Sony a6300 – novi kralj APS-C kompakata

Sony je nakon dvije godine predstavio nasljednika nagrađivanog a6000 (alpha) fotoaparata koji u kompaktnim dimenzijama donosi 4K video, najbrži autofokus na svijetu (o.05 s !) s čak 425 točaka izoštravanja te novi APS-C senzor. Stiže u trećem mjesecu…

Sony Alpha a6000 je izvrstan fotoaparat, koji već dvije godina postavlja mjerila i pobjeđuje konkurenciju na testovima. Vrijeme je za upgrade…

Sony a6300 ima novi i bolji senzor, zna snimati video u 4K razlučivosti, opremljen je Bionz X proesorom slike i može kontinuirano fotografirati s 11 FPS-a ili 8 FPS-a preko Live View moda, uz sve blagodati superbrzog pratećeg autofokusa.

Sony a6300 se može pohvaliti i nekim svjetskim rekordima, jer ima najbrži autofokus na svijetu, 0.05 s koji radi s čak 425 točki izoštravanja, rekord za APS-C kameru i izmjenjivi objektiv. Tu je i FullHD video snimanje u 120 FPS pri ludo visokih 100 Mbit/s, ponovno rekord za APS-C fotoaparat.

Velika novost je i (ponovno rekordno) 4K video snimanje u Super 35 mm formatu koji donosi polu profesionalnu kvalitetu video snimaka.

Novi APS-C senzor razlučivosti 24.2 MP koristi bakrene žice u strukturi, što poboljšava efikasnost upijanja svjetla (bolje fotografije na visokim ISO vrijednostima) te veću brzinu očitavanja. ISO osjetljivost može ići do 51200.

Senzor radi optimalno uz BIONZ X procesor, pa očekujemo još bolju kvalitetu fotografija od nagrađivanog prethodnika.

4K video: Sony a6300 nudi mogućnost video snimanja u 4K razlučivosti. Kvaliteta videa će zasigurno biti vrhunska – kao i FullHD uostalom – jer Sony donosi kompatibilnost sa Super 35 mm formatu. Sony a6300 snima sa 20 MP razlučivosti, što je 2.4x više od 4K, bez tzv. piksel bininga, što zatim smanjuje na 4K razlučivost (8 MP).

Rezultat je vidljivo bolja reprodukcija detalja, što uz mogućnost snimanja u XAVC S codecu s čak 100 Mbit/s te s proširenim spektrom boja jamči kvalitetu videa praktično usporedivu s polu profesionalnim kamerama. Posebice jer možete priključiti profi XLR mikrofon na Sony A6300…

Kućište je i dalje magnezijsko, opremeljeno je s 9 programabilnih fizičkih tipki, live view ima OLED zaslon s 2.4 milijuna piksela a tu je naravno i WiFi te NFC.

Sony s6300 je zasigurno bolji fotoaparat od a6000, no bit će i nešto skuplji: dolazi u ožujku, uskoro ćemo znati i točne malprodajne cijene…