Savjeti za snimanje kvalitetnih fotografija mobitelom

Najbolji fotoaparat je onaj kojeg imate uz sebe. A to je, naravno, mobitel. Svi želimo dobiti što bolje fotografije dok snimamo kamerama naših pametnih telefona. Donosimo vam par savjeta uz pomoć kojih ćete izbjeći greške, izvući maksimum iz hardvera te snimiti izvrsne fotografije…

huawei p10 plus

Ako moramo birati tehnologiju koja je najviše napredovala na smartphoneima zadnjih 5-6 godina, to je svakako fotoaparat. Današnji modeli visoke, pa i srednje klase po danu rade fotografije usporedive sa kompaktnim fotoaparatima, i to je samo po sebi prilično nevjerojatno.

No, kvaliteta fotografija ovisi i o načinu upravljanja fotoaparatom. Pripazite na ove stvari, i dobit ćete maksimalno dobre fotografije.

Staklo  leće mora biti čisto

Budući da vam je uređaj stalno  u rukama, džepu ili torbici,  objektiv ima prilično potencijala da postane prljav.  To može biti od hrane u ruksaku, šminke u torbici ili samo od masnoće prstiju. Obrišite staklo objektiva mekom krpicom ili nekom od mikrovlakna. Ne koristite majicu ili traperice za brisanje, osim ako je majica skroz mekana, pamučna. Mogli bi ste ogrepsti staklo. Ako nosite naočale, sjajno će poslužiti vlažne maramice za brisanje naočala.

ZTE Axon 7

Ovaj savjet se čini nekima nepotreban,  ali mnogi ljudi zaboravljaju da leća mora biti čista od prašine ili masnoće.  Ponekad potencijalno dobra fotografija ne uspije jer se zaborave neka osnovna pravila.

Kako izgleda fotografija sa masnim objektivom? Kontrast postane slabiji, a svi svjetlosni izvori dobiju jaki lens flare, posebice u noćnim fotografijama.

Odabir rezolucije

Uvijek odaberite najvišu dostupnu rezoluciju za snimanje pametnim telefonima u postavkama fotoaparata. Rezolucija u kojoj fotografiramo unaprijed određuje maksimalnu veličinu kvalitetne fotografije. Isto tako pronađite najbolji izvor prirodnog svjetla. Na primjer, za pejzažne fotografije je najbolje vrijeme kad je sunce nisko na nebu, jer su boje tada toplije. Pripazite i da vam izvor svjetlosti ne udara direktno u objektiv.

Budite mirne ruke! 

Većina pametnih telefona koje koristimo danas nemaju zasebnu tipku kamere za okidanje već samo onu dodirom po ekranu.  Ruke često mogu zadrhtati kad dodirnete okidač što će se odraziti negativno na kvalitetu.  Zato je mirnoća ruku izuzetno bitna kod fotografiranja. I mali pomak može  uzrokovati zamućenost.

plaza

Pametan telefon treba čvrsto obuhvatiti sa oba dlana.  Ako se u vašoj blizini nalazi neki zid, stup ili slično, iskoristite ga da biste se leđima naslonili na njega prije snimanja pametnim telefonima Nemate li nikakav oslonac, možete kleknuti na jednu nogu i  gornji dio ruke (ne lakat) naslonite na drugo koljeno.

Ako snimite fotografiju i odmah maknete pametan telefon, nemojte se iznenaditi da niste ulovili željeni trenutak onako kako ste planirali. Nakon pritiska na tipku za okidanje, pričekajte koju sekundu prije nego pomaknete ruke…

Približite se

Za snimanje pametnim telefonima ne koristite digitalni zum. Razlog je što se povećanje ne stvara kroz sofisticirani objektiv već umjetno. Time se gube megapikseli, tj. kvaliteta.

 

makro

Dobiti će te fotografije pune distorzije i buke. Zato pokušajte se fizički približiti objektu koji želite fotografirati. U pravilu, što ste bliže, fotografija je bolja.

Koristite HDR-u umjerenim količinama  

Visoki dinamički raspon ili  HDR (High Dynamic Range) s jedne strane pomaže da biste dobili uravnoteženu ekspoziciju u fotografiji koja sadrži puno naglašenih sjene. S druge strane, može stvoriti fotografiju koja izgleda loše.

hdr

Nemojte uključiti opciju snimate li pokretne objekte i portrete. Osobito fotografirate li starije osobe. Sigurno ne žele da na snimljenoj fotografiji imaju još izraženije bore.

Ali kod snimanja pejzaža svakako uključite HDR. Osobito snimate li velike zgrade koje mogu stvarati neke teške uvjete osvjetljenja zbog oštrih kontrasta između sjene i svjetla.

Kontinuirani način snimanja ili burst mod

Kada je u pitanju fotografiranje djece, kućnih ljubimaca, prometa ili sportskih događaja burst način ili kontinuirano snimanje je poželjna metoda.  Dobit će te sigurno nekoliko lijepih oštrih fotografija.

više fotki

Nemate li kontinuirani način imate sigurno u postavkama ikonu namijenjenu snimanju sportskih scena. Uključite ovaj scenski način rada. Kamera će okinuti na najbržoj brzine zatvarača ili snimati u kontinuiranom načinu snimanja. Ovisno o kojem se modelu pametnog telefona radi.

Zaključavanje fokusa / ekspozicije

Do sada vjerojatno znate da dodirom na zaslon podešava se fokus i ekspozicija. No, u trenutku kada se objekt pomakne postavka je izgubljena. Zato zaključajte fokus. Zašto je to potrebno? Fokusiranjem kamera izračunava koliko je neki objekt kojeg želimo potpuno oštro prikazati na fotografiji  udaljen od foto aparata.

Kod blokiranja osnovna uloga je da kažemo “kameri”  koji objekt želimo fokusirati (izoštriti). Da bi ste to učinili,  dodirnite i držite zaslon sve dok se ne pojavi mali lokotić ili obavijest da je fokus zaključan. Sada čak i ako se objekt kreće ekspozicija i fokus će ostati isti za snimanje pametnim telefonima.

Snimanje noću 

Gotovo sve kamera imaju poteškoće u radu u tamnim okruženjima ili općenito dok nema dovoljno svjetla. To se ponekad može riješiti postavljanjem ISO vrijednosti (osjetljivost na svjetlo) na višu razinu.

noć

Jedan od problema je da ISO od 800 i iznad često rezultira izrazito zrnatom slikom. Niste li vješti u postavljanju parametara ručno, odabrati u postavkama noćni način snimanja koji se nalazi u ponudi scena.

Širokokutni objektiv – udaljite se 

Ugrađeni širokokutni objektivi mogu izobličiti objekte u kadru ako niste dovoljno udaljeni prilikom snimanja. Ovi objektivi daje neku vrstu efekta ribljeg oka. Jedino rješenje za ove distorziju je odabrati pravilnu udaljenost prilikom snimanja fotografija.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pripazite li na ove jednostavne savjete, vidjet ćete poboljšanje u kvaliteti vaših fotografija. A ako vam dovoljno, provjerite našu ponudu digitalnih fotoaparata tvrtke Canon, Nikon, Sony i Panasonic.

Ovaj članak je nastao u suradnji s portalom Preporucamo.com