Samsung ima novi senzor kamere Isocell Plus

Samsung je službeno predstavio novi senzor za kamere mobitela, koji donosi brojna poboljšanja. Naravno, nije naveo da će stići u S10 obitelji mobitela, ali iskustvo nas uči da je to tako...

Novi Samsungov Isocell Plus senzor je samozatajno službeno predstavljen a nisu se niti tehnološki portali previše raspisali. A trebali su: novi senzor donosi bolju osjetljivost na svjetlost i čišće boje te vjerojatno 20MP rezoluciju, a razumno je pretpostaviti da će se pojaviti u flagshipu za 2018. godinu. Pogodite kojem :-).

isocell

ISOCELL Plus je novi CMOS senzor koji zahvaljujući strukturnim poboljšanjima može uhvatiti više svjetla, uz istovremeno bolju čistoću boja što u konačnici rezultira boljom klvlitetom slike u uvjetima s manje osvjetljenja. Neka istraživanja pokazuju da je čak 50% svih snimljenih fotografija na mobitelima nastaje u takvim uvjetima.

Da bi ste snimili kvalitetnu fotografiju u uvjetima s manje svjetla, potrebno je uhvatiti što je moguće više svjetla (fotona) te prenijeti pravu informaciju u fotodiodu.

Prvi korak da to omogućite jest objektiv sa što većim otvorom blende, koji će  propustiti senzoru mnogo svjetla. Ili, još bolje, s promjenjivim otvorom blende poput one u Samsungu S9 / S9+, koji se prilagođava svjetlosnim uvjetima (F.15 za tamu, F2.4 za dan).

Treća stvar koja utječe na ukupan rezultat kvalitete fotografija je softver i tu je Samsung tradicionalno kompetentan – Samsungovi mobiteli već godinama osvajaju brojne nagrade na testovima kamera.

Samsung je prvi ISOCELL senzor predstavio još 2013. godine, koji su dobili ime po fizičkoj barijeri između piksela koja sprječava crosstalk, tj. smanjuje pojavu šuma i daje preciznije i čišće boje u odnosu na klasičan pozadinsko osvijetljen senzor (BSI).

Pokazalo se da su Samsungovi senzori u samom vrhu po svojim performansama (uz Sony) i da daju jako dobru kvalitetu slike u svim generacijama mobitela.

Samsung_vikend_carousel

Novi ISOCELL Plus senzor donosi poboljšane barijere za rekordnu izolaciju pojedinih piksela senzora, koje više nisu metalne. Nove barijere je razvio Fujifilm za minimaliziranje optičkih gubitaka i refleksija. Radi se o novom materijalu koji je sada po prvi puta komercijaliziran u nekom senzoru kamere.

Rezultati su sljedeći: ISOCELL Plus donosi do 15% bolju osjetljivost na svjetlo, uz čišće boje. Nova tehnologija omogućava izradu senzora s manjim pikselima, od 0.8 µm ili manjih, što omogućava razvoj visoko razlučivih kamera s 20 MP ili više, bez gubitka kvalitete slike.

Dakle, nije teško pogoditi: Samsung Galaxy S10 će imati (barem jednu) 20 MP kameru. Bit će to, ponovno, vrhunski foto video izvođač…

samsung_watches_carousel_Srpanj