Sve što trebate znati o Windowsima 10

Windowsi 10 su s nama već dva mjeseca, i da, dopadaju nam se. Kako i ne bi, desetka se sastoji od najboljih dijelova Windowsa 7 i 8. Mnogi je mogu dobiti besplatno, a tu je i mogućnost povratka na stare Windowse…

Nakon godina i mjeseci testiranja, Windowsi 10 su stigli ovo ljeto i već znamo: to je ponajbolji operativni sustav koji je napravio Microsoft.

Rade fino i na starim mašinama još iz doba Windowsa XP i Viste, dobili su nazad start meni – uljepšan i unaprijeđen – tu je i potpuno novi Edge web browser, više softvera u Windows Store i mnoštvo poboljšanja na svim razinama.

Zašto su Windowsi 10 tako dobri? Microsoft je omogućio dugu betu, u kojoj su tisuće krajnjih korisnika trijebili bugove u Windowsima 10, dok je Microsoft istovremeno uvažavao njihove kritike na sučelje, rad i općenitu funkcionalnost. Uz to su i besplatni ako nadograđujete sa Windowsa 7, 8 i 8.1.

Stoga ne čudi da je rata prihvaćanja Windowsa 10 najbolja ikada: nakon samo mjesec dana, Windowse 10 je koristilo više od 75 milijuna korisnika!

No, krenimo redom – od instalacije.

Windowsi 10 su besplatni! Bez malih slova

Tko bi ikada rekao da će jednog dana novi, fini, nimalo okrljašteni Windowsi biti besplatni za veliki broj korisnika? OK, ne za sve, detalje potražite na službenim Microsoftovim stranicama za upgrade a nije loše baciti oko niti na ČPP (FAQ, ili često postavljana pitanja)

Ukratko: nadogradnja je besplatna ako imate računalo s Windowsima 7 ili 8, za PC računala i za tablete. Krajem godine dolazi i mobilna inačica za vlasnike Windows Phone mobitela.

 

Treba napomenuti da je ovo besplatna nadogradnja na punu inačicu Windowsa 10 koji su nakon toga zauvijek vaši, potpuno legalno, no ograničena je vremenski na godinu dana – do 29.srpnja 2016.

Ako imate Vistu ili XP i želite lijepu novu desetku morat ćete je kupiti redovnim putem u Sancta Domenici.

Windowse 10 možete deinstalirati, baš kao bilo koji program

Ako vam se Windowsi 10 ne dopadaju – u što sumnjamo – imate mjesec dana za deinstalaciju i povratak na stare Windowse 7 ili 8.

Sjajna opcija, radi provjereno dobro, bez ikakvih negativnih posljedica za stare Windowse.

No, sigurni smo da će je malo tko koristiti. Rijetki su problemi sa Windowsima 10 čak i nakon nadogradnje prilično zapuštenih Windowsa 7 i 8.

Sve pohvale Microsoftu za stabilnost i mali broj bugova.

Novi start meni i kompletan izgled

Nakon što je Microsoft razbjesnio poveliki broj korisnika Windowsa 8, čije neobično sučelje je otežavalo čak i obično gašenje računala (tko nije tražio power tipu…?), desetka je uvažila primjedbe i vratila Start meni tamo gdje i treba biti – u donji lijevi ugao, s tipkom za gašenje.

No, uz uobičajenu funkcionalnost dodatni su i elementi Metro sučelja s animiranim i potpuno konfigurabilnim pločicama, a rezultat je izvrstan.

Također, u skladu sa zahtjevima korisnika, više se ne gura Metro sučelje koje je ok za tablete i posebice mobitele, no na stolnom računalu bez touchpada ne oduševljava. Istvo vrijedi i za prijenosna računala.

Samo sučelje je sada čišće, preglednije, sve radnje su lijepo animirane i možemo slobodno ustvrditi da Windowsi 10 izgledaju i rade jako dobro, kao što i očekujemo od modernog operativnog sustava. Bonus: pokazalo se, da usprkos brojnim vizualnim poboljšanjima, Windowsi 10 rade dobro i na računalima iz doba Windowsa Viste.

Vlasnicima Windowsa 7 i 8 sve će biti poznato, ali ljepše i preglednije.

Internet Explorer je mrtav, živio Edge

Nije tajna da je Internet Explorer polako ali sigurno godinama gubio tržišni udio. Stoga je Microsft krenuo od praznog papira, i napravio novi web preglednik, Edge. On izgleda i radi vrlo dobro i mogao bi dio korisnika preobratiti sa Chromea i Firefoxa. Posebice kad postanu dostupne ekstenzije, kojih ima mnogo za spomenuta dva browsera.

Ekstenzije su dodaci browserima koje razvijaju mnogbrojni developeri. Neke od njih su jako popularne, primjerice ukoliko išta radite s Internetom Firebug sigurno imate instaliran, a vjerojatno i neku vrstu Ad Blockera.

Edge zna i neke pametne trikove, poput aktivacije Reading moda koji nam se jako dopada. Većina stranica to podržava (ne sve!), a kada kliknete na ikonu knjige u gornjem desnom uglu Edge će ukloniti većinu grafike sa članka / stranice, te dodati žućkastu pozadinu koja podsjeća na novinski papir.

Super stvar, čitanje je daleko lakše nego s kričavom bijelom pozadinom i hrpom reklama i šarenih grafika. Ovo će dijelu korisnika biti dovoljan razlog za prelazak na novi Edge…

Preferirate Internet Explorer? Ne brinite, zadnja inačica (11) je također na dohvat ruke.

DirectX 12

Windowsi 10 donose najnoviju inačicu DirecX 12. Ako ne znate što je to, onda vam niti ne treba :-) Ukratko, Direct X služi za prikaz 3D grafike modernih grafičkih kartica a koristi se prvenstveno u igrama.


Najnovija inačica, DirectX 12, radi brže s istim hardverom i donosi podršku za naprednije efekte koji povećavaju realnost grafike u igrama.

Windows Store i univerzalne aplikacije

Windows Store poznaju vlasnici Windows Phone mobitela, sada igra veliku ulogu i na desktopu. Najlakše ju je opisati kao pandanu Google Play trgovini aplikacijama. Na Windows Storeu imate dosta besplatnog softvera, što nam se jako odpada. 

Trebate primjerice, VLC media player? Možete otići na Windows Store i instalirati ga uz dva klika. Ili možete na stari (dobri…?) način: googlate, otvarate stranice, borite se s reklamama, otvarate još stranica i uz malo sreće napokon pronađete link za download. I nadate se da niste pokupili neki malware, virus ili "optimizator" rada windowsa.

Veliki naglasak jei na univerzalnim aplikacijama. Developerima nikada nije bilo lakše kreirati aplikaciju za stolno (ili prijenosno) PC računalo, koja će fino raditi i izgledati i na tabletu ili Windows mobitelu.


Očekujemo sve veći broj sve kvalitetnijih aplikacija, muzike i filmova od čega će najviše profitirati vlasnici Microsoft (donedavno Nokia) Windows mobitela. 

Da, dopadaju nam se Windowsi 10. Koristimo ih dulje od mjesec dana, i još uvijek tražimo zamjerke. Za sada ih nema, a vjerujemo da nema niti razloga da ne nadogradite vaše računalo.