo potvrditi – da, to je to. Čista petica!

Dojam trodimenzionalnosti je savršen. Nema baš nikakvih negativnih efekata, koje gledamo na 3D televizorima. Zapravo, HTC Vive je toliko bolji od bilo čega "3D" da uopće ne stane u istu rečenicu

Nema titranja, glavobolje (aktivni 3D), nema raspadanja slike pod nekim kutom (pasivni 3D), nema umjetnog dojma 3D-a jer gledate ravnu 2D plohu koja glumi 3D (svi 3D televizori). Vi ste u pravom 3D-u, po kojem se možete kretati, i gledati bilo koji objekt s bilo koje strane. Oko njega, iza, ispod, a sve izgleda super realno. Tko će sad nakon ovog iskustva dočekati Playstation VR? Ufff…

VR sustav je napravljen u suradnji s Valveom, a najavljeno je da dolazi u trgovine do kraja (ove) godine. Tajvanci tvrde kako će Vive biti toliko dobar da će promijeniti način interakcije s igrama. Da bi prilikom predstavljanja krajem 2015. godine bilo što više igara koje iskorištavaju puni potencijal ovih naočala, HTC odmah kreće s prodajom Developer’s Editiona namijenjenog razvijateljima softvera. 

Vive se koristi u kombinaciji s PC računalom i Valveovim sustavom koji izgleda slično Oculus Rift Crescent Bay ediciji. HTC Vive ima 70 senzora koji prate pokrete glave u 360 stupnjeva uz 90 Hz osvježavanje, te najavljenu nisku latenciju. Tu je i pripadajući kotroler "contex aware controller", koji vam omogućava interakciju s elementima u virtualnom svijetu. Možete pucati pomicati i razbijati predmete.

Samsung Gear VR

Samsungov ulaz u svijet virtualne stvarnosti je dobio komplimente na račun jednostavnosti upotrebe, cijene i općenite kvalitete doživljava VR stvarnosti ali i pokude zbog ograničenja na Samsung Galaxy Note 4 ili Samsung Galaxy S6 (kod kupnje morate odabrati inačicu – nisu identične).

Samsung Gear VR je zapravo Oculus Rift, koji koristi Note 4 ili S6 hardver za prikaz slike. I to kompletan, jer spomenute mobitele umećete ispred leće naočala u Micro USB konektor, pa Gear VR osim procesora koristi i izvrsne Super AMOLED zaslone.

Već postoji priličan broj igara i cijeli sustav sa VR video sadržajem nazvan Milk VR (trenutno dostupan samo u Americi).

Zahvaljujući korištenju kompletnog hardvera Note 4 i S6 smartpohne,a sustav je privlačno jeftin, samo 99 dolara

Oculus Rift

Otac i kreator pomame za VR svijetom je Oculus Rift. Vjerojatno ste čuli da ga je razvio mlađahni, 21 godišnji inženjer Palm Luckey uz pomoć financiranja putem Kickstartera, da bi ga sredinom 2014. otkupio Facebook za tričavih 2.000.000.000 dolara. Nismo fulali, to su dvije milijarde dolara…

Oculus Rift se priključi na DVI i USB vašeg PC računala. Zadnja inačica kreira vidno polje od 350 stupnjeva u 1080p rezoluciji (fullHD), a znatno je poboljšano i praćenje glave, koje je sad super osjetljivo i detektira i najmanje pomake.

Oculus Rift je dostupan u prodaji, te već postoji solidna količina igara za njega.

Microsoft Hololens

Microsoft Hololens je hibrid virtualne stvarnosti i nadograđene stvarnosti (agumented reality). Za razliku od gore navedenih sustava, Hololens vas ne isključuje iz (prave) stvarnosti nego je nadograđuje projekcijskim sadržajem. Recimo, možete igrati (računalni) pasijans na kuhinjskom stolu, ili pretvoriti pod svoje dnevne sobe u pješčanu plažu…

Microsoft koristi Kinect tehnologiju za prepoznavanje pokreta i glasovnih naredbi, naočale pružaju vidljivo polje od 120 stupnjeva uz "high definition" vizuale.

Zanimljivo je da se ne priključuju na PC ili Xbox – ovo je samostalan uređaj, koji u sebi ima računalo bazirano na Windowsima 10, te bateriju. Očekuje se tijekom 2016. godine.

Microsoft Hololens je hibrid virtualne stvarnosti i nadograđene stvarnosti (agumented reality). Za razliku od gore navedenih sustava, Hololens vas ne isključuje iz (prave) stvarnosti nego je nadograđuje projekcijskim sadržajem. Recimo, možete igrati (računalni) pasijans na kuhinjskom stolu, ili pretvoriti pod svoje dnevne sobe u pješčanu plažu…

Microsoft koristi Kinect tehnologiju za prepoznavanje pokreta i glasovnih naredbi, naočale pružaju vidljivo polje od 120 stupnjeva uz "high definition" vizuale.

Zanimljivo je da se ne priključuju na PC ili Xbox – ovo je samostalan uređaj, koji u sebi ima računalo bazirano na Windowsima 10, te bateriju. Očekuje se tijekom 2016. godine.

Postoji još nekoliko manje poznatih VR sustava u razvoju, no već sada je jasno: Sony Project Morhpheus će pokoriti gaming tržište, i napraviti revoluciju u rangu one prvih 3D igara prije dvadeset godina.
Nitko drugi nema tako dobar hardver, a i da ga naprave – fali im još samo Playstation 4 i Sony Computer Entertainement s ponajboljom bazom igara na svijetu, da uđu u istu rečenicu s Morpheusom :-).

Morpheus bi sam po sebi mogao biti razlog kupovine PS4 konzole, pored svih ostalih njenih prednosti. Jedva čekamo!