Vodič za kupovinu klima uređaja

Antonio, vruće mi je! No, kad zakaže hladan i ne baš fini, te šećerom prekrcan napitak jedino rješenje za nesnosne vrućine je klima uređaj. Kako odabrati pravi, pročitajte u sljedećim redovima…

Klima uređaj nije jeftin, ne trebamo ga često, no po ovakvim vrućinama zlata vrijedi. A bit će ih sve više – i vrućina i klima uređaja – jer globalno zatopljenje je stiglo, dopada li se to nama ili ne. Za starije osobe i kronične bolesnike klima uređaj može značiti i mnogo više od ugodno temperirane okoline.

Klima uređaj postaje nezaobilazan i u unutrašnjosti Hrvatske. Primorje i dalmacija ih koriste već dulje vrijeme, posebice modele koji osim hlađenja nude i mogućnost grijanja.

To je samo jedna od brojnih opcija i podvrsta uređaja, koje kupovinu klima uređaja čine prilično zamršenim poslom.

Kako odabrati idealan klima uređaj? Postoji mnogo brandova klima uređaja, neke cijene su smiješno niske – u razini cijena montaže – pa su pravi mamac za kupovinu. No, jesu li i isplativa kupnja? Krenimo redom…

Definirajte prostor hlađenja i potrebnu snagu

Trebate znati približnu veličinu prostorije koju želite hladiti, jer o tome ovisi i potrebna snaga uređaja. Tu su još i drugi faktori, poput prozora, kvalitete izolacije itd., no za potrebe prosječnog stana / kuće donja tablica je dovoljno dobra aproksimacija.

ljetna akcija kućanskih uređaja

Kako odabrati klima uređaj?

Postoji mnogo vrsta klima uređaja, no uvjerljivo najpopularniji su split sistemi s odvojenom vanjskom i unutarnjom jedinicom koja se postavlja na zid. Upravo takve su sve klime u našoj ponudi, a kao što možete vidjeti nudimo vam tri vrhunska branda klima uređaja: Panasonic, Samsung i LG.

Kao i kod TV ponude, cilj nam je ponuditi najbolje i Best Buy, a ne sve klima uređaje na tržištu.

Provjereni odabir je Panasonic, japanci su već godinama u samom vrhu kvalitete klima uređaja – Panasonic proizvodi klime od 1958. godine. No, korejci napreduju velikim koracima i u pravilu nude više mogućnosti za sličnu cijenu, uz podjednaku kvalitetu – dakle, vrhunsku.


Na tržištu možete pronaći i jeftine kineske brandove. Nažalost, njihova kvaliteta u pravilu odgovara cijeni – niska je, i to je razlog zašto ih nemamo u našoj ponudi. Nije samo kvaliteta problem – to je i pitanje buke te potrošnje struje koja je visoka zbog korištenja starijih tehnologija.

Moderna klima trebala bi svakako trebala imati invertersku tehnologiju, koja štedi struju.

 

Koliko je to osjetno? Prilično, uostalom EU je prošle godine zabranila uvoz i prodaju najjeftinijih, rastrošnih On/Off klima uređaja, te propisala novi izgled i podatke na naljepnici energetske efikasnosti, gdje pored potrošnje struje za hlađenje i grijanje možete pronaći i bučnost rada unutarnje i vanjske jedinice.

Imamo i kartu europe koja je podijeljena na tri cjeline ovisno o prosječnim temperaturama, a o čemu ovisi i potrošnja struje klima uređaja. Hrvatska je smještena u najhladniji dio.

Koliko struje troši klima uređaj?

Na snagu je stupila sasvim nova klasifikacija energetskih razreda, s novim energetskim razredima A+, A++ i A+++ te zabrani uvoza uređaja koji spadaju u razrede ispod A u grijanju i B u hlađenju. 
 

SCOP i SEER koeficijenti

Po novome, klima uređaji klasificiraju se koeficijentima sezonske učinkovitosti (SCOP – Seasonal Coefficient Of Performance i SEER – Seasonal Energy Efficiency Ratio) koji jasno prikazuju energetsku učinkovitost uređaja.

Uvedena je nova energetska naljepnica koja osim navedenih koeficijenata (SCOP i SEER) prikazuje i godišnju potrošnju električne energije izraženu u jedinici kWh, a baziranu na 350 sati rada u hlađenju i 1400 sati rada u grijanju.

ŽTo nam omogućava da točno izračunamo cijenu rada u kunama, ako brojke u kWh pomnožimo s cijenom struje, koja iznosi oko 1 kn / kWh, ovisno o tarifnom modelu.

Što to znači u praksi? Jeftiniji inverterski modeli klima uređaja kapaciteta 2,5 kW koji su klasificirani u A energetskom razredu (u hlađenju i u grijanju), te postižu SEER 5,3 i SCOP 3,4, u hlađenju za 350 sati rada potroši oko 215 kWh, dok mu za 1400 sati grijanja treba oko 1460 kWh.

S druge strane, klima uređaj kapaciteta 2,5 kW koji spada u A+++ razred, postiže SEER 9,1 i SCOP 5,1 te u hlađenju u istim uvjetima troši svega 96 kWh, dok mu je za grijanje potrebno 819 kW, odnosno čak 641 kWh manje nego u slučaju manje učinkovitog modela.

Konkretno, A+++ vam štedi oko 700 kuna godišnje…

Buka i komfor rada

Izuzetno je važno koliko buke proizvodi klima uređaj u radu. Uvijek je bučnija vanjska jedinica u kojoj je kompresor, pa pripazite na njen smještaj. Imajte na umu i da cijena montaže klime ovisi i o udaljenosti, ako je vanjska jedinica daleko od unutrašnje cijena raste.

Najbolji modeli klima imaju praktično bešuman rad unutarnje jedinice. Zajedno s tihom vanjskom jedinicom, to vam je jamstvo ugodnog spavanja ljetnih noći.

Osim hlađenja, klima i filtrira zrak.

Postoje filteri protiv nečistoća koji pročišćavaju zrak od peludi, prašine i drugih zagađivača, pa čak i virusa; elektrostatski filteri koji pročišćavaju zrak od sitnih čestica i, primjerice, dima te filteri za osvježavanje prostorija čija je funkcija eliminirati neugodne mirise.

Pojedini tipovi klima uređaja imaju u sebi i ionizatore koji neutraliziraju negativne utjecaje magnetskog i električnog zračenja; istovremeno pročišćavaju zrak i aktiviraju kisik i time stvaraju zdraviju i ugodniju okolinu.

Dodatne funkcije koje uglavnom imaju svi klima uređaji su mogućnost grijanja prostorija, odvlaživanje i ventilacija zraka dok su klima uređaji novije generacije opremljeni i mogućnošću vremenskog programiranja, izuzetno tihim načinom rada, brzog hlađenja ili grijanja te senzora pokreta.

20 posto popusta na montažu pri kupnji klima uređaja

Montaža klima uređaja

O pravilnoj montaži ovisi kako će vaša klima raditi, i kakva će joj biti trajnost. To svakako treba obaviti profesionalac – uostalom, i jamstveni uvjeti to nalažu.

Ne bez razloga, za montažu klime su potrebni specijalni alati; ne radi se o primjerice vešmašini gdje je dovoljno spojiti struju, vodu i nivelirati je.

I na kraju, ne zaboravite održavati vaš klima uređaj. Kontrolni servisi su vrlo povoljni van sezone, a mogu znatno produljiti vijek trajanja klima uređaja.

Istina, filteri su perivi i to možete sami odraditi, no ako vam kompresor ode zbog rada s premalo plina (štedjeli ste na servisu…) čeka vas skup popravak…