UHD Blu-ray krenuo izvrsno

Novi Ultra HD Blu-ray format je bolje prihvaćen nego originalni Blu-ray iz 2016. godine. Prilično iznenađujuće, s obzirom na ogromnu konkurenciju online streaming servisa. Evo zašto…

Variety je objavio podatke o prihvaćenosti novog standarda za prikaz filmova u najvišoj kvaliteti, koji se očito sviđaju i publici i filmskoj industriji.

Tako je od ožujka 2016. objavljeno 45 filmova na UHD Blu-ray formatu, a prodano je više od 228.000 komada do 24.6. kad je objavljen izvještaj Home Media Magazina.

Za usporedbu, to je čak četiri puta veći broj prodanih naslova u usporedbi s istim periodom 2006. i originalnim Blu-ray filmovima. Čak i kad se prisjetimo da je u to vrijeme Blu-ray ima konkurenciju u vidu HD-DVD formata, taj rezultat je izvrstan.

Danas nema suparničkog formata, no tu su online streaming servisi poput Netflixa, koji za 12 eura mjesečno i kod nas nude mnogo 4K filmova i serija. Naravno, treba vam brzi internet – optika s više od 20 Mbita.

 

UHD Blu-ray diskovi snimljeni su u 4K razlučivosti (8 milijuna piksela), no još važnije – podržavaju HDR i prošireni spektar boja, što donosi više na kvaliteti slike od same rezolucije. Prosječni kupac ionako gleda UHD TV s premale udaljenosti da bi mogao uživati u svim detaljima 4K razlučivosti.

Format je izvrsno prihvaćen i od strane izdavača – Sony Pictures, 20th Century Fox, Universal, Warner Bros i Paramount preferiraju izdavanje filmova za UHD Blu-ray. Na popisu glavnih igrača nedostaje samo Disney.

Do kraja godine bit će objavljeno više od 100 filmova na UHD-Blu ray mediju.

UHD Blu-ray player možete kupiti već danas, po vrlo dobrim cijenama.

Samsung UBD-K8500

 

Sony BDP-S7200/B