Sve što trebate znati o Microsoft Surface Laptopu i Windowsima 10 S

Microsoft je danas predstavio novi operativni sustav Windows 10 S i svoj prvi pravi prijenosnik – Surface Laptop. Što donose i zašto su zanimljivi krajnjim korisnicima?

Microsoft Windows 10 S

Windowsi 10 S izgledaju i rade kao Windowsi 10, s jednom velikom razlikom – kompatibilni su samo sa Windows Store programima. Prisjetimo se, na sličan način su bili koncipirani Windowsi RT koji nisu prošli najbolje na tržištu hibridnih računala i tableta.

1

Novi Windowsi 10 S mogu se vrtjeti na Intelovim x86 i ARM procesorima, cjenovno će biti vrlo povoljni a glavno tržište su učenici, škole i općenito obrazovanje.

Windows 10 S nije zamjena za postojeće Windowse 10 niti je njihova nova inačica – taj operativni sustav se natječe sa Chrome OS-om. Windows Store ima solidnu količinu softvera, a sigurno je da će se sada te brojke dodatno povećati. Microsoft je predvidio i mogućnost doplate u iznosu od 49 dolara za “prave” Windowse 10 Pro, na kojima rade sve aplikacije.

Microsoft Surface Laptop

Microsoft je predstavio i svoj prvi pravi prijenosnik. Microsoft Surface Laptop je tanak, lagan, elegantan i vrlo dobro ergonomski pogođen prijenosnik.

Vrhunska kvaliteta izrade, premium materijali, najbolji zasloni – Microsoft Surface Laptop je vrlo elegantno ali i jako kvalitetno složeno prijenosno računalo. Microsoft koristi umjetnu alkantaru za oblaganje metala oko tipkovnice, koji pridonosi ugodi korištenja.

Surface Laptop 1
Surface Laptop 2

Microsoft Surface Laptop dolazi u više konfiguracija ali uvijek s Windows 10 S operativnim sustavom koji je nadogradiv na Windowse 10 Pro za 49 dolara. Nadogradnja je besplatna do kraja godine uz poklon u vidu Office 365 na godinu dana.

Dostupan je u četiri atraktivne boje, a kvaliteta izrade i materijala je zaista vrhunska.

Zaslon je vrhunski IPS PixelSense, osjetljiv na dodir, dijagonale 13.5″. Microsoft Surface Laptop je dostupan u više inačica, a osnovni model imat će Intel Core i5, 128 GB SSD disk i 4GB RAM-a.

Najopremljeniji model dolazi sa Intel Core i7 procesorom, 16 GB RAM-a te 512 GB SSD diskom.

Microsoft će sa Surface Laptopom zasigurno postati bitan igrač u segmentu premium prijenosnika, ali glavna namjena Windowsa 10 S su povoljna računala s cijenom od ispod 300 dolara. Vodeći proizvođači laptopa su već najavili svoja prva Windows 10 S računala.