Zaživio je novi HDR10+ standard i to je izvrsno, evo zašto

Amazon Prime Video je napravio iskorak: kompletan 4K HDR sadržaj nude u novom HDR10+ formatu. To je prvi online servis koji nudi HDR10+ sadržaj i velika pobjeda za Samsung. Evo detalja…

Katalog Prime Video HDR 10+nudi stotine sati sadržaja poput Prime Originals The Grand Tour, The Marvelous Mrs. Maisel, Jean-Claude Van Johnson, The Tick i The Man in the High Castle te stotine licenciranih naslova.

Prisjetimo se: HDR10 je osnovni, najlošiji HDR standard koji metadata podatke (u suštini, postavke televizora) povuče samo jednom, na početku gledanja filma.

Naravno, to nije optimalno jer filmovi baš i nemaju slične kadrove cijelo vrijeme, pa uprosječene postavke nisu dobre niti u svijetlim, niti u tamnim kadrovima.

To se vidi po blijedoj crnoj u tamnim, te slabijoj svjetlini i intenzitetu boja u svijetlim kadrovima.

Samsung-X-Amazon-HDR10-_The-Grand-Tour

S druge strane imamo Dolby Vision HDR koji je najbolji današnji HDR standard. Između ostaloga zato što šalje metadata postavke za svaki kadar posebno, ali ima i više hardverske zahtjeve.

Novi HDR10+ radi praktično istu stvar, ali bez licenciranja Dolby-u što štedi novac proizvođačima.

Dodatno, HDR10+ nudi pametan downgrade – ako vaš TV ne može prikazati HDR10+ spušta se na HDR10 standard, a ako i to ne podržava prikazat će sliku u SDR (Standard Dynamic Range – Blu-ray kvaliteta s klasičnim spektrom boja).

To je izvrsno jer znači da će vaš TV prikazivati najbolju moguću sliku tijekom gledanja HDR+ videa, bez obzira na njegove mogućnosti.

Svi Samsungovi 4K HDR 2017. televizori podržavaju HDR10+ a najavljeno je da će i 2016 modeli dobiti nadogradnju softvera pa će novi standard raditi i na njima.

Zbog svega navedenog, drago nam je vidjeti da je HDR10+ zaživio. Nudi premium kvalitetu slike za vaš ne nužno premium televizor. Ovakav je HDR trebao biti od početka…