Sve što trebate znati o Samsungu Galaxy Note7

Danas je Samsung predstavio Galaxy Note 7, smartphone koji nema direktnu konkurenciju. Donosimo vam sažetak svih bitnih novosti – ima ih više od očekivanja! – te odgovor na pitanje, zašto smatramo da je Note 7 najbolji mobitel na tržištu!

Samsung Note serija ima najvjernije kupce od svih Samsung mobitela, i redovito pobire lovorike na svim testovima. Više ne možemo reći da se radi o phabletu, to je sada samo veći mobitel. Zašto je toliko dobar, u čemu je tajna njegove privlačnosti – a nije samo u olovčici – donosimo vam u sljedećim redovima.

Novi Samsungov flagship je premium uređaj od prvog do zadnjem milimetra, s najboljim hardverom koji postoji i vrhunskim softverom.

Za uvod, pogledajmo službeni video.

 

Specifikacije Samsung Galaxy Note7:

Premium kućište

Samsungu uspijeva što drugima ne. Primjerice, kako napraviti jedno od tanjih (7.5 mm) te još važnije, najužih (73.9 mm) kućišta na svijetu sa velikim 5.7" zaslonom, a sve to uz nisku masu od 169 g.

U to, s aluminijskim okvirom te kućište obostrano zaštićeno Gorilla Glass 5 staklom, stale su brtve za vodootpornost po IP68 standardu, velika baterija te bežično punjenje, uz obostrano zakrivljen zaslon.

To znači da će Samsung Galaxy Note7 fino raditi na metar i pola ispod vode, tijekom pola sata.

Za razliku od S7 edge, Samsung Galaxy Note7 ima novu Gorilla Glass 5 zaštitu, što bitno smanjuje vjerojatnost (skupog) loma stakla kod pada mobitela (Gorilla Glass 5 preživi 80% padova sa 1.6 metara visine).

Nitko na tržištu ne nudi sve navedeno. Prava je rijetkost i ovako dobar omjer zaslona i površine mobitela od čak 78%! Ne zaboravimo, moralo se pronaći mjesta i za olovčicu! Samsung, svaka čast, ovome se nitko nije približio!

Kamera

Samsung ima hardversku postavu kamera kao i S7 obitelj. Osnovu čini Sony IMX260 senzor sa 12 milijuna velikih piksela, koji uz pomoć širokog otvora blende (F1.7) jako dobro hvataju svjetlo, pa su low light fotografije izvrsne.

Ta kamera snima i najbolje videe općenito, zahvaljujući EIS i OIS (elektronskom i optičkom stabilizatoru slike) te ima najbrži fokus na tržištu (DualPixel). Njena stabilizacija kod snimanja FullHD videa je bolja i od svih akcijskih kamera.

Samsung je za Note7 dodatno doradio softver, i ne sumnjamo da će preuzeti titulu najboljeg fotografskog mobitela od S7 obitelji.

Zaslon

Samsung već dvije godine, od Notea 4, ima uvjerljivo najbolje zaslone na tržištu. To nije naš subjektivan dojam, nego sasvim mjerljiva činjenica, portali poput Display Matea to potvrđuju.

Super AMOLED zasloni su oduvijek imali savršeni kontrast i vidljivi kut. Prije dvije godine su dobili i vjerne boje, a prošle i ove godine izvrsnu vidljivost na suncu, čime je anuliran i posljednji adut LCD tehnologije.

Samsung Galaxy Note7 odlazi i korak dalje, te nudi mogućnost gledanja streamanih videa u HDR kvaliteti. Prisjetimo se, HDR je glavni prodajni adut top modela televizora, a donosi prošireni spektar boja i svijetliju sliku, s boljim nijansiranjem.

Trenutno niti jedan drugi mobitel ne može prikazati HDR video… Tu je i poboljšan Always On zaslon, koji sada prikazuje sve notifikacije – super!

Inteligentna S olovka

Zaštitni znak Note serije, inteligentna S olovka je sada dodatno unaprijeđena. Raspoznaje čak 2048 nivoa jačine pritiska, što znači da sjajno imitira pisanje klasičnom olovkom (jači pritisak – deblja crta). Sada možete pisati i pod vodom :-). To je možda manje zanimljivo, od činjenice da možete upravljati mobitelom pod vodom ili dok ima mokar zaslon – do sada to nije bio slučaj, jer dodirni ekran ne radi pod vodom. Izvrsno!

Glavna stvar nije samo pisanje i crtanje – inteligentna S olovka donosi dodatnu funkcionalnost u svakodnevni rad zahvaljujući prilagođenom softveru. Vrlo je zarazna, i zasigurno je jedan od glavnih razloga zašto Note serija ima tako vjernu publiku.

Baterija

Samsung Galaxy Note7 će imati jako dobru autonomiju. Kako znamo? Po Samsungu S7 edge, koji izdrži dva dana normalnog korištenja ili cijeli dan teškog maltretiranja.

Osim dobre autonomije, Samsungovu 3.500 mAh veliku bateriju možete napuniti za samo 100 minuta zahvaljujući priloženom brzom punjaču. Tu je i mogućnost bežičnog punjenja, što je Samsungova ekskluziva u top modelima još od prošle godine.

Performanse

Samsungov vlastiti Exynos 8890 čipset se pokazao najbržim na tržištu. Nije daleko niti Qualcomm Snapdragon 820, no u nekim ključnim načinima korištenja – primjerice, kod surfanja – Exynos je primjetno brži.

Uz dobar grafički podsustav te jako dobro optimizirani softver Samsung Galaxy Note7 je jedan od najbržih, ako ne i najbrži smartphone na tržištu, kojeg odlikuje i zavidna glatkoća rada operativnog sustava.

Gaming

Mogli smo igranje staviti pod performanse, ali nismo, s razlogom. Samsung Galaxy Note7 je najbolji mobitel za igranje, ikada. Ne samo zbog dobrog hardvera i briljantnog zaslona – Mali T880 MP4 je sposoban GPU – nego zbog priloženog softvera.

Galaxy Game Pack je vrijendosti 400 USD (!), a sastoji se od sljedećih igara:Angry Birds Pop Bubble Shooter, Asphalt 8: Airborne, Clash of Kings, Empire: Four Kingdoms, Hearthstone: Heroes of Warcraft, Hit, Hungry Shark World, MARVEL Contest of Champions, Need for Speed No Limits, Nonstop Knight, Olympus Rising, Star Wars Galaxy of Heroes, Sims City Free Play i Vainglory.

Najvažnije: Vulkan API kojeg smo upoznali na predstavljanju S7, svojevrsni pandan Direct X rutinama za low level pristup grafičkom čipu (čitaj: za ubrzanje igara) je sada zaživio i već danas možete zaigrati četiri igre koje ga podržavaju: Hit, Need for Speed No Limits, Olympus Rising i Vainglory! Te igre izgledaju i rade na razini konzola, bolje nego na bilo kojem drugom mobitelu…

Sigurnost

Samsung Galaxy Note7 dolazi s uobičajenim čitačem otiska prstiju, ali i jedinstvenim skenerom šarenice. Čemu dodatna biometrija na mobitelu?

Ako ste ikada pokušali otključati mobitel mokrim prstom, znate odgovor – u takvim slučajevima čitač otiska prstiju ne radi. A ovo je ipak vodootporan mobitel, koji će ponekad biti i mokar…

Rješenje nudi skener šarenice, koji uvijek radi – čak i po noći i uz istovremeno nošenje sunčanih naočala! To je moguće zahvaljujući infra crvenom svjetlu koje osvjetljava vaše oči, i omogućava brzu i sigurnu identifikaciju.

Uz pomoč otiska šarenice možete zaštiti vaše privatne podatke u Secure Folderu, šifre na web stranicama ili plaćati Samsungom Pay.

Što reći na kraju? To je sjajan mobitel po svim parametrima, bez nedostataka i s mnogo mogućnosti na koje konkrencija trenutno nema odgovor. Od Samsunga Galaxy Note7 smo mnogo očekvali, i mnogo smo dobili.