Vodič za kupovinu bijele tehnike

Perilice i hladnjaci se kupuju kad stari otkažu poslušnost. Bilo koji novi uređaj će biti dobar? Pa, vešmašina je vešmašina, s gumbićem više ili manje? Ne baš. Znate li da postoje perilice u kojima će vaša roba trajati dvostruko dulje, te da se ponekad isplati kupiti novu iako je vaša stara – savršeno ispravna…?

Da, dobro ste pročitali – ponekad se isplati kupiti novu vešmašinu i staru prodati na njuškalu, ili čak – pokloniti. Upravo to je napravio autor ovih redaka. I ne, nije prolupao…

Donedavno, naše rublje je prala perilica poznatog branda, izrađenog u susjednoj republici. Lijepo je radila, imala je 800 o/min centrifugu, deklariranih 1,22 kWh potrošnje po ciklusu pranja, stara pet godina, savršeno ispravna. Zašto mijenjati nešto što radi?

Dva su razloga: ušteda i pošteda. Ušteda u struji, prašku i u manjoj mjeri u vodi. No, pošteda rublja je još zanimljivija. Praksa je pokazala da nova Samsung perilica s Eco Bubble tehnologijom i finijim bubnjem zaista štedi robu i to vrlo opipljivo: u prosjeku košulje traju dvostruko dulje!
S obzirom na cijenu košulja, nova Samung perilica se isplatila nakon manje od godinu dana…

Pogledajte našu ponudu uređaja bijele tehnike. To je probrano društvo, kako po brandovima tako i po uređajima. Cilj nam nije ponuditi sve postojeće uređaje, nego best buy modele vrhunskih proizvođača.

Kod nas je Panasonic daleko poznatiji po televizorima i klimama, no znate li da već 65 godina proizvode bijelu tehniku? I da su prodali preko 100 milijuna komada, te da slove za jednog od najkvalitetnijih proizvođača uopće? Uostalom, pogledajte masu njihovih perilica. Najčešće je 70 kg ili veća – japancima je solidnost tradicionalno na prvom mjestu. Uz to, ako kupite Panasonic uređaj po sniženoj cijeni do 15.3 dobivate i besplatno 5 godina jamstva!

 

Samsung i LG su također izuzetno jaki na tom polju, i već godinama konstantno rastu. Pouzdanost, izvrsna oprema te inovativne tehnologije s kojima nameću trendove krase njihove uređaje već i u srednoj klasi.

Upravo to najviše raduje – nove tehnologije koje zaista štede, ne samo struju, su dostupne i u srednjoj cjenovnoj klasi. Pogledajte našu akcijsku ponudu bijele tehnike!

 

Potrošnja struje

Danas većina perilica i hladnjaka dolazi sa A i A+ certifikatom, pa razlika do A+++ možda i ne izgleda tako velika. No, s vremenom se skupi. Po cijeni kWh od 1.07 kn – a to će s godinama sigurno rasti – perilice i hladnjaci, a posebice sušilice rublja mogu uštedjeti priličnu svotu novaca.

Konkretno, računica za nekoliko godina stare perilice, koje su tipično deklarirane na 400 kWh godišnje potrošnje za 220 ciklusa, znači zapravo da po jednom pranju potrošite 400/220*1,07 = 1,95 kn struje.

Perilica s A+++ certifikatom troši oko 120 kWh za 220 ciklusa pranja, dakle cijena struje po pranju iznosi 0,58 kn.

Godišnje, pod konzervativnim uvjetom da perete (samo) 220 puta, ušteda u potrošnji struje iznosi 300 kn, a na deset godina 3.000 kn!

Čak i kod kupnje nove perilice postoje osjetne uštede. A+ troši oko 200 kWh na 220 ciklusa pranja (standard na etiketama tako definira). To znači da po jednom pranju troši oko 0,97 kn.

Ako imate dijete u kući, prat ćete svaki dan, a na razdoblje od deset godina razlika u kunama između A+ i A+++ perilice po sadašnjim cijenama struje, iznosi 1423 kn. Priznat ćete, to nije zanemarivo.

Iako nije deklarirana, razlika u potrošnji deterdženta je možda još i veća. Posebice ako imate stariju generaciju perilica.

Kod sušilica rublja razlike su još veće.

Kondenzacijska sušilica s toplinskom pumpom troši oko 1 kn po ciklusu sušenja, obična sušilica čak 4 kn! Bolja sušilica vam se isplati već za godinu do dvije…

Nove tehnologije pranja

Samsung je prije više godina izmislio Eco Bubble tehnologiju, koja znatno štedi struju, ali još i više samo rublje. O čemu se tu radi? Perilica ne miješa rublje, deterdžent i zagrijanu vodu kao sve ostale, nego napravi finu pjenu od deterdženta i pere u hladnoj, ili minimalno zagrijanoj vodi. To značajno štedi struju, ali i samu robu koja u praksi izdrži dvostruko veći broj pranja. Tome pridonosi i posebno oblikovan bubanj, koji je blaži prema odjeći.


Rezultat je sjajan: imamo perilicu koja znatno produljuje vijek trajanja robe, a ujedno i štedi konkretne iznose u potrošnji struje. Kvaliteta pranja? Ista kao kod klasičnih perilica. Tko kaže da su sve vešmašine iste…

Danas i drugi brandovi nude napredne mogućnosti pranja, a tu posebice ističemo LG koji nudi digitalne inverterske motore, s deset godina jamstva, već i u nižoj cjenovnoj klasi…

 

Na što paziti kod kupnje perilice i hladnjaka?

Zahvaljujući energetskim certifikatima danas je lakše uspoređivati perilice, hladnjake ali i druge uređaje.

Energetska oznaka za perilice rublja sadrži razred energetske učinkovitosti, godišnju potrošnju energije izraženu u kWh za 220 ciklusa pranja, ali i godišnju potrošnju vode izraženu u litrama.

Perilice se razlikuju i po učinkovitosti centrifugiranja: energetska oznaka pruža informaciju o razredu učinkovitosti centrifugiranja pri čemu je A+ najviša, a G-najniža učinkovitost.

Priložen je i podatak o emisiji buke pri punom kapacitetu punjenja, te nazivni kapacitet u kg.

Kad je riječ o sušilicama rublja, energetska oznaka sadrži i podatak o razredu kondenzacijske učinkovitosti pri čemu je raspon razreda od A (najviša učinkovitost) do G (najniža učinkovitost).

Energetska znaka za hladnjake. Hladnjak je uređaj koji je dvadeset i četiri sata u danu radi, stoga sudjeluju u ukupnoj godišnjoj potrošnji električne energije kućanstva s otprilike 20%.

Razvoj učinkovitijih proizvoda omogućio je znatne uštede, te moderni hladnjaci trebaju i do 70% manje energije nego prije desetak godina.

Energetska oznaka za hladnjake pruža informaciju o razredu energetske učinkovitosti, godišnjoj potrošnji energije izraženoj u kWh, zbroju korisnih zapremnina svih odjeljaka bez zvjezdice (tj. radne temperature ˃-6° C), zbroju korisnih zapremnina svih odjeljaka za čuvanje zamrznute hrane označene zvjezdicom (tj. radne temperature ≤ -6° C) te koliko uređaj emitira buke (izraženo u decibelima).

Osim potrošnje…?

Pripazite na buku, posebice ako vam je hladnjak u sve češćem dnevnom boravku – kuhinji. Novi kvalitetniji hladnjaci su praktično bešumni u radu, a i perilice su znatno tiše nego prije nekoliko godina.

Pogledajte i omjer veličine i korisnog prostora – tu postoje razlike, kao i u posebnim funkcijama poput posebne police za povrće (koje se ne isušuje), različitim zonama u hladnjaku za različite namirnice, vanjskim zaslonom sa statusom, mogućnosti rashlađivanja i točenja soka, sprječavanje zamrzavanja…

Također, bolji modeli imaju i kvalitetnije motore, na koje je jamstvo čak 10 godina.

Kod perilica rublja pogledajte kapacitet; veći je bolji jer vam stane više rublja, potrošnju struje, efikasnost centrifuge te razinu buke. Najbolji modeli imaju posebne sustave amortizera koji praktično eliminiraju drmusanje, buku i skakanje kod centrifugiranja, te motore s jamstvom od deset godina.

Top modeli nude i naprednije mogućnosti, sve do upravljanja radom preko smartphonea i interneta.