Usporedba kamera: Samsung Galaxy Note 4 vs Samsung Galaxy S6

Usporedili smo kvalitetu fotografija dva teškaša: Note 4 je priznati šampion fotografiranja u Android svijetu, S6 i S6 edge su novi izazivači. Specifikacije su slične: hoće li S6 preuzeti krunu najboljeg fotografa među mobitelima? Pobjednik može biti samo jedan…

Samsung oduvijek ugrađuje respektabilne kamere u svoje mobitele, koje u pravilu spadaju među najbolje. U slučaju Samsunga Galaxy Note 4 i Note 4 edge – koji imaju identičan hardver, pa i kamere – to je podignuto na najvišu razinu, zahvaljujući Sony IMX240 senzoru i po prvi puta kod korejske tvrtke, optičkoj stabilizaciji slike.

Kvaliteta fotografija koje snima Note 4 je izvrsna. Osvojio je brojne nagrade u usporednim testovima fotoaparata najboljih smartphonea današnjice, te se kolokvijalno Note 4 smatra najboljim fotografom među mobitelima.

Novi Samsung Galaxy S6 i S6 edge (kao i kod Note serije, imaju isti hardver uključivo kamere) koriste isti Sonyev senzor, optičku stabilizaciju ali i bolju optiku. Svjetlosna jačina objektiva kod Note 4 mobitela je solidnih F2.2, dok je kod S6 ona znatno bolja – F1.9.

U teoriji, svjetliji objektiv donosi više svjetla na senzor, pa su fotografije u slabijim uvjetima bolje. Ako je sve ostalo identično, više svjetla znači da automatika može koristiti manji ISO broj (osjetljivost) za identične rezultate, što pak znači manje šuma i artefakata nastalih otklanjanjem istog. U praksi, mnogo toga zavisi i od rada optičke stabilizacije, te procesora slike.

Očekivali smo kvalitetnije fotografije u uvjetima s manje svjetla, te podjednaku kvalitetu fotografija snimljenih po danu. Pogledajmo što smo dobili u usporedbi Note 4 i S6 edge mobitela u različitim svjetlosnim uvjetima.

Fotografije snimljene po danu

Mnogo svjetla pogoduje kvalitetnim fotografijama, i zapravo svi današnji top modeli rade dobre fotografije u tim uvjetima. Razlike su minimalne čak i kad ih gledate na PC monitoru, jer vaš FullHD monitor prikazuje 2 milijuna piksela, a ove fotografije ih imaju 16. Dakle, vi zapravo gledate jednu osminu od ukupnog broja piksela, pa se razlike svode na balans bijele boje (vjernost boja) i kvalitetu HDR osvjetljenja.

No, poželite li izdvojiti dio fotografije (cropati) ili ispisati fotku na većem formatu, postaje bitno kakva je oštrina na razini piksela. Pogledajte redom dio testnih fotografija zumiran 100% snimljenih sa Note 4, a zatim u istim uvjetima, na automatskim postavkama kod oba uređaja, na Samsungu Galaxy S6.

Testna fotografija, dan, Samsung Galaxy Note 4, 100% crop

 

Testna fotografija, dan, Samsung Galaxy S6, 100% crop

Prve fotografije su snimljene po danu. Uz dovoljno svjetla, oba mobitela su postavila ISO40 – na toj osjetljivosti nema šuma. Cijele fotografija potražite na kraju teksta klikom na thumbnailove.

Razlika u načinu procesiranja je evidentna. Samsung Note 4 previše izoštrava sliku, i aplicira redukciju šuma, pa su detalji umjetno izoštreni i pojavljuju se "izmišljeni" detalji, pogledajte primjerice deblo stabla ili vrhove lišća palme. Pobjednik je više nego jasan, iako je ovo scenarij koji Noteu 4 ide najviše u prilog, a to je – Samsung Galaxy S6

Fotografije snimljene u sumrak

Sljedeće fotografije snimljene su u sumrak, uz osjetno manje svjetla. Ipak, automatika na oba Samsunga i dalje koristi ISO40 ostjetljivost, zahvaljujući dobrim optikama i optičkoj stabilizaciji slike.
 

Testna fotografija, sumrak, Samsung Galaxy Note 4, 100% crop

Testna fotografija, sumrak, Samsung Galaxy S6, 100% crop

 

Ponovno je vidljivo agresivno procesiranje na Note4, koje proizvodi umjetni izgled detalja na stijenama. Slika izgleda prirodnije na S6, uz više detalja. Druga runda također odlazi Samsungu Galaxy S6.

Fotografije snimljene u sumrak, u zgradi

U ovim uvjetima razlike postaju izraženije. Svjetliji objektiv na S6 mobitelu omogućava mu zadržavanje na ISO200, dok je Note 4 posegnuo za ISO 250. Razlika u detaljima je sada osjetna:

Testna fotografija, sumrak u zgradi, Samsung Galaxy Note 4, 100% crop

Testna fotografija, sumrak u zgradi, Samsung Galaxy S6, 100% crop

 
 
Pobjednik je više nego vidljiv: to je ponovno Samsung Galaxy S6
 

Fotografije snimljene u kafiću, po noći

Kafić, prigušena diskretna rasvjeta – svjetlosni uvjeti su daleko od idealnog, no u praksi upravo tako nastaju brojne fotografije.

Testna fotografija, kafić po noći, Samsung Galaxy Note 4, 100% crop

Testna fotografija, kafić po noći, Samsung Galaxy S6, 100% crop

 

Samsung Galaxy Note 4 se ovdje dobro drži, no S6 je klasa za sebe. Bolji objektiv omogućava S6 slikanje sa ISO500, dok je Note 4 morao posegnuti za ISO700. To donosi značajnu razliku u kvaliteti fotografije. Pobjednik: Samsung Galaxy S6
 
 

Fotografije snimljene na otvorenom, po noći

Ovo su uvjeti koje ne vole kamere na mobitelima. Fotografije su mutne i slabog kontrasta, no zanimjlivo je da oba fotoaparata hvataju više svjetlosti nego ljudsko oko – ovaj kadar je u praksi osjetno tamniji, zapravo ga mi vidimo kao mrak! Samsung Galaxy S6 je i vodje napravio dobar posao.

Testna fotografija, noć, Samsung Galaxy Note 4, 100% crop

Testna fotografija, noć, Samsung Galaxy S6, 100% crop

 
 
Prije testa, očekivali smo da će Samsung Galaxy S6 biti u prednosti u slabijim svjetlosnim uvjetima, i to se i ostvarilo. No ugodno je iznenađenje vidljivo bolja kvaliteta fotografija i kod slikanja po danu. U svim svjetlosnim uvjetima Samsung Galaxy S6 je izišao kao jasan pobjednik nad inače izvrsnim Samsungom Note 4. Foto dvoboj je završen uvjerljivom pobjedom na bodove u svim rundama. Novi šampion fotografiranja je Samsung Galaxy S6 i S6 edge!