Štedljive perilice po super cijenama – iskoristite državne poticaje!

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će od lipnja subvencionirati kupnju uređaja A+++ energetskog razreda s 800 kuna. Novac je osiguran za 10.000 uređaja. Je li to dovoljno da se odreknemo starijih, ali potpuno ispravnih uređaja?

Svi mi imamo doma frižidere, perilice rublja i perilice posuđa. Ako slučajno nemate nešto od toga, ili upravo mjerkate novi uređaj, dileme nema – kupite A+++ uređaj i uštedjet ćete ne samo na struji, nego i dodatnih 800 kn pa sve zajedno postaje jako isplativo.

Pogledajmo prije svega što točno država subvencionira, i što vam je potrebno da ostvarite pravo na državnih 800 kn.

Da bi ste ostvarili pravo na subvencije, morat ćete kupiti uređaj na označenom prodajnom mjestu koje je partner Fondu. To vrijedi za sve Sancta Domenica trgovine.

Subvencije vrijede za sljedeće uređaje, koji moraju biti A+++ razreda: hladnjaci, hladnjaci s ledenicom, ledenice (uspravne i vodoravne), perilice posuđa, perilice rublja, sušilice rublja (kondenzacijske i ventilacijske)

Pri tome nije bitno jesu li uređaji samostojeći, ugradbeni, kakvog su kapaciteta ili bilo koji drugi njihov tehnički podatak.

Za ostvarenje subvencije od 800 kuna je potrebno, nakon kupnje uređaja, dostaviti obrazac i sljedeće dokumente u roku od 15 dana na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osobno ili poštom preporučeno:

  1. Presliku osobne iskaznice
  2. Presliku računa
  3. Preslike dokumenta na kojem se vidi IBAN račun građanina na koji će biti izvršena isplata sredstava fonda
  4. Potpisan obrazac koji je potpisan na prodajnom mjestu

Nakon što ste odradili papirologiju – tu će vam pomoći naši djelatnici u trgovinama – i poslali je Fondu, on će vam u roku 30 dana uplatiti 800 kn na vaš IBAN račun.

Za detalje ponude, najbolje je pogledati što kaže Fond, ovo je njihov letak:

 

Zanimljiva je i računica s uštedama u odnosu na A i A+ uređaje, pogledajte izračun.

No, kakva je računica ukoliko imamo nekoliko godina stare, ispravne uređaje nižih energetskih klasa -B, C? Isplati li se i onda kupovina novih?

OK, tehnikalije nisu komplicirane, pogledajmo koje uređaje se isplati kupiti, te koji se otplate već za godinu ili dvije.

Ne zaboravimo: osim što direktno štedite novac na računima za struju, što ćete dobiti 800 kn od države, tu je i znatno tiši i mirniji rad perilice; manja potrošnja deterdženata i vode; bitno manje oštećenje rublja u pranju koje traje dva do tri puta dulje, a i dugotrajna kvaliteta novih perilica je izvrsna, suprotno glasinama.

Većina naših A+++ uređaja dolazi s naprednim motorima koji dolaze s čak 10 godina jamstva. Toliko o tome da su nekada kućanski aparati bili znatno kvalitetniji, te da novi odlaze za par godina.

Jer, motor na perilici i (kompresor) na hladnjaku je glavni i najskuplji dio za popravak. A tu je i ugodno saznanje o cca tri puta manjem ispuštanju CO2 i općenito manjem zagađenju okoline.

 

Perilice rublja – najisplativija kupovina

Već od 2.800 kn možete kupiti prvoklasnu perilicu rublja renomiranog proizvođača s A+++ certifikatom potrošnje (oko 120 – 160 kWh godišnje), s inverterskim motorom (jamstvo 10 godina), tihim radom, senzorom težine uz pomoć kojeg pametno prilagođava parametre pranja, programom pranja odjeće za bebe, pametnom dijagnostikom – u slučaju kvara perilica će sama znati reći serviserima što joj ne odgovara i na daljinu. Zainteresirani? Ovo je opis LG-eve perilice F128BND1

Inovacije štede struju, vodu i rublje, a sada su dostupne već i u nižim cjenovnim razredima, poput Samsungove Eco Bubble tehnologije.

 

 

 

Još uvijek mislite da vam je vaša, nekoliko godina stara perilica, koja tipično troši oko 500 kWh godišnje (za 220 standardiziranih ciklusa) dobra? Uz cijenu kWh od 0.98 kn, godišnje štedite – ovisno o broju pranja – sljedeće iznose, i to samo na struji (nove perilice troše i manje vode i posebice deterdženta):


Dodajmo tom iznosu jednokratnih 800 kn, računica nam kaže da se nova perilica, cijene 2.800 kn, isplati već za manje od tri godine, i to čak i ako staru perilicu – bacite! Ako perete nešto rijeđe, primjerice standardnih 220 puta na godinu, nova perilica će vam se potpuno isplatiti za otprilike pet godina. Ne zaboravimo, ona ima jamstvo na motor od deset godina…Obitelji s malom djecom, koje u pravillu peru rublje svaki dan, godišnje uštede čak 618 kn samo na potrošnji struje!

S obzirom da je Sancta Domenica nudi probranu ponudu bijele tehnike, koja cilja na best buy uređaje renomiranih brandova, preko 70% perilica iz naše ponude spada u superštedljivu A+++ klasu. Neke su čak i štedljivije od tog standarda, za što još ne postoji oznaka pa ćete u specifikacijama vidjeti A+++ – 40%.

Koji god brand perilica odaberete u našoj ponudi, nećete pogriješiti. LG, Samsung i Panasonic rade izvrsne proizvode bijele tehnike, čija prodaja raste godinama u cijelom svijetu, na račun starijih, kod nas zvučnijih brandova. Jete li znali da Panasonic već 60 godina proizvodi bijelu tehniku, te da je prodao preko 100 milijuna uređaja?