Vodič za kupovinu digitalnog fotoaparata

Nema nikakve sumnje – mobiteli su razdrmali tržište digitalnih fotoaparata. Ali, na dobar način: danas je ponuda bolja nego ikada. Kamera na mobitelu vam nije dovoljna? Evo što kupiti i kako se snaći u aktualnoj ponudi…

Klase se preklapaju, mogućnosti su sve bolje i bolje, a raste i kvaliteta fotografije te sama prodaja fotoaparata. Donosimo vam pregled tržišta i osnovne tehnikalije digitalnih fotoaparata koje su važne za kvalitetu fotografija, u cilju da vam olakšamo kupovinu najboljeg uređaja za vaše potrebe.

foto promocija

Kao što vjerojatno znate, Sancta Domenica je proširila svoj popis top brandova na Nikon i Canon, uz već postojeći Sony i Panasonic. Time smo pokrili glavne brandove na tržištu koji zajedno čine veliku većinu prodaje DSLR, naprednih Mirrorless te ultrazoom fotoaparata.

canon

Canon je svjetski proizvođač broj jedan već 14 godina za redom, i danas drži oko 55% DSLR tržišta. Drugi je Nikon, sa 39%, a Sony je gazda u mirorless fotoaparatima sa 66% tržišta.

sony

Jako dobru ponudu ima i Panasonic koji sada dolazi i uz vrlo dobre cijene. Lijepo, ali koji fotoaparat odabrati?

Prisjetimo se glavnih čimbenika kvalitete fotografije: optika, senzor, procesiranje (softver + hardver).

Senzor je možda i najvažniji element, posebice njegova veličina, ali i kvaliteta. Veličine senzora pogledajte na donjoj slici:

senzori kamere

Veći senzor upija više svjetla i daje bolju sliku s manje šuma. Naravno, jako je važna i kvaliteta senzora te optike i softvera. Manji otvor blende (slovo Fx.x) je poželjan, zbog dubinskog zamućenja (bokeh efekt) i boljih low light fotografija.

Ultrazoom fotoaparati najčešće imaju senzore veličine 1/2.6″, mali kompakti također s time da je Sony sa RX100 serijom uveo veliki 1″ senzor, a DSLR i napredniji mirrorless fotoaparati mogu imati i full frame senzore.

Aktualne fotoaparate možemo podijeliti u sljedeće kategorije:

DSLR

nikon d500

Najveći su i najbolji, imaju najveće senzore i mnoštvo izmjenjivih objektiva. Cijene idu već 3000 kn pa do… nema kraja, ovisno o objektivima. Odabir su profesionalaca zbog brojnih mogućnosti i kvalitete slike.

Karakterizira ih pomično ogledalo ispred senzora, jako dobar autofokus te jako dobro snimanje videa. Nedostaci? Veliki su, teški i skupi – ali, ne nužno. DSLR nećete nositi na kavu, onako usput, već samo kada idete ciljano nešto fotografirati. A znamo: najbolji fotoaparat je onaj kojeg imate uz sebe…

Mirrorless kompakti

sony alpha 6000

Tražite li polu profesionalnu, ili u nekim slučajevima profesionalnu kvalitetu fotografija, ali ne želite nositi ruksak sa fotoaparatom (DSLR) mirrorless uređaji su najbolji odabir. Karakterizira ih veliki i kvalitetan senzor, te solidna ponuda objektiva (iako, ne kao kod DSLR-a). Neki modeli su dogurali do fullframe senzora, što znači da mogu napraviti fotografije iste kvalitete kao i top modeli DSLR-a. Veliki senzor najveću razliku donosi u low light fotografijama, kada je svjetlo oskudno.

Ultrazoom fotoaparati

 

panasonic

Malo tijelo, veliki zum. Ultrazoom fotoaparati su jako dobar odabir za fotografiranje djece, ptica i drugih stvari gdje nismo uvijek u mogućnosti doći na pravu razdaljinu, pa trebamo veliki zum. Kod velikog uvećanja bitna je kvaliteta optičke stabilizacije, da se smanji postotak mutnih fotografija.

Nedostatak ultrazoom fotoaparata je mali senzor, nužan da bi se zadržale male dimenzije optike i samog uređaja. Drugim riječima, njihove low light fotografije su značajno lošije od prethodne dvije kategorije.

Razlike među klasama fotoaparata su sve manje, pa je i mogućnost krive kupovine manja. Primjerice, veliki i skupi DSLR fotoaparati nisu pravilo jer ima i modela s cijenom nižom od 3.000 kn i s malim gabaritima.

Neki općeniti saveti za kupovinu: ako fotografirate (amaterski) na otvorenom, pogledajte ponudu ultrazoom aparata – po danu rade super fotografije, a njihova mogućnost zumiranja je nenadmašna.

Tražite li mali, ali moćan fotoaparat koji će u tamnijim uvjetima znatno bolje fotografirati od mobitela, mali kompakti s velikim senzorom su poput Sony RX100 serije će biti idealni – imaju 1″ senzor i jako dobar (neizmjenjivi) objektiv.

Tražite li još više u slabijim svjetlosnim uvjetima, pogledajte ponudu mirrorles fotoaparata. Oni donose još veće senzore i izmjenjive objektive, a sve u manjem kućištu od DSLR-a.

Ako ste profesionalac treba vam DSLR, i to ne uvodni modeli. Zbog najvećeg odabira kvalitetnih objektiva moći ćete kupiti odgovarajući za vaše potrebe. Kupovina DSLR-a sa osnovnim objektivom, ako ostanete na njemu, nije previše isplativa u smislu kvalitete fotografija – ti objektivi su u pravilu slabije kvalitete i svjetlosne jačine. U tom slučaju, mirrorless fotoaparat je bolji odabir…