Uskoro dolazi HDR10+ za bolju kvalitetu slike

Tvrtke 20th Century Fox, Panasonic i Samsung su objavile novo partnerstvo s ciljem stvaranja otvorene, besplatne platforme dinamičkih metapodataka za High Dynamic Range (HDR) kroz udruženi program za certifikaciju i logotip pod nazivom HDR10+. Evo što to znači…

Iza ove kriptične objave krije se želja za poboljšanjem kvalitete HDR slike, koju promoviraju spomenute tvrtke.

Možemo se pitati, jel nam to treba? Odgovor je – da, definitivno. Današnji televizori srednje i više srednje klase, pa i neki premium modeli, ne donose očekivano kvalitetno korisničko iskustvo kod gledanja HDR sadržaja.

hdr10plus

Prisjetimo se danas glavnih HDR formata: HDR 10 i Dolby Vision. Prvi je daleko češći i svodi se na slanje metadata podataka televizoru na početku reprodukcije koji su konstantni za cijeli film. Glavna prednost – to je otvoreni, besplatan standard.

Dolby Vision tijekom cijelog filma šalje metadata podatke, čime se dobiva bolja kvaliteta slike u tamnim i svijetlim kadrovima, jer postavke nisu prosječne, već prilagođene trenutnom sadržaju.

Telke_MAXtv

Problem sa Dolby Vision HDR-om jest što se licenciranje plaća, i zahtjeva(male, ali ipak…) hardverske preinake na uređajima. Zbog toga imamo manje Dolby Vision sadržaja u odnosu na HDR10.

HDR10+ kreće s licenciranjem već u siječnju 2018., kao besplatna platforma, a donosi dinamičke metadata podatke. Drugim riječima, vaš TV se prilagođava svakom kadru (kao i kod Dolby Visiona) za najbolju kvalitetu boja, kontrasta i HDR efekta.

hdr10 plus 2

Iako Dolby Vision ima blagu tehnološku prednost (12 bitna boja, rec.2020 spektar, do 10.000 niti svjetline) na postojećim televizorima, a i u doglednoj budućnosti (današnji televizori imaju svjetlinu do 2000 niti i ne prelaze DCI-P3 spektar boja) razlike su zanemarive.

Ali nisu za proizvođače sadržaja, koji više neće morati plaćati naknadu Dolbyu za njihov HDR format. SToga, očekujemo da će HDR10+ već od sljedeće godine postati prevladavajući format, i donijeti kvalitetniju sliku na HDR televizore.