Sony predstavio senzor kamere s 48 milijuna piksela

Sony IMX586 je novi senzor za kamere mobitela s čak 48 milijuna piksela, ili točno četiri puta više od današnjih 12 MP flagshipa. Znamo: više piksela ne donosi uvijek bolju fotografiju, no Sony kao najveći proizvođač senzora na svijetu ima par trikova u rukavu

Veliki senzor kamere za mobitele nije novost: Nokia je proizvodilamobitele s naprednim kamerama i mnogo megapiksela – PureView 808 i Nokia 1020 imali su 41 MP te i danas rade respektabilne fotografije. No, ta priča je završila 2013. godine a već tri generacije flagship mobiteli se drže razlučivosti 12 MP za glavnu kameru. Time je efektivno bila završena utrka u megapikselima, koji nisu donosili bolje fotografije.

Više piskela donosi bolju oštrinu, ali prvenstveno po danu:

ezgif.com-webp-to-jpg

Danas je tehnologija uznapredovala. Huawei P20 Pro je uskrsnuo trend u 2018. s tri kamere od kojih jedna ima veliki 40 MP senzor. Rezultat? Huawei P20 Pro osvaja brojne nagrade za fotoaparat.

Sljedeće godine će ultra visoka rezolucija postati standard u premium klasi zahvaljujući 1/2″ Sony IMX586 senzoru koji ima rekordno male (0.8 mikrona, današnji 12 MP imaju najčešće 1.4 mikrona) piksele.

To je loše za hvatanje svjetlosti – veći senzor / piksel = bolja slika – što bi rezultiralo mutnom slikom s mnogo šuma, čak i na osnovnim ISO postavkama.

Zato Sony koristi Quad Bayer filtar boja, što znači da može grupirati 2×2 piksela za poboljšanu osjetljivost u slabijim svjetlosnim uvjetima, kada radi kao 12 MP senzor s velikim, 1.6 mikronskim pikselima.

Velika novost je integracija ISP čipa (Image Signal Processor) u sam senzor. Rezultati su spektakularni – Sony obećava čak četiri puta veći dinamički raspon od današnjih senzora, te real time obradu!

sony-imx-586

Takav ultra visoki dinamički raspon zvuči fantastično, i efektivno dokida potrebu za picture stacking tehnologijom, iako će se vjerojatno koristiti zbog smanjenja šuma.

Što reći, osim – živio napredak! Fotografije s četiri puta boljim dinamičkim rasponom, te snimanje u 4K na 90 FPS-a zvuče fantastično. Jedva čekamo okinuti prve fotografije s ovom zvjerkom u mobitelu…

Sony