Usporedba Smart TV sučelja

Stižu promjene u svijetu pametnih televizora. Svi proizvođači su za 2015. godine predstavili nove Smart TV platforme koje nisu kompatibilne sa starijim inačicama, pa zapravo svi kreću od nule. Izuzetak je LG koji je webOS predstavio u 2014. televizorima…

Je li bitna Smart TV platforma vašeg novog televizora? Jest, čak i ukoliko ne mislite koristiti napredne mogućnosti ili instaliravati programe. Smart TV je sučelje kojeg ćete stalno gledati, kojeg ćete vidjeti i kod podešavanja osnovnih postavki televizora.

Najbolja je usporedba s operativnim sustavom računala. Smart TV sučelje mora biti intuitivno, treba raditi brzo i glatko te biti nenametljivo.

U nastavku, pogledajmo kakvo je danas stanje, te što nam dolazi za koji mjesec s novim modelima televizora. Aktualnu ponudu Top TV brandova, sa 5 godina jamstva i 24 rate beskamatno, provjerite klikom na vizual ispod.

Samsung Smart TV

Samsung – vodeći svjetski proizvođač televizora ove je godine predstavio novu Smart TV platformu, Tizen TV. Nije niti stara bila loša, no bilo je vrijeme za nadogradnju. Svi Samsungovi pametni televizori za 2015. će imati Tizen platformu, koja prilično sliči nagrađivanom LG webOS-u.

2014. Samsung Smart TV:

 

2015. Samsung Tizen platforma

 

LG Smart TV

LG electronics je početkom 2014. predstavio webOS, nasljednika njihove NetCast Smart TV platforme. Tijekom 2014. jeftiniji televizori su koristili NetCast, srednja i viša klasa je dobila webOS.

LG je za 2015. najavio lagano osvježenje webOS-a – koji je prema mnogim ocjenama najbolji Smart TV današnjice – no najznačajnije je bitno ubrzanje rada i podizanje sustava.

2014. LG NetCast Smart TV

 

2015. LG webOS Smart TV

 

Panasonic Smart TV

Panasonic je tijekom 2013. predstavio novu Smart TV platformu, koja je izgledala i radila vrlo dobro. Glavna značajka su bili konfigurabilni Home screen zasloni, poput Android telefona. No za 2015. godinu su predstavili novu Firefox OS TV platformu, koja izgleda izvrsno i jednostavnija je za prosječnog korisnika.

2014. Panasonic Smart TV

 

2015. Panasonic Firefox OS TV

 

Sony Smart TV

Sony radi izvrsne televizore, no do sada nije bio prepoznatljiv po Smart TV platformi. Od ove godine to sigurno više neće biti tako. Japanska tvrtka je ugradila Android TV operativni sustav, koji ima potencijala postati najbolij Smart TV zbog obilja dostupnih kvalitetnih programa, a tu je i integracija s Playstationom, te mogućnost igranja igara putem online servisa, bez Playstationa!

2014. Sony Smart TV

 

2015. Sony Android TV

 

Sve navedene platforme rade glatko, imaju solidne web browsere, predinstalirane bitne aplikacije poput Facebooka ili Youtubea, te media playere koji čitaju naše titlove.

Također postalo je uobičajeno da prihvaćaju bilo kojeg miša i tipkovnicu, te da dolaze s bežičnim zrcaljenjem zaslona sa smartphonea ili tableta. Ukoliko tako opremite vaš TV, mnogi korisnici će imati znatno manju potrebu za paljenjem PC računala