Samsung TV lineup za 2015. godinu

Tvrtka koja je izmislila tržište zakrivljenih televizora i ove godine se snažno oslanja na njihov atraktivan nastup – ima ih više nego ikada. Očekivano, FullHD se seli u srednju i nižu cjenovnu klasu, UHD postaje standard a top modeli su napravili veliki iskorak u kvaliteti slike. Toliki, da su zaslužili i novi naziv – S’UHD. Šlag na tortu je nova, super atraktivna i jednostavna Tizen smart TV platforma…

S kao super? Samsung to ne definira, iako korejska tvrtka voli superlative – prisjetimo se Super AMOLED zaslona, primjerice. No, novi Samsungovi S’UHD televizori (JS8500, JS9000, JS9500) zaista imaju super sliku. Koliko dobru? Toliko da je jedan HDTV Test, renomirani engleski web site koji koristi Panasonicovu ZT plazmu kao referentni TV – dakle, kao TV s najboljom slikom, koji je do sada nadmašio sve LCD televizore – usporedio Seriju JS9000 side by side. Rezultat?

Citiramo: " Jednostavno nema usporedbe, čak niti kada gledate s pet metara udaljenosti. Kombinacija super visoke rezolucije, svjetlije bijele boje, bolje gradacije i veće količine detalja ne samo u svijetlim kadrovima, nego i u tamnijim čine sliku na ZT bljedunjavom i vidljivo mekšom."

I to je bio test slabijeg modela, JS9000 koji koristi manje precizno EDGE LED osvjetljenje, dok top model JS9500 d onosi znatno preciznije Direct LED osvjetljenje.

S’UHD televizori su 4K rezolucije, mogu prikazati prošireni spektar boja (92% DCI – Digital Cinema Initative) poput onoga kojeg gledamo u kinima (standardni televizori ne mogu prikazati cijeli spektar boja koji vidi ljudsko oko) te kao najveću novost, HDR video sadržaj.

Veći broj boja je postignut korištenjem quantum dot tehnologije, koju Samsung naziva Nano Crystals.

Što je to zapravo? Najkraće rečeno, napredno pozadinsko osvjetljenje. Nano-kristalni poluvodiči SUHD televizora emitiraju različite boje svjetlosti, ovisno o njihovoj veličini, kako bi proizveo najčišću boju i svjetlosnu učinkovitost koja je danas dostupna. Ova tehnologija proizvodi široku paletu točnih boja, pružajući gledateljima 64 puta više nijansi boja u odnosu na standardne televizore.

Prema prvim dojmovima najveću razliku čini HDR video, tj. video visoke dinamičnosti. HDR televizori su u stanju prikazati dublju crnu i znatno svjetliju bijelu, što pridonosi i atraktivnosti i vjernosti prikaza. Za sada nema HDR sadržaja, no očekuje se krajem godine, novi 4K Blu-ray standard te USB 2.0a će podržavati tu tehnologiju. Radujemo se dinamičnim filmovima, poput remasteriranog Life of Pi.

UHD rezolucija dolazi od serije 6 naviše, u veličinama od 40" do 88", s time da su većina zakrivljeni televizori.

FullHD rezolucija je ograničena na manje dijagonale u serijama 4,5 i 6, no u njima nećete pronaći napredne mogućnosti kao na UHD televizorima.

Samsungova nova Smart TV platforma, Tizen, izgleda i radi izvrsno. Očekivano, slabiji Tizen televizori imaju quad core procesore, jači modeli čak octa core, kao najnapredniji smartphonei današnjice. Kako izgleda Tizen TV, kojeg će imati svi UHD televizori i jači FullHD modeli, pogledajte u videu:

 

Kao i do sada, top modeli serije 7,8 i 9 su otporni na starenje – tu je One Connect adapter, kutija sa glavnim procesorima slike i konektorima, kojeg možete svake godine promijeniti i osvježiti vaš TV novim hardverom – gotovo kao da ste kupili novi uređaj. Samsung jamči da ćete to moći raditi barem pet godina, i to ne nudi nitko drugi na tržištu.


Playstation Now, mogućnost igranja PS3 igara streamanjem na televizor, je uključen no trenutno radi samo u Americi i Engleskoj. Šteta, jedva čekamo da dođe. Jer, obećava mnogo: dovoljno je priključiti kontroler na televizor, platiti koji dolar (kunu) i PS3 igre počinju…


Super stvar za UHD modele je što Samsungo sada podržava i VP9 codec, pored standardnog HEVC-a. To znači da ćete moći streamati 4K Youtube filmove, kojih već ima zaista mnogo.

Ljubitelji 3D filmova morat će posegnuti za jačim modelima; 3D tehnologija više nije u fokusu, ne samo Samsunga, nego i ostalih proizvođača televizora. To zapravo ne čudi: skupa je – posebice aktivna – a malo ljudi je uopće i koristi…

Samsung JS9500 (zakrivljeni 4K TV)

JS9500 je flagship TV za 2015. Ultra HD rezolucija, Direct LED s lokalnim zatamnjenjem, HDR (high dynamic range) i prošireni spektar boja.

SAMSUNG JS9000 (4K)

JS9000 također pripada novoj S’UHD klasi televizora. Glavna razlika je u manje preciznom HDR-u i zatamnjenju, zbog EDGE LED osvjetljenja.

SAMSUNG JS8500 (4K)

JS8500 je najpovoljniji S’UHD televizor, nešto deblji i drugačijeg dizajna od JS9000 ali usporedivih specifikacija.

SAMSUNG JU7500 (4K)

JU7500 je zakrivljeni Ultra HD TV, koji donosi većinu mogućnosti prošlogodišnje serije 8.

SAMSUNG JU7000 (4K)

JU7000 je ravan Ultra HD TV koji će biti među najprodavanijim 4K televizorima, zbog dobre cijene i izvrsne opreme. Također, otporan je na starenje zahvaljujući Evolution Kitu.

SAMSUNG JU6700 (4K)

JU6700 je povoljan zakrivljeni Ultra HD televizor s novom Tizen TV platformom.

SAMSUNG JU6600 (4K)

Jedan od ulaznih 4K televizora, u odnosu na JU6700 glavna razlika je u dizajnu

SAMSUNG JU6500 (4K)

JU6500, JU6510 i JU6570 se razlikuju po boji kućišta

SAMSUNG JU6400 (4K)

Ravni uvodni 4K televizor, također dostupan u različitim bojama

 

SAMSUNG J6300

J6300 je ovogodišnji Samsungov top model Full HD televizora, sa zakrivljenim zaslonom i novom Tizen platformom.

 

 

SAMSUNG J6200

J6200 je u osnovi ravna inačica J6300 televizora 

 

 

SAMSUNG J5500

Samsung je i seriju J5500 opremio novom Tizen platformom. U odnosu na seriju 6000 donosi manje Hz

&nbsp