Vodič za kupnju 4K ili UHD televizora

Nova 4x puta bolja rezolucija na televizorima zvuči vrlo primamljivo. No, je li sve tako savršeno?

Tehnologija televizora je, deset godina nakon uvođenja FullHD rezolucije, napravila kvantni skok s novim Ultra High Definition televizorima, uređajima koji mogu prikazati točno četiri puta detaljniju sliku od "normalnih" televizora. Isplati li ih se kupiti, te što je sa sadržajem…?

Neko nepisano pravilo kaže da se prvi mačići bacaju u vodu. Prevedeno, pričekajmo sljedeću generaciju – bit će bolja i jeftinija od prve. No, to vrijedi uvijek, za sve uređaje i sve generacije, a u jednom trenutku ipak moramo kupiti novi TV. Je li ovo pravi trenutak? Druga generacija je u trgovinama. Prisjetimo se, kad su se pojavili prije godinu dana, nije bilo jeftinijih UHD televizora od 50.000 kn…

S obzirom da su danas cijene UHD televizora praktično na razini cijena boljih modela FullHD rezolucije, kratko i jasno: isplate se.

Gotovo svi UHD televizori u trgovinama su druge generacije, te podržavaju sve bitne tehnologije da možemo reći da su otporni na starenje. Pod time mislimo da ćete i za 5-10 godina moći gledati UHD sadržaj u punoj kvaliteti, bez kompromisa.

Osim toga, danas možete kupiti 4K / UHD televizor već za manje od 5.000 kuna (dijagonale 40" / 102 cm).

Pogledajmo malo detaljnije što nam donose UHD / 4K (obje kratice znače isto) televizori

Prednosti UHD televizora

Rezolucija: Glavni benefit Ultra High Definition televizora i razlog za njihovu kupnju svakako je razlučivost, tj. broj točkica (piksela) od kojih se sastoji slika. Više točkica daje oštriju sliku, a u slučaju UHD televizora u svakom trenutku gledate osam milijuna piksela, u odnosu na dva milijuna FullHD televizora. Od tuda i naziv 4K, jer imaju četiri puta veću rezoluciju od standardnih uređaja.

U brojkama, FullHD rezolucija je 1920 (stupaca) x 1080 (redaka), dok UHD donosi dvostruko veći broj i redaka i stupaca (3840 x 2160). Zbog toga možete pronaći i nazive poput 1080p i 2160p za FullHD i UHD rezolucije, kao i za HD (720p, tj. 1280 x 720) te SD (480p) razlučivosti.

Broj boja: Osim veće oštrine, UHD televizori znaju prikazati i veći, vjerniji broj boja. FullHD televizori u pravilu znaju prikazati 16.7 milijuna boja, što nije dovoljno jer ljudsko oko može raspoznati oko milijardu nijansi. Upravo to nude UHD televizori, prikaz s većim brojem boja za vjerniju i ljepšu sliku. Naravno, ako je sadržaj sniman s novim standardom (FullHD Blu-ray: rec.709 standard boja, UHD donosi novi Rec. 2020 standard s 1.06 milijardi boja

Framerate – broj sličica u sekundi. Danas gledamo PAL standard koji donosi 25 sličica u sekundi, isto vrijedi i za DVD te Blu-ray filmove. To nije dovoljno za potpunu fluidnost pokreta (to posebice dobro znaju gameri), pa se vide trzanja u brzim scenama. Spomenuti Rec. 2020 standard podržava filmove sa do 60 sličica u sekundi, u punoj UHD rezoluciji. Rezultat su potpuno prirodni, savršeno glatki pokreti bez ikakvog trzanja.

 

Sve navedene prednosti UHD televizora vrijede samo ako im date odgovarajući signal. U suprotnom, ponašaju se jednako kao i klasični FullHD televizori.

Dakle, želite li uživati u slici koja oduzima dah, morat ćete vašem novom, prekrasnom UHD televizori dati UHD sadržaj.

Što je sa UHD sadržajem…?

Trenutno situacija nije najbolja, ali se poboljšava iz mjeseca u mjesec. Još do ljeta 2014. bili ste ograničeni na skidanje UHD demo sadržaja s interneta ili kreiranje vlastitog, no tijekom ljeta je Youtube omogućio 2K i 4K video sadržaj. Super oštrih videa još nema previše, ali to se mijenja iz dana u dan.

UHD video sadržaj možete gledati preko Youtube aplikacije ili web browsera na UHD televizoru, a ukoliko ste skinuli neki video možete ga gledati i preko USB sticka ili diska putem ugrađenog media playera (svi UHD televizori to podržavaju).

Samsung je za ovu jesen najavljivao dostupnost otprilike 50 filmova i dokumentaraca koje bi ste (uz naknadu) mogli skinuti s interneta (vani to već funkcionira, kao i za Sony) no to još nije realizirano. Vjerojatno će i takve usluge biti u skorije vrijeme dostupne hrvatskim kupcima.

Također, u nekim zemljama je dostupan streaming UHD sadržaja, na servisima usporedivim s MaxTV-om. Stoga je sasvim realno očekivati da će takva opcija stići i u Hrvatsku

Tijekom 2015. očekuje se i pojava prvih 4K Blu-ray filmova. Novi standard je definiran u studenome 2014. godine a osim UHD rezolucije, 4K Blu-ray podržavat će do 60 sličica u sekundi, prošireni spektar boja, HDR i HEVC / H.265 video codec. Dakle, sve što je potrebno za najvišu kvalitetu slike. Kapacitet Blu-ray medija podići će se na 66 GB ili 100 GB.

I za kraj, možete i sami kreirati UHD sadržaj – Samsung S5, Alpha, Note 3, Note 4, Sony Z2, Sony Z3, Sony Z3 Compact i LG G3 mogu snimati UHD video koji izgleda – spektakularno.

Kako odabrati UHD televizor?

Prvi savjet: birajte A brandove. S obzirom da UHD televizori imaju osam milijuna piksela, a SD TV sadržaj 0.3 milijuna vrlo je bitno kako rade procesori slike. Ako je upscaling loš, slika će biti mutnija i s više neželjenih artefakata; to je posebice izraženo kod jeftinijih brandova. Televizori s provjereno vrhunskom kvalitetom procesiranja slike su Samsung, Sony, Panasonic i LG.

Birajte veće dijagonale. Gledate li 40" UHD televizor s 3-4 metra udaljenosti, vaše oko neće vidjeti razliku u odnosu na FullHD televizor. Na navedenoj daljini, optimalna je kupnja 55" ili većeg televizora. Također, gledate li s manje daljine nema problema – 55" UHD TV izgleda dobro i sa samo 2 m udaljenosti.

Trebaju imati HDMI 2.0 konektore – novi standard veće propusnosti nužan je za prijenos UHD signala pune kvalitete

Podrška za HEVC / H.265 video standard – High Efficency Video Codec je bitan, jer otprilike upola smanjuje veličinu video datoteke u odnosu na dosadašnje video codece. Zbog toga će sav novi, ili velika većina UHD materijala biti kodirana u tom standardu.

Zgodan je podatak da od UHD rezolucije profitira i 3D sadržaj na televizorima s pasivnom 3D tehnologijom (svi LG modeli, pojedini Sony i Panasonic televizori). Naime, do sada je pasivna tehnologija prepolavljala broj linija za svako oko pa niste gledali u FullHD rezoluciji, nego upola nižoj. S obzirom da UHD ima dvostruko veći broj redaka od FullHD-a, sada i na tim televizorima vidite punu FullHD rezoluciju i dok gledate kroz polarizirane 3D naočale…

Da sumiramo: UHD televizori su dostupni već danas, po cijeni boljih FullHD uređaja. Bitno je da u praksi ne donose nedostatke: SD, DVD i Blu-ray sadržaj je podjednako prikazan kao na klasičnim FullHD televizorima, dok je gledanje UHD sadržaja nevjerojatno iskustvo.

Dakle, kupujete li TV više cjenovne klase, nema razloga da to ne bude 4K TV.

Provjerite našu akcijsku ponudu UHD televizora koje možete kupiti na 24 rate, beskamatno.