Spor vam je mobitel? Ovako ćete ga ubrzati…

Mnogo aplikacija, godište proizvodnje, stara baterija – mobiteli ne stare baš graciozno, postaju vidljivo sporiji s vremenom. No, starenje se može usporiti, evo kako…

Mobitelima itekako godi fitness. Čak i potpuno novim modelima; iako donose top hardver, iskustvo pokazuje da ima mjesta za poboljšanja brzine rada.

Ukoliko imate mobitel srednje klase, star godinu ili dvije, ovakav fitness tretman bi ga mogao preporoditi. Ne, nećemo ga rootati ili raditi išta ilegalno: sve navedene radnje su sigurne i legalne. Pa, krenimo…

Raščistite početni zaslon

widgeti

Ako vaš pametan telefon ima sporiji procesor ili manju količinu RAM-a, predlažemo isključiti “žive pozadine” i smanjite količinu widgeta. Vjerovali ili ne, iako izgledaju atraktivno –  koriste mnogo resursa.

Svakako to učinite ako ste uočili  da  nakon korištenja web preglednika Chrome imate nekoliko sekundi  potpuno prazan početni zaslon i morate čekati dok se ikone, widgeti ili pozadina ne ‘reloadaju‘.

Koristite drugi Android launcher

Zadan launcher nije uvijek najbrži i najučinkovitiji, posebice ukoliko imate neki kineski brand.

Postoji veliki broj launchera u Google Play trgovini  i mnogi su optimizirani za brzinu. Isprobajte ih nekoliko i pronađite onaj koji vam djeluje najbolje.

Promijenite web preglednik

Zadani web preglednik Chrome ima puno korisnih značajki i izvrstan je kada se radi o sinkroniziranju sadržaja za vlasnike Google računa, ali  je prilično težak za komponente. Možda ne bi bilo loše da razmislite i prebacite se na drugi, lakši web preglednik.

Neki testovi pokazali su da je Puffin najbrži Android web preglednik. Ako vam je draže nešto slično Chrome, Opera Mini mogla bi biti dobra zamjena.  Sviđa nam se da za razliku od drugih Androida web preglednika ima prema zadanim postavkama aktivni blokator oglasa, ne samo omogućeni ‘pop-up blocker’.

Provjerili smo na nekoliko web stranica navedenu funkcionalnost i usporedili s Chrome web preglednikom. Moramo priznati da je Opera Mini  stroža u blokiranju oglasa…

Deinstalirajte loše aplikacije

Loše aplikacije su često krive za usporavanje pametnog telefona jer troše više RAM-a i baterije nego što bi trebalo. Snapchat je notorno ‘laggy‘ na Androidu, a deinstaliranjem Facebooka, uređaj bi mogao postati brži čak do 15 posto.

Za deinstalirati bilo koju aplikaciju, možete otići na “Postavke →Aplikacije → Upravitelj aplikacija → Odaberi aplikaciju →Deinstaliraj”

Drugi način je dodirnuti i držati ikonu aplikacije i premjestite je u ikonu za deinstaliranje / Otpad.

Također možete koristiti aplikacije treće strane koje pomažu zadržati loše napisane aplikacije na kratkom uzici  kako ne bi radile više nego što bi trebale. No, imajte na umu, ova vrsta aplikacija opet radi u pozadini, a to je ono što upravo pokušavate izbjeći.

Uklonite antivirusni softver

Antivirusni softver za mobilne uređaje u biti nije vam potreban ako se pridržavate sigurnosnih pravila što uključuje ne preuzimanje aplikacija iz neprovjerenih izvora i otvaranje poveznica u e-pošti i IM od nepoznatih osoba.  Samo će usporiti pametan telefon. Želite li ipak neku zaštitu, koristite npr. Malwerbaytes.

Zaustavite automatsku sinkronizaciju određenih aplikacija

Aplikacije društvenih mreža, vijesti, vrijeme i sl., postavljene su tako da  automatski provjeravaju svakih 15 minuta svoje poslužitelje putem interneta za sve vrste ažuriranja i obavijesti, čak i kada je vaš uređaj u stanju čekanja (s isključenim zaslonom).

To može bit veliki teret za konfiguraciju pametnog telefona, osobito za bateriju. Promijenite vrijeme sinkronizacije za one aplikacije koje su vam manje bitne. Na primjer možete postaviti na svakih nekoliko sati, jednom dnevno ili potpuno isključite sinkronizaciju i ažurirati ručno.

Ograničite rad nekih aplikacija u pozadini

Iako rad aplikacija u pozadini ima operativne prednosti  za e-poštu, Viber ili WhatsApp poruke, postoje neke aplikacije poput igara, YouTube, Google Maps, možda Facebook Pages Manager, koje ne trebaju biti stalno aktivne. Onemogućite im rad u pozadini ili ih prisilno zaustavite.

aplikacija 1

Aplikacije označene kao “Google usluge”,  ili gotovo bilo koja aplikacija koja počinje s “Google” ne smiju se ručno zaustaviti!

Istina je, primjenom ovih agresivnih metoda aplikacije će se svaki puta kada ih ponovno pokrenete sporije učitati u  memoriju, ali omogućit će vam da memorija malo prodiše.

Postavke → Aplikacije → Upravitelj aplikacija> odaberite aplikaciju → Dodirnite: prisilno zaustavi ili ih zaustaviti.

Nakon toga, aplikacija ostaje zaustavljena sve dok  istu ponovno ne pokrenete.

Pratite li ove savjete osjetit ćete da vaš mobitel lakše diše, radi brže i baterija mu traje nešto dulje. Nije loše, za par minuta posla…