Sve što trebate znati o snimanju 4K videa

Kupili ste 4K televizor? Čestitamo! No, prvi super oštri filmovi dolaze početkom 2016. na novom 4K Blu-ray formatu. Zašto ne bi ste sami snimali svoj 4K video? Možda i potpuno besplatno…

Super oštra slika 4K televizora pravi je mamac za kupovinu, no sadržaja baš i nema. Stvorite ga! Vrijeme je da nahranimo naš novi televizor s više sadržaja od demo snimaka koje možete skinuti s interneta. Kako? Snimite ih uz pomoć mobitela, akcijske kamere ili prosumer 4K video kamera.

No, imate jako dobar razlog da snimate 4K video čak i ako ćete ga gledati u FHD rezoluciji. Naime, kada 4K video smanjite na FullHD rezoluciju (4x manje piksela) dobit ćete vidljivo kvalitetniji video od originalnog snimanog u FullHD-u!

Zašto? Odgovor je u kompresiji, naime u cilju smanjenja veličine datoteke proizvođači su skloni prekomprimirati video, posebice onaj niže razlučivosti (HD, FullHD).

Stoga je bolja opcija snimati u 4K, pa onda uz pomoć softvera smanjiti razlučivost na FullHD. Još jedna super popratna pojava: softver je u stanju napraviti prilično bolju stabilizaciju slike nego što to većina uređaja može dok snima FullHD video.

Da sumiramo: dobit ćete oštriji i mirniji FullHD video ako je originalni snimak u 4K, i ako ga konvertirate u FullHD.

Nedostatak je vidljiv: morate imati softver i vrijeme da to napravite…No, vratimo se snimanju 4K videa. Najjeftinije ćete proći ako ga snimate mobitelom.

Snimanje 4K videa s mobitelom

Ok, morate imati noviji smartphone / mobitel, koji je u stanju snimati 4K video. Treba računati i na popriličnu potrošnju prostora – što zna biti problem sa 16 GB telefonima. No, popis mobitela koji podržavaju snimanje 4K videa je popriličan, jer tu mogućnost gledamo već dvije godine u Android svijetu (od Samsunga Note 3 i Sony Xperie Z2, oba iz 2013. godine).

Od ovog mjeseca popularni iPhonei također mogu snimati video, u modelima 6s i 6s Plus.

Popis kod nas dobavljivih 4K video mobitela izgleda ovako:

Popis 4K mobitela je opsežan, a za neke nije potrebno posegnuti (pre)duboko u džep.

Kvaliteta njihovog 4K videa varira, najbolja je kod novih top modela za 2015 (samsung S6 Edge+ i cijela S6 obitelj, LG G4, Sony Z5 (stiže uskoro), Note 4 nije za staro željezo kao niti Sony Z3 i Samsung S5.

 

Da bi ste dobili maksimalnu kvalitetu 4K videa snimanog mobitelom, treba znati njegova ograničenja. Prvo jest, da je stabilizacija slike ili isključena, ili je u najbolju ruku osrednja kod snimanja 4K videa. To znači da će video biti drmusav, što jako narušuje kvalitetu slike. Ako snimate video iz ruke snimajte ga dok stojite – hodanje u pravilu daje slabe rezultate.

Najbolju optičku stabilizaciju ima LG G4, no Samsung S6 Edge+ i Sony Z5 idu korak dalje i nude i softversku i optičku stabilizaciju videa u 4K razlučivosti, pa ako imate mirnu ruku video je OK i kad hodate.

Druga bitna stvar jest snimanje videa s mnogo svjetla – relativno mali senzori mobitela ne vole tamne uvjete, kada će slika biti mutna, isprana i s obiljem šuma. Za najbolje rezultate, snimajte na otvorenom po danu.

Treće, mobiteli imaju vremenski limit zbog grijanja, koji je najčešće oko 5 minuta. Ili dok se aplikacija kamere ne sruši, što je na nekim modelima par minuta :-)

Ako želite više, korak dalje su akcijske kamere

Snimanje 4K videa s akcijskim kamerama

Našu ponudu Sony i Panasonic akcijskih kamera nedavno smo upotpunili s poznatim i priznatim GoPro brandom, koji godinama postavlja standarde sa Hero kamerama. Najnovija inačica GoPro Hero 4 Black Edition manja je od kutije cigareta, no kvaliteta snimaka koju nudi je impresivna.

 

Dobra akcijska kamera nadmašuje i najbolji mobitel na dva fronta: po kvaliteti stabilizacije, te po kvaliteti snimljenog zvuka. Osim dual mikrofon setupa, i kvalitetnog poništenja buke (bitno zbog vjetra!) na neke modele akcijskih kamera možete priključiti i eksterni mikrofon za najbolje rezultate.

Pogledajte kako izgledaju videi snimljeni sa spomenutom GoPro Hero Black Edition kamerom. Sony i Panasonic akcijske kamere nude podjednaku kvalitetu videa – razlike su u nijansama.

No, kvaliteta videa je nevjerojatna: raspon boja, dinamički raspon, kontrast i kvaliteta videa, čak i u tamnijim uvjetima, izgledaju izvrsno. Da nam je netko prije koju godinu rekao da ćemo ovakve videe snimati s kamerom tek nešto većom od zippo upaljač ne bi smo mu vjerovali…

 

Kod kupovine akcijske kamere mogu biti presudni i detalji poput vodootpornosti, vrste i kvalitete nosača itd. Ne želite da vam kamera padne s kacige na motoru pri 200+ kmh, zar ne? Ponekad ćete morati posegnuti za dodatnom opremom, što povisuje troškove kupovine.

No, niti akcijske kamere nisu savršene: u pravilu imaju (vrlo) širokokutne objektive, koji izobličuju sliku po robovima.

Dodatno, većina ih koristi senzore koji su veličinom usporedivi sa mobitelima (1/2.3") što im ograničava mogućnosti u slabim svjetlosnim uvjetima.

Snimanje 4K videa prosumer kamerama

Akcijske kamere nude iznenađujuću kvalitetu snimaka po danu, ali po noći su njihove mogućnosti limitirane malim senzorima. Također nemaju mogućnost zumiranja, a i mikrofoni su im ograničenih mogućnosti – iako fino eliminiraju buku vjetra.

Korak više su 4K prosumer video kamere, od kojih bolje imaju i profesionalne XLR priključke za mikrofon. Njihova kvaliteta snimaka je ponekad u rangu broadcast TV kamera, dakle vrhunska. No, to ima i svoju cijenu, koja je u najboljem slučaju dvostruko viša od akcijskih kamera.

 

 

Bez obzira koji 4K video snimač koristite, snimajte 4K video. S obzirom na cijenu medija i velikih diskova, zapravo nema nikakvog razloga da i dalje snimate u FullHD rezoluciji. OK, možda vam je ona danas dovoljna, ali za koju godinu ćete sigurno kupiti 4K televizor. A onda će vam biti žao što su vam drage uspomene u FullHD rezoluciji…