Vodič za kupovinu prijenosnog računala

Planirate kupovinu novog računala? Čestitamo, no što kupiti? Laptop? Ili radije hibridno računalo? Možda gamersku zvijer, da zamijenite desktop kantu? A što je s tabletima? Ne zaboravimo na Apple MacBook računala…

Jesen je tradicionalno dobro vrijeme za kupovinu laptopa, za ovu to posebno vrijedi jer je stigla nova generacija Intelovih procesora.  Kategorije se preklapaju više nego ikada, što odabrati?

Bez brige, tu smo da vam pomognemo. Naša ponuda prijenosnih računala i tableta je cjelovita, s najboljim brandovima na tržištu.

carousel

Ono što posebno raduje su cijene i mogućnosti uvodnih, ali i high end laptopa. Krenimo od osnovne klase – 15.6″ FullHD ekran (oštrija slika, i/ili više mjesta za rad), SSD disk (drastično brži od mehaničkih – do sada samo u premium klasama), Core i3 ili i5 procesor, Windowsi 10 Home, renomirani brand dobivate već za 3000 kn.

Prisjetimo se dosadašnjih uvodnih računala te cijene – samo HD zasloni, spori diskovi i procesori koji trzakaju i kod surfanja, nema Windowsa… To je itekako opipljiv napredak!

Isto vrijedi i za gaming laptope. Oni sada, po prvi puta ikada, imaju identične grafičke kartice kao i desktop računala! Dakle, Nvidia GTX-ice nisu nimalo sporije jer i ne postoje mobilne inačice (stari Go modeli), a slično vrijedi i za nove Intel Core i3 / i5 / i7 procesore osme generacije. Lijepo…

Prvi korak je svakako odabir ekosustava u kojem želite raditi, te veličina uređaja. Birate li Windows platformu, Apple iOS ili MacOS ili pak Android?

Operativni sustav

Windows 10 je po mnogo čemu revolucionarni operativni sustav. Microsoft je prihvatio kritike pa je sučelje sada sličnije starijim Windowsima 7, pored Internet Explorera 11 bit će instaliran i drugi, iznova napisan web browser Spartan a Direct X 12 obećaje znatno bolje performanse u igrama. Windowse koristi više od 90% računala u svijetu.

MacOS Apple radi sjajne laptope koji vrte njihov MacOS. Atraktivan, brz i jednostavan za svladavanje sjajna je alternativa Windowsima, ali u pravilu više cjenovne klase. Ukoliko imate iPad i iPhone bit ćete izuzetno zadovoljni integracijom svih Apple uređaja. Čak je i broj aplikacija solidan, najveći deficit će primijetiti ljubitelji igara . MacOS X nije za gamere…

Android OS – Vrlo veliki broj dostupnih aplikacija, ali i dalje slaba kvaliteta i količina “ozbiljnih” aplikacija. Tu je i bizarna nemogućnost prikazivanja Flash tehnologije kod surfanja internetom, a nema niti multitasking – ne možete čak niti Youtube muziku slušati u pozadini. Android možete pronaći u nekim hibridnim računalima.

Laptopi su danas ponovno in. To zapravo ne čudi; s jedne strane tableti su prepoznati kao pretežno web i multimedijski uređaji koji nipošto ne mogu zamijeniti Windows računalo, a s druge strane cijene 15.6″ laptopa s originalnim Windowsima renomiranog branda poput HP-a su zaista povoljne! Istovremeno, bolji 10″ tableti s Android operativnim sustavom su ponekad i značajno skuplji…

Tražite li računalo za rad s uredskim aplikacijama, aktualni Windowsi i Office nemaju konkurencije. Na što je potrebno obratiti pažnju kod kupovine laptopa?

1. veličina i kvaliteta zaslona.

Od veličine zaslona zavisi prenosivost računala (gabariti, masa), a za kvalitetu zaslona jamac je IPS ili PLS tehnologija (najširi vidljivi kut, dobar kontrast i prikaz boja). Ima i izuzetaka: Macbook Air ima klasičan TN zaslon čiji je kontrast bolji od gotovo svih IPS-a na tržištu.

Skuplji modeli mogu imati i zaslon osjetljiv na dodir. Bez toga se može, no ponekad je praktično zumirati ili skrolirati sučelje Windowsa 8 direktno na zaslonu. Masne packe su uračunate u višu cijenu takvih računala :-)

11″ – 12″ su najmanji i često najlakši uređaji kojima je prenosivost na prvom mjestu, jer im je masa od 1 do 2 kg pa su pogodni za prenošenje. Najčešće su im ograničene performanse, ali i tipkovnica i zaslon pa nisu pogodni za pisanje romana. Ova kategorija gubi na popularnosti.

13″ – 14″ fini balans prenosivosti i performansi. Često je tu i metalno kućište, dobra bateriju i dobre performanse, uz brze SSD diskove. Preporučamo ih osobama kojima je važnija prenosivost (gabariti, masa, autonomija baterije) od performansi ili dugotrajnog rada.

15″ – najpopularnija veličina zaslona, konkretnije 15.6″, s velikim rasponom cijene, kvalitete i performansi. Kupujete li najpovoljnije modele, birajte kvalitetne brandove. Nekada su bili prilično masivni i debeli, danas se kreću oko 2 kg pa ih nije problem prenositi. Ovdje nalazimo i prave gaming zvijeri od laptopa

17″ – 18″ ovo su više prenosiva, nego prijenosna računala. Velik zaslon pruža dobar komfor rada, a performanse mogu biti izvrsne u skupljim modelima, dok gaming računala poput HP Omena performansama staju uz bok stolnim računalima.

2. kvaliteta kućišta i tipkovnice

S tipkovnicom ćete se susretati na dnevnoj bazi, neka ima veliku tipku enter i dobar raspored tipki. Još i važnije jest da se cijelo računalo ne uvija kod tipkanja – to je pokazatelj jeftine izrade. Kvaliteta kućišta je vrlo bitna, no nažalost kupci na to ne obraćaju dovoljno pažnje.

Rak rana jeftinih kućišta su šarke, u kojima su i kablovi za zaslon. Kada vam nakon godinu – dvije pukne plastika oko šarki nećete biti sretni.

Tradicionalno ili 2u1? Oblik kućišta je također bitan – već nekoliko godina su popularna hibridna računala sa odvojivim zaslonom, koja mogu biti i tableti i klasični prijenosnici. Izgledaju i rade dobro, hardver može biti ili osnovni (Intel Atom) ili super brzi Intel Core i5 (i7) procesori sa SSD diskom, no cijena je očekivano viša od klasičnih računala.

3. performanse

Procesor je mozak računala, i o njemu mnogo toga ovisi, čak i 3D performanse jer je u istom čipu i grafički podsustav. Najjeftinija računala dolaze s AMD E serijom ili Intel Atom, Celeronom i Pentiumom. To su adekvatni procesori za surfanje ili reprodukciju video zapisa, ne većeg od FullHD rezolucije.

Želite li bolje performanse birajte Intel Core M, a najbolje performanse daju Intelovi Core i3, i5 i kao perjanica, Core i7 procesori. Najbolji su najnoviji, osme generacije koja donosi značajan skok u performansama, zbog više CPU jezgri. Osim izvrsnih performansi, ti procesori imaju već i sasvim solidan grafički podsustav koji može glatko vrtjeti starije igre poput World of Warcrafta, ili novije s manje detalja poput World of Tanks.

Procesori

Trenutno je aktualna 8. generacija Intel Core i3, i5 i i7 procesora (kodno ime Coffe Lake). Svaka generacija je malo brža i štedljivija, te donosi bolju grafiku, i tako već godinama, no ne i u 2018. kada su Core i5 i i7 procesori dobili više jezgri (dvojezgreni su postali četverojezgreni), pa nude 40% bolje performanse. Koja je generacija procesora može se iščitati po prvom slovu oznake serije.

  • Za igranje i zahtjevan rad birajte Core i5 te i7 procesore  koji imaju četiri jezgre i jako dobre performanse, no za pune performanse trebate i dobro hlađenje.
  • Za zahtjevni svakodnevan rad – multimedija, surfanje, Office s mnogo multitaskinga – dobar će biti Intel Core i7 U procesor, koji troši do 3x manje struje. Skromnije performanse donosi Intel Core i5 U, ali uz pomoć SSD diska takva računala su i dalje brza i odzivna.
  • Super lagani prijenosnici u pravilu koriste Core i5 / i7 Y ili Core M procesore, koji su vrlo štedljivi i u pravilu ne zahtijevaju aktivni hladnjak (ventilator). Njihove performanse su osrednje. Iako se diče visokim radnim taktom u Turbo modu, to je ostvarivo kratkotrajno – po opterećenjem značajnu se usporavaju. Primjerice, ako je Turbo 3.2 GHz, obrada videa će stabilizirati frekvenciju na samo 1-1.2 GHz…
  • Jeftini prijenosnici sa Intel Celeron i Intel Pentium procesorima donose slabe performanse, ali i vrlo nisku cijenu. Ako vam je laptop prvenstveno potreban za korištenje jedne aplikacije, primjerice surfanje, poslužit će manje zahtjevnim korisnicima i početnicima.
  • Super jeftini prijenosnici sa Intel Atom procesorima – ovdje zaboravite na multitasking ili bilo kakve zahtjevnije zadaće, iako imaju četiri jezgre radi se o super štedljivim i sporim procesorima. Danas ih možemo pronaći samo u hibridnim ili tablet računalima niske cijene.

Grafika

Dvije su osnova tipa grafičkog podsustava: integrirani GPU (Graphics Processor Unit) ili diskretni (zasebni) GPU.

Integrirana grafika

Svi aktualni procesori imaju integriranu gafiku u sebi, koja je dogurala do solidnih performansi. Ti čipovi dijele sistemsku memoriju (RAM) sa procesorom računala. Danas je sasvim realno ugodno igranje manje zahtjevnih naslova sa integriranom grafikom; primjerice, World Of Tanks na Intel Core i5 radi u FullHD rezoluciji na min/med postavkama u 50-ak FPS-a na laptopu. To je sasvim dovoljno za casual gamere.

Zasebni grafički čipovi

Nvidia i AMD proizvode vrlo snažne grafičke kartice za prijensona računala. Aktualna generacija kod Nvidie su GTX 10×0 (GTX1050, 1060, 1070, 1080) a kod AMD-a R4xx serija (RX460, RX470 i RX480). Ti čipovi dolaze s vlastitih 2 do 8 GB VRAM memorije, a razina performansi im je visoka, čak i u usporedbi sa stolnim računalima. Na primjer, Nvidia GTX1060 vrti sve nove naslove (Titanfall 2, Battlefield 1, For Honor…) u FullHD rezoluciji, na Ultra postavkama, u 45 – 70 FPS-a!

Specifikacije i testove brzine pojedinih grafičkih čipova potražite na ovom linku.

Desktop vs laptop grafika

Po prvi puta ikada, Nvidia GTX 1050 – 1080 čipovi nisu okrljašteni za broj jezgri i/ili za memorijsku sabirnicu (do sada cu bili 20 – 30% srezani). Stoga su im performanse vrlo bliske, ali uz veću potrošnju struje od prethodne generacije.

Stoga gaming račuinala imaju posebno dizajnirane sustave hlađenja.

RAM memorija – danas čak i jeftinija računala dolaze sa 4 GB radne memorije, i to im je zapravo i dovoljno, osim ako volite raditi s mnogo istovremeno otvorenih programa. RAM memorija se može dokupiti, a ako je ima dovoljno daljnje povećanje ne utječe na brzinu rada računala.

Hard disk: klasični, mehanički diskovi su jeftini i imaju veliki kapacitet. Znatno brži su SSD diskovi, ali i skuplji i manjeg kapaciteta. SSD disk značajno utječe na brzinu rada računala, naša je preporuka da si ga priuštite u vašem novom laptopu…

4. prenosivost

Prenosivost ili mobilnost je omjer mase, veličine i autonomije baterije. Novi procesori su štedljivi, danas je sasvim normalno od malog, tankog i cca 1.5 kg laganog ultrabooka očekivati 6-7 sati autonomije, ili čak i više. Cijeli radni dan na bateriji – da, i to je moguće…

Apple laptopi

Obitelj Apple Mac računala je vrlo zanimljiva i atraktivna alternativa PC računalima, čak i ako ste odrasli na PC-u. Evo zašto smatramo da se prelazak na Mac OS itekako isplati…

Oduvijek koristim PC računala, teško ću se naviknuti na Apple. Sigurno ću potrošiti još mnogo novaca na upgrade i kupovinu aplikacija Apple računala, koja su skupa. Imam sve na Windowsima, od maila do Officea – što s time?

S ovakvim pitanjima se često susrećemo, odgovori slijede i jamčimo da će vas iznenaditi…

MAc obitelj

Sve nadogradnje na novi OS su besplatne za sva Mac računala, zauvijek! Sa bilo kojim Mac računalom dobit ćete set predinstaliranih programa s kojima odmah nakon paljenja možete raditi sa Office dokumentima, kreirati videe sa sjajnim efektima, koristiti Windows Exchange mail, surfati… Ne morati ništa instalirati ili plaćati!

Treba znati i da su hardver i softver izvrsno optimizirani te nema virusa, malwarea, spywarea, ransomwarea i ostalih životinja koje pohode PC računala… To znači da će Mac prijenosnici raditi brže i imati bolju autonomiju, s istim hardverom, i to do 50%!

Upravo je MacBook Air “izumio” klasu laganih, snažnih i tankih prijenosnika s dobrom baterijom. Danas je Apple otišao korak dalje, pa je najdeblji prijenosnik MacBook Pro s aluminijskim kućištem izrađenim od jednog komada debeo – zapravo tanak – samo 1.49 cm! Usprkos toga što se unutra nalazi vrlo snažan hardver, izvrstan zaslon i izdržljiva baterija…

Kod Macbook računala dobivate sve, odmah.

Upravo to i dobivate. Apple MacBook, MacBook Air, MacBook Pro ili stolni iMac, iMac Pro, Mac i Mac Mini dolaze sa predinstaliranim softverom.

To znači da možete odmah nakon paljenja krenuti s radom. Mac OS X je lagan za sistemske resurse, što štedi bateriju na prijenosnicima, bez kompromisa po pitanju performansi.

Uz Mac računala dobit ćete Mail na kojem možete raditi sa svim popularnim mail servisima, poput iClouda, Gmaila, Googlea, Yahoo, AOL, Microsoft Exchange.

Možete raditi i kreirati prezentacije, videe, Office dokumente sa Pages, Numbers i Keynote aplikacijama. Kreiranje atraktivnih animiranih prezentacija u Keynoteu je jednostavno, uz zadivljujući rezultat.

MacOS je vrlo siguran

Ovo će zvučati prilično nevjerojatno PC korisnicima, ali – na Mac OS-u vam nije potreban antivirusni softver. Apple Mac OS je siguran ekosistem, koji dobiva redovne nadogradnje na novu inačicu – potpuno besplatno.

Apple konstantno nadgleda, kriptira i nadograđuje sistemske aplikacije. Gatekeeper prati skinute aplikacije i sprječava maliciozni kod da se instalira; FileVault 2 automatski kriptira vaše podatke XTS-AES 128 enkripcijom, pa ako vam ukradu računalo do podataka neće doći – kao i na iPhoneu, uostalom. Ovo je samo dio sigurnosnih tehnologija ugrađenih u Mac OS X.