Tableti, phableti, laptopi

Kupujete novi prijenosni uređaj? Tablet, phablet ili možda klasični laptop? Tržište se mijenja: stari, dobri laptop je ponovo in, tableti gube od strane mobitela i posebice, phableta. Što kupiti?

Jeste li čuli onu – bez starca nema udarca? Upravo to se događa na tržištu prijenosnih uređaja. Laptopi doživljavaju drugu mladost, dok istovremeno tableti usporavaju pred naletom phableta. Pokazalo se da su tableti ipak prolazna moda, te da ne mogu zamijeniti prijenosna računala osim za surfanje i igranje.

Istovremeno, sve bolja prodaja phableta (smartphone s 5.5" – 6.9"zaslonom) kanibalizira prodaju tableta, koja usporava (Android) ili čak pada (iOS).

Konkretno, prema Gartnerovim brojkama za listopad 2014. tableti su narasli 11% na godišnjoj razini. Ne zvuči loše, no u 2013. u odnosu na 2012. narasli su za više od 55%, a prisutan je i trend okretanja jeftinijim uređajima.
Tablet koji je de facto izmislio tu kategoriju, Apple iPAD, doživio je pad prodaje od 19% na godišnjoj razini.
Istovremeno, prodaja PC računala je porasla 0.1% (Q2 2014 vs Q2 2013). Malo, ali znakovito, nakon višegodišnje stagnacije i pada.

Te trendove je bilo prilično lako predvidjeti. Nakon pojave prvog Apple iPAD-a nedavne 2010. godine to tržište je eksplodiralo, Steve Jobes nas je uvjerio da su nam tableti neophodni.
Isporuke su narasle s 3.3 milijuna komada u Q2 2010 na 76.9 milijuna komada u Q4 2013, dok je tijekom Q3 2014 isporučeno daljnjih 53.6 milijuna komada tableta.

Phablete je izumio Samsung, s 5.3" Note uređajem, predstavljenim 2011. godine. Dočekan je s podsmjehom, no prodaja je rasla svakom generacijom. Za ovu godinu očekuje se isporuka 175 milijuna phableta, za sljedeću gotovo dvostruko više – 318 milijuna komada. Istovremeno, u 2015. se očekuje isporuka 233 milijuna komada tableta (dijagonale veće od 7").

Zašto se usporava prodaja tableta? Zbog phableta. Isti operativni sustav, isto korisničko sučelje, no jedan vam je uvijek u džepu i ima podatkovnu vezu, dok je drugi prevelik za nošenje pa nikad zapravo ne napušta dnevnu sobu i okrilje WiFi signala. Istina, postoje i 3G / 4G tableti no oni su rijetki, i skuplji od WiFi braće.

Glavni razlog sve slabije prodaje tableta zasigurno je veličina zaslona: ako imate 5.7" Note, poput autora ovih redaka, te Asus Nexus 7 sa zaslonom dijagonale 7", sve rjeđe ćete posezati za tabletom. No, taj Nexus je kupljen u vrijeme Samsunga Galaxy S2, koji je imao danas minijaturni i nisko razlučivi 4.3" zaslon – tada je 7" tablet s 1280 x 800 rezolucijom imao smisla. Veći tablet? Iznad 8.4" ne možete ih komforno držati u jednoj ruci, o smanjuje se i glavni adut – prenosivost.

Pokazalo se da tableti ne mogu zamijeniti laptope, no phableti definitivno mogu preuzeti ulogu tableta.

Zašto kupiti tablet?

Vrijeme je da si priznamo: surfanje na 10" tabletu je vrhunsko iskustvo, a fino je i igrati brojne i sve kvalitetnije igre. Cijenite li kvalitetu prikaza, tableti su klasu iznad prijenosnika, posebice Samsungova Tab S serija koja je opremljena očaravajućim AMOLED zaslonom. Svakako ga pogledajte uživo – taj tablet se isplati kupiti samo zbog zaslona, ako ni zbog čega drugoga.
Naravno, tu je i faktor prenosivosti. Otprilike pola kilograma mase je brojka nedostižna klasičnim prijenosnim računalima, baš kao i desetak sati autonomije na bateriji.

Lakoća korištenja je velik adut tableta. Laptop treba uzeti sa stola, smjestiti ga da se normalno otvori – u krilo, ili na stoč; treba čekati da se upali, spoji na WiFi mrežu… Dok to sve obavite, na tabletu ste pročitali mail, Facebook obavijesti i pročitali aktualne vijesti.

Trebate li takav uređaj, tablet je pravo rješenje. Top modeli su izvrsni, ali to ima svoju cijenu.

Zašto kupiti phablet?

Jer nije prevelik, stane i u džep uskih traperica (ok, vjerojatno ćete ga morati namjestiti…), nudi većinu iskustva surfanja (manjim) tabletom te uvijek ima vlastitu podatkovnu vezu. I da, možete i telefonirati s njime. No, kao i kod tableta, trebate li unijeti veći broj podataka nećete biti sretni.

Danas postoje besplatne Office aplikacije koje sasvim lijepo služe svrsi. Phableti mogu lijepo poslužiti i za prezentacije, zahvaljujući tehnologiji zrcaljenja zaslona (Screen Mirroring) koju koriste i svi novi televizori od srednje klase naviše.

Igranje na phabletima je zapravo ugodnije nego na velikim tabletima, a top modeli su hardverski vrlo sposobni. Pogledajte što nudi Sony Tablet Z2 ili Tablet Z3 Compact, uz Samsung Tab S.dva ponajbolja tableta na tržištu.

Tražite li jeftiniji tablet, Samsung Tab 3 dijagonale 7" ima izuzetno dobru cijenu, kojoj i noname kineski brandovi teško konkuriraju, dok je Tab 4 vjerojatni best buy tablet dijagonale 10".

 

Zašto kupiti prijenosno računalo?

Budimo iskreni: trebate li tipkati dulje mailove ili statuse na Facebooku, raditi s tablicama, PPT prezentacijama, gledati DVD filmove ili obrađivati fotografije u Photoshopu, laptop s Windowsima je najbolji odabir. Hoće li to biti ultrabook, poslovni ili klasičan prijenosnik nije toliko važno jer to ovisi o vašim potrebama. Iskustvo nam govori – tko je probao konkretnije raditi na tabletu, brzo je odustao.

Provjerite naše cijene HP prijenosnika – već za 2.000 kn dobijete punokrvno PC računalo s originalnim Windowsima.

Hibridna računala

Križanci tableta i laptopa su fine sprave, ako točno znate što možete očekivati od njih. U pravilu dolaze s odvojivom tipkovnicom, pa hibrid po potrebi može biti i tablet i laptop. Razlikujemo i modele s Android operativnim sustavom, te one s "pravim" Windowsima 8; Windowsi RT su najlošiji odabir – izgledaju i rade kao pravi Windowsi, ali nema softvera za njih…

Hardverski, jeftiniji modeli rade na Intel Atom procesorima, skuplji na znatno bržim Core i3 / i5 procesorima, koji uz to dolaze i sa ultra brzim SSD diskovima. To su punokrvna računala, u rangu najjačih poslovnih laptopa. Jedini problem: prilično su skupi…