Savjeti za bolju sigurnost mobitela

Donedavno, sigurnost pametnih telefona bila je zadnja stvar na koju smo mislili. No, današnji smartphonei su prava skladišta nama dragih podataka koje ne želimo izgubiti. Donosimo vam par savjeta kako održati sigurnost na nivou…

Ograničite pristup nepozvanima

Za sigurnost pametnih telefona prvi korak koji možete učinit je ograničiti pristup nepozvanima. To možete učiniti na nekoliko načina.

Samsung-Galaxy-S8-sigurnost-5
Samsung-Galaxy-S8-sigurnost-7

Lozinka (alfanumerička kombinacija znakova)  i PIN (barem s 9 znakova) su prilično sigurne metode zaštite. Osima ako imate lozinke tipa 1234 ili PIN 0000 😀

Uzorak nudi najmanje sigurnosti. Često crtanjem ostavljamo vidljive masne crte na zaslonu. Osobito bi to trebali imati na umu korisnici koji nisu osjetljivi na prljavštinu zaslona.

Biometrijska zaštita kao što je skener šarenice oka ima  još određena ograničenja (noć, naočale…) ali je dobra metoda zaštite. Skener otiska prsta naizgled izgleda sigurna metoda.  Nažalost  može se lako kopirati jer ih ostavljamo svuda.  No, ipak ne možemo reći da je loša zaštita. Osobito sada kada polako dolaze tehnologije u pametne telefone koje mogu razlikovati pravi od lažnog otiska.

sam_s8_05

Krađa ili gubitak uređaja

Gore navedene metode ne mogu spriječiti krađu ili gubitak uređaja. Nađete li se u jednoj od tih neugodnih situacija postoji mogućnost da se odredi njegova lokacija putem Interneta i daljinski brzo obrišu podaci na daljinu ( AndroidiOS).

Ali lopov će vjerojatno odmah isključiti Internet držeći istovremeno tipku za uključivanje i isključivanje kod Android uređaja.  Također uklanjanjem SIM kartice i baterije ne može se ući u trag uređaju.

Phone thief stealing a woman

Šifriranje podataka

Krađa ili gubitak pametnih telefona donose sigurnosni rizik zloupotrebe privatnih podatak koje se nalaze u uređaju.  Bez obzira na to što među podacima nemate kompromitirajućih fotografije ili poruke WA i Vibera, imajte na umu da su to ipak vaše privatni podaci.

Ako vam je otuđeni iPhone možete bit mirni po tom pitanju. iOS ima aktivnu funkciju kriptiranja podataka u uređaju. Android korisnici nemaju opciju kao zadanu. Treba se aktivirati u izborniku Postavke. Pokreće li se prvi puta šifriranje ono može trajati sat ili dva, možda duže. Ovisno koliko imate pohranjenih podataka u uređaju.

Snažniji Android uređaji ne bi trebali značajno usporiti s radom zbog kriptiranih podataka. Kod starijih i slabijih modela smanjenje učinkovitost moglo bi biti vidljivo nakon što se aktivira postupak kriptiranja.

Kopija podataka “glavu” čuva!

Povremeno radite sigurnosne kopije negdje na vanjsku pohranu poput PC računala ili USB flash stika. Tako će te osloboditi malo kapacitet korisničke memorije i smanjiti rizik od gubitka podataka. Ako ste lijeni to provoditi automatizirajte postupak. Kako? Bacite pogled na video prilog i sve će vam biti jasno…..

Postavite zaključavanje SIM kartice

Zaključavanje zaslona je korisno, ali neće zaustaviti nekog da izvadi vašu SIM karticu iz telefona i koristiti je na drugom telefonu. Osobito imate li neku pretplatu, dok obavijestite mobilnog operatora o krađi, nemala financijska šteta već može biti učinjena.

Zaštitite e-poštu i IM poruke

Pobrinite se da POP3 ili IMAP mail koristi poslužitelj koji podržava SSL ili TLS za osiguravanje sigurne veze između e-mail programa i poslužitelja. Također za iMessage, Viber i WhatsApp uključite end-to-end enkripciju, jer teoretski ne omogućava nikome osim pošiljatelju i primatelju da pročita i vidi poruke.

Postavljanje VPN (Virtual Private Network) mreže je mudra odluka

Opreza s javnim Wi-Fi mrežama nikada dosta.  Javne Wi-Fi pristupne točke nisu sigurne. Umjesto toga, trebali bi koristiti virtualne privatne mreže (VPN) i tako znatno povećati sigurnost vaših osjetljivih podataka. VPN usluge šifriraju cijeli virtualni prijenos podataka. Jedno od sigurnosnih rješenja za tu namjenu je na primjer aplikacija  CyberGhost VPN.

Za kraj, najvažniji savjet: čuvajte vaš mobitel, i nemojte ga gubiti. Rijetko tko od nas radi backup telefona, to bi vam trebalo ući u naviku. Bude, ako ne prije, onda kad se dobro opečete… govorimo iz iskustva :-)

Ponudu mobitela potražite na ovom linku

Članak je nastao u suradnji s portalom Preporucamo.com