Sony PS4 Pro & PS VR – nova era gaminga je stigla!

Novi Sony Playstation 4 Pro je u prodaji od kraja 2016. godine, a od 24.01.2017. je u prodaji također i Playstation VR s desetak PS VR igara! Za koju godinu ćemo se sjećati ove zime kao početka nove ere u gamingu. Sumirali smo dojmove, evo što trebate znati…

Sony PS4 Pro i Playstation VR naočale donose svjež vjetar u leđa najboljoj konzoli današnjice, prodanoj u više od 40 milijuna primjeraka.

Virtualna stvarnost je s nama već neko vrijeme – od najjeftinijih kartonskih google Cardbord naočala, preko Samsung Gear VR-a, do HTC VIVE no tek će sada zaživjeti u punom smislu i to na najbolji mogući način – zahvaljujući obilju kvalitetnih igara.

Hardverski, igranje u VR svijetu je izuzetno zahtjevno. Osim visokog frameratea – 60 ili čak 90 FPS-a, bez dropova, Playstation mora izračunati dvije scene. Za svako oko jedna, da bi se dobio dojam 3D prostora. 

Osim toga, prošlo je 3 godine od predstavljanja originalnog Sony Playstationa 4, kojeg od sada mijenja Sony PS4 Slim. PC je za to vrijeme napredovao, a pojavili su se i lijepi, novi 4K HDR televizori zadivljujuće kvalitete slike.

Šteta je ne iskoristiti istovremeni prikaz osam milijuna piksela na TV-u, te sve one fine boje i nijanse koje donosi HDR prikaz.

Za 4K i VR je potreban snažniji hardver, provjerite donje specifikacije. 

Specifikacije Sony PS4 Pro konzole:

Sony PS4 Pro idealan je suigrač VR naočalama zbog snažnijeg hardvera, što poboljšava virtualno iskustvo. Tu nema trzakanja: 60 FPS-a, konstantnih, su nužni za kvalitetno iskustvo, i to će PS4 Pro osigurati.

 

No, ako i ne patite za VR igranjem (to samo znači da ga još niste isprobali :-)) – Sony PS4 Pro donosi 4K igranje sa HDR kvalitetom slike, idealno za nove televizore srednje i više klase.

Čak i ako imate "stari", FullHD non HDR televizor, Sony PS4 Pro je isplativa kupovina jer poboljšava vizuale na postojećim i svim budućim igrama.

Od sada nadalje, sve bitne nove igre će dolaziti u dvije inačice: klasičnoj, za PS4, i poboljšanoj, za PS4 Pro. Dodatno, i neki postojeći naslovi će biti nadograđeni na bolje vizuale koje može vrtjeti PS4 Pro, i/ili na veći framerate. Čak i ako ih ne nadograde, Sony PS4 Pro će kvalitetnije renderirati sjene, neke teksture i primjenit će napredniji antialiasing algoritam.

 

HDR nadogradnju je dobio i Playstation 4 u vidu softverske nadogradnje, dok ga Slim ima po defaultu. HDR donosi finije nijanse, višu vršnu svjetlinu i širi spektar boja. Da bi ste uživali u HDR igranju morate imati i (4K, jer nema FullHD) HDR televizor. 

Popis igara sa PS4 Pro facelifitom je impresivan:

Treba napomenuti da PS4 Pro, iako ima 2.5 puta brži GPU, i dalje nije dovoljno snažan da vrti baš sve igre u nativnoj 4K razlučivosti. Neke će biti nešto niže, recimo igrat ćete sa 6 MP umjesto 8 MP, ali će biti kvalitetno upscealane na 4K. Ovo je pametan kompromis da se cijena konzole održi na vrlo prihvatljivom nivou…

Playstation VR

Gaming u virtualnoj stvarnosti je očaravajući. Ako ste isprobali Samsung Gear VR, znate otprilike što vas čeka, s time da je Sony Playstation VR bolji po mnogim parametrima. Upravo je stigla nadogradnja koja donosi uživanje u 360 videima na Youtubeu!

Sony Playstation VR ima jedan 5.7" FullHD zaslon koji se dijeli na dva oka, svako vidi 960 x 1080 RGB sliku. Zašto se naglašava RGB? Samsungovi AMOLED zasloni koriste Pentile matricu, gdje susjedni pikseli dijele neke podpiksele. To rezultira mutnijom slikom od klasične, RGB matrice u kojoj svaki piksel ima vlastita tri podpiksela.

PS_VR_lifestyl

Playstation VR ima LED diode po VR naočalama, koje prati Playstation kamera (prodaje se zasebno, tj. NIJE sastavna komponenta PS VR boxa), a za ugodno igranje preporuča se Sony Move kontroler.  Latencija je niskih 18 ms, a slika se obnavlja u visokih 90 Hz ili 120 Hz. To znači da lag, tj. kašnjenje nećete uočiti, pa cijeli virtualni svijet izgleda prirodno.

 

Priloženi softver

Uz Playstation VR naočale dolazi i demo disk:

 

Glavna snaga Playstation VR kompleta, zbog kojeg znamo da će postati novi kralj VR gaminga, jest softver. Ili preciznije: igre.

Playstation VR igre

Uz Sony Playstation VR će odmah biti raspoloživo 10-ak naslova, za koji mjesec više od 50! Neki od njih su Rez Infinite (Monstars & Enhance Games), Batman™: Arkham VR (RockSteady i Warner Bros Interactive Entertainment), DRIVECLUB VR i RIGS Mechanized Combat League (SIE Worldwide Studios).

Uskoro ćemo igrati i više od 50-ak naslova za Sony Playstation VR.

Igranje u VR svijetu je sasvim novo iskustvo, koje će zauvijek promijeniti svijet gaminga. VR je Ok i na mobitelima, no ovo je sasvim druga klasa. Sony Playstation 4 i PS4 Pro su višestruko snažniji od bilo kojeg mobitela na tržištu, i samim time igre izgledaju neusporedivo bolje.

 

O igrivosti i kvaliteti naslova nije potrebno trošiti riječi – tu je Sony Playstation svih generacija godinama u vrhu.

Cinematic Mod

Cinematic Mod pretvara vaše Playstation VR naočale u veliki televizor, sa 2D slikom. Možete gledati filmove, fotografije, i klasične Playstation 4 igre. Idealna stvar kada TV nije dostupan za vašu plejku…

Social Screen

Social Screen prikazuje ono što vi vidite u VR naočalama, ali na klasičnom televizoru. Na taj način svi mogu vidjeti kako to izgleda i što trenutno vidite, a neke igre omogućavaju i interakciju VR svijeta i klasičnog gaminga.