Stigli su Sony televizori 2016. godišta. Evo što donose…

Sony je prošle godine napravio izvrstan posao s Android TV platformom, koja je odmah zassela na vrh najboljih. Sony 2016 TV lineup naglasak stavlja na 4K televizore – svi imaju Triluminos i HDR, a super tanki XD93 je dobio revolucionarno lokalno zatamnjenje. Za EU tržište stiže i jedan zakrivljeni televizor…

Nema više velikih, izvrsnih ali estetski upitnih bočnih zvučnika. Sony XD93 – super tanki TV – je dobio značajno kvalitetnije pozadinsko osvjetljenje (preciznije lokalno zatamnjenje), FullHD više nije u fokusu, a 3D se nalazi samo u top modelima.

Sony, baš poput Panasonica, ne vjeruje u zakrivljene televizore, ove godine imaju samo jedan model (SD8) i to samo za EU tržište.

Sony već godinama nudi Triluminos televizore sa širim spektrom boja, no tek će ove godine sa 4K Blu-ray filmovima, koji je “ozakonio” širi spektar boja, to u praksi doći do izražaja.

 


Svi 4K modeli imaju i HDR i Triluminos tehnologiju. Naravno, najkvalitetniji HDR donosi top model, X94D, koji jedini ima FALD osvjetljenje (Full Array Local Dimming – LED diode su iza panela, što donosi znatno bolju preciznost lokalnog zatamnjenja za bolji kontrast)

Detalji o procesorima slike, koji se nazivaju isto kao i u 2015. godini (4K Processor X1, 4K REality Pro), još nisu poznati. Ako i nisu mijenjani, to nije neki nedostatak – Sony je 2015. godine bio u samom vrhu po kvaliteti procesiranja slike.

Inicijalno, i Sony XD (D= 2016. godište, C = 2015. godina) će dolaziti sa Android TV platformom baziranom na Lollipopu. Nadogradnja za Marshmallow će stići tijekom godine, za 2015. i 2016. godište Sony televizora.


Sony XD93 ima novo pozadinsko osvjetljenje Slim Backlight Drive, koje usprkos EDGE LED tehnologiji donosi više i preciznije zone zatamnjenja. Sony je to postigao zahvaljujući dvostrukom broju LED dioda po rubovima, koje uz pomoć difuznih ploča dovode svjetlost na pojedine dijelove zaslona.

Slim Backlight Drive donosi značajno kvalitetnije lokalno zatamnjenje, iako nije na razini skupljih FALD rješenje (koje koristi X94D serija)

Da sumiramo – Sony će i ove godine biti u vrhu po kvaliteti slike, Android TV je već sada najbolja Smart TV platforma (zbog softvera, posebice igara), a ako će i cjenovna politika biti primjerena – 2015. modeli su bili dobri po tom pitanju – Sony će sasvim sigurno prodati lijepu količinu 4K televizora u 2016. godini.

Pogledajmo kako izgleda kompletan Sony 2016 TV lineup.

Sony XD940

Sony X940D je flagship tvrtke za 2016, opremljen je svim tehnologijama i FALD osvjetljenjem za najbolji HDR efekat. No, za sada je najavljen samo u 75″ dijagonale…

Sony XD93

Sony XD930 je također flagship TV ukoliko tražite “normalne” dimenzije telev izora. 2016. Ima manje više sve kao i XD940, osim FALD-a no tu je Slim Backlight Drive koji bi trebao raditi znatno bolje od konkurentskih EDGE LED rješenja…

Sony XD850

XD850 dolazi u tri različite boje kućišta, a nasljednik je best buy Sony televizora iz 2015, XC850 modela. Donosi podršku za HDR i Triluminos, te naravno Android TV Smart TV platformu.

Sony SD850

Sony SD850 je zakrivljena inačica XD850 modela. Donosi identične mogućnosti i karakteristike, razlika je samo u zakrivljenosti ekrana.

Sony WD750

Sony WD750 je top model tvrtke u FullHD lineupu za 2016., no za razliku od prošlogodišnjeg C modela, D nema Android TV i time se smješta u nižu cjenovnu klasu. Također, panel je sporiji, nema interpolacijski procesor…

Sony WD6

Sony WD6 nudi praktično iste specifikacije kao i WD700 serija, no slabiji model ima Direct LED osvjetljenje (što nije loše…) a time i značajno deblji profil.

Sony RD45

Uvodni model Sony-a za 2016., nudi dobru kvalitetu slike po niskoj cijeni, za sada u dvije dijagonale.

  • FullHD rezolucija (osim 32″)
  • Direct LED
  • XR200
  • X-reality Pro
  • Veličine: 40″ KDL-40RD45, 32″ KDL-32RD45

Ovaj članak je pripremljen u suradnji s www.preporucamo.com