Sony Playstation 4 – hail to the king

Proveli smo nezaboravnu godinu s PS4. Od jeseni uživamo u obilju super atraktivnih blockbuster igara i radujemo se jer znamo – najbolje tek dolazi. Nemate Playstation 4? Pročitajte sve što ste oduvijek htjeli znati o neprikosnovenom kralju konzola…

Sony Playstation 4 je stigao prije godinu dana, otprilike u isto vrijeme kad i Microsoft Xbox One. Različite strategije, sličan hardver i danas jasan pobjednik: PlayStation.

No, sigurni smo, mnogi PC gameri bacit će oko na ovaj tekst, s pitanjem – isplati li se kupiti novu Plejku…? Odgovor slijedi…

Stanje na tržištu

Kod nas u lijepoj našoj, računica je jednostavna: Sony Playstation 4 se prodaje u beskonačno puta većim količinama, jer Microsoftov Xbox One nije prisutan na tržištu. Greška? Zasigurno, no ne i jedina: PS4 se prodao u 18.5 milijuna komada ukupno (zadnji podatak), Xbox One u nešto više od 10 milijuna. U većini nama bliskih tržišta europe, omjer je 3:1 ili 4:1 ili više..

Strategija Microsofta da Xbox postane multimedijsko računalo nije se isplatila kao niti inicijalno viša cijena, a pokazalo se i da PS4 – usprkos sličnim specifikacijama – ima pokojeg konja pod haubom više, pa je grafika najčešće ili detaljnija ili radi brže.

Što se prodaje tiče, u usporedbi s prethodnom generacijom te pojedinim analitičarima usprkos – koji su najavljivali slabiju prodaju konzola novih generacija – Sony i Microsoft su zajedno prodali čak 70% više PS4 i Xbox One konzola tijekom 2014., u usporedbi s prvom godinom prodaje PS3 i Xboxa 360.

Hardverska priča: super integrirani PC

Sony Playstation 4 je napravio veliki hardverski odmak u odnosu na sve prethodnike, koji su koristili custom made hardver. Sony PS3 je imao Cell procesore, no novi PS4 donosi u suštini, PC hardver. Osmerojezgreni AMD-ov CPU x86 arhitekture te AMD-ova grafika klase Radeona 7870 upareni su s 8 GB super brzog GDDR5 RAM-a i s 500 GB mehaničkim diskom te Blu-ray optikom.

PC gameri sad će podignuti obrve: pa, zar nije PS3 bio jači od najjačeg PC-a prije sedam godina,  a već u vrijeme pojave PS4 imamo snažnija PC računala? To je danas neminovno zbog ubrzanog razvoja hardvera, no specifikacije na papiru i njihova izvedba nešto su sasvim drugo.

Ključna riječ je integracija. Sony PS4 koristi AMD APU, što znači da su i CPU i GPU na istom čipu, zajedno s vrlo brzih 4 MB cachea te dijele i spomenutih 8 GB RAM-a. Upravo zbog integracije sve navedeno u praksi radi znatno bolje od PC računala sličnih specifikacija koja moraju slati podatke kroz razne, relativno spore, sabirnice. Naravno, tu je i izostanak najvećeg 3D usporivača, Windowsa :-)

I na kraju, ne zaboravimo – developeri PC igre moraju prilagoditi za 100-injak konfiguracija, dok je PS4 jedan, jedini i jedinstveni. Optimizacija je daleko jednostavnija, možete se koncentrirati na izvlačenje zadnjeg atoma snage iz hardvera konzole.

Kako to izgleda, znamo iz prethodnih generacija: svake godine igre izgledaju za klasu bolje, čak i kad smo uvjereni da više nema mjesta napretku.

Usporedite li PS3 igre prve i zadnje generacije, vidjet ćete ogromne razlike. A u konačnici, to štedi novac: PS4 je danas jeftin u usporedbi s PC konfiguracijom, igre mu izgledaju i rade bolje, a tako će ostati i sljedećih nekoliko godina. I nećete morati mijenjati grafičku karticu, RAM, CPU…

Sony Playstation 4 AAA igre & ekskluzive

Jedan od razloga zašto kupiti PS4 konzolu svakako su ekskluzivne igre, od kojih su neke postale prave legende, poput primjerice Gran Turismo serijala, po mnogima najbolje simulacije vožnje ikada, na bilo kojoj platformi.

Infamous Second Son, Drive Club, Killzone Shadow Fall, Knack, Uncharted 4: A Thiefs End, Deep Down samo su neki od naslova koje možete igrati jedino na PS4 konzoli.

Trenutno postoji preko 400 igara, od kojih su 43 ekskluzivne. Nije loše za godinu dana postojanja, zar ne…?

Sony Playstation 4 cool mogućnosti

Playstation je konzola rađena za TV, no što ako je TV zauzet, a vi se želite i dalje igrati? Prijatelj vam je kupio novu igru, niste sigurni da je po vašem ukusu? Možda želite isprobati bilo koju igru, ali vi – niti nemate konzolu? Sony ima rješenje za sve navedene probleme, pa i više od toga.

Remote Play – ImatePS4 i Sony Xperia Z3, ponajbolji mobitel 2014.? Čestitamo, sjajna kombinacija! Želite li igrati PS4 igre na vašem Z3, u slučaju zauzeća televizora? Skinite Remote Play aplikaciju, spojite PS4 i Z3 na kućnu mrežu i to je to… Remote Play radi i na Z2 i Z3 telefonima i tabletima, te Playstationu Vita.

Share Play – pozovite prijatelja u igru, iako je on – nema! Putem live streaminga imate sat vremena za isprobavanje novog hit naslova. No, ta štoperica se može resetirati. Koliko god puta želite…
 
 
 

Playstation Now – novi Sony i Samsung televizori za 2015. dobit će Playstation Now aplikaciju, preko koje putem clouda možete igrati PS3 i PS4 igre, uz neku nadoknadu. Što vam treba za to? Spomenuti televizori i brzi internet. PS3 ili PS4? Ne trebaju vam. Dakle, igrate se, u punoj kvaliteti, bez ijedne konzole. Ideeeš!

Web browser – znamo, nije to nikakvo čudo, no Sony je napravio izvrstan web browser baziran na WebKitu (kao i Chrome i Safari) pa je surfanje najbolje i najglađe, ikada.

Media Sharing – pritiskom na Share tipku na DualShock 4 kontroleru dobit ćete pregled zadnjih 15 minuta gameplaya koje možete – kao što ime tipke kaže – dijeliti urbi et orbi… Da se vidi tko ima najvećeg.

Za kraj, da odgovorimo na pitanje s početka teksta: isplati li se kupiti Sony Playstation 4? Da, isplati se. Čak i ako ste casual PC gamer. Osobno, imam solidan PC ali treba mi nova grafička kartica. Ali jao: tek je nešto jeftinija od PS4. Sony Playstation 4, here I come.