VESA HDR za laptope i monitore

VESA DisplayHDR namijenjen je laptopima i PC monitorima, koji redom koriste LCD zaslone. VESA ih svrstava u tri nivoa (400, 600 i 1000 niti svijetline), no kvalitetu HDR efekta poput onog na OLED televizorima nemojte očekivati – tehnologija je ovdje različita.

VESA je nedavno objavila novi standard za laptope i monitore, koji donosi HDR sliku na iste, u tri razine kvalitete.

vesa-displayhdr-logo

Verzija 1 DisplayHDR specifikacija “prvi potpuno otvoreni standard koji definira visoki dinamički raspon, svijetlinu, spektar boja, dubinu bitova i vrijeme odziva. Verzija 1 DisplayHDR-a se odnosi na LCD zaslone, kasnije inačice će definirati pravila i za OLED tehnologiju.

PC monitori i zasloni na laptopima redom koriste EDGE LED LCD tehnologiju koja ne može prikazati HDR u punoj kvaliteti. S druge strane, PC monitori se gledaju u svjetlijim uvjetima nego TV, pa taj nedostatak manje dolazi do izražaja.

vesa hdr

HDR monitori će biti svrstani u tri kategorije:

  • Osnovna (Baseline) – DisplayHDR 400
  • Srednja (Mid-range) – DisplayHDR 600
  • Visoka (High-end) – DisplayHDR 1000

Prva, osnovna, ne donosi velike razlike u odnosu na klasične SDR monitore. Naime, VESA definira pokrivenost barem 95% BT.709 spektra boja. Prisjetimo se, to je standardni spektar boja kojeg pokrivaju svi bolji IPS monitori na tržištu.

Vesa-DisplayHDR-tablica

Upravo je široki spektar boja glavni benefit kod HDR zaslona, a toga ovdje nema.

Ok, barem ćete dobiti nešto bolji kontrast (minimalno 955:1, jeftini IPS-ovi se kreću oko 700 – 800 : 1), vrijeme odziva i 10 bitne boje (prikaz 1.06 milijardi boja što donosi finije nijansiranje).

Srednji i visoki DisplayHDR definiraju barem 90% DCI-P3 spektra boja, što je već bolje i na tragu je specifikacija televizora. Najbolji televizori današnjice prikazuju 100% DCI-P3 spektra boja.

spektar-boja-4K-TV-Copy

Ne sviđa nam se što DisplayHDR standard dopušta visoki nivo crne boje (0.1 niti), što znaći da će crna biti sivkasta ako gledate u mraku.

Na izradi novog standarda su surađivali AMD, Nvidia, Asus, Dell, LG, Microsoft i Samsung.

Iako novi VESA DisplayHDR ne donosi spektakularan napredak, ipak jamči određenu kvalitetu slike, i u osnovnoj razini (kontrast). Bilo je i vrijeme da monitori i laptopi počinju hvatati HDR priključak…