Samsung Galaxy A3 i A5 2016. – visoka klasa po cijeni srednje

Stigli su novi Samsung Galaxy A3 i A5 smartphonei za 2016. godinu. Naziv im baš nije maštovit, no na premium komponente i dizajn najviše klase po cijeni srednje nitko neće prigovarati…

Samsung Galaxy A serija stigla je početkom 2015. godine, i donijela je revolucionaran dizajn – to su bili prvi Samsungovi potpuno metalni mobiteli općenito.

Dodatna zanimljivost – tadašnji top model, S5, je bio daleko manje premium na dodir od A serije srednje cjenovne klase…

Nasljednici su stigli – Samsung Galaxy A3 i A5 za 2016. godinu napravljeni su po sličnom receptu, koji je sada dignut na još višu razinu.

Kućište je sada metalno – stakleno kao na top modelu Galaxy S6, ali je zapravo bolje – A5 ima veću bateriju i mogućnost proširenja microSD karticama. Kvaliteta izrade i dizajn su potpuno usporedivi – vrhunski su u oba slučaja.

Poboljšanja su zahvatila sve aspekte mobitela – oni su sada brži, s boljim kamerama, većim baterijama i s praktično dvostruko oštrijim super kvalitetnim AMOLED zaslonima. Samsung Galaxy A5 je uz to dobio i čitač otiska prstiju te optičku stabilizaciju za fotoaparat.

Galaxy_sijecanj_carousel_2

Nije loše za srednju cjenovnu klasu, zar ne?

Okvir od aluminijske legure jamči čvrtoću i malu masu, te onaj fini osjećaj u ruci koji pruža dodirivanje metala. Prednje i stražnje staklo su Gorilla Glass 4 (to su najbolja zaštitna stakla današnjice) sa 2.5D zakrivljenosti rubova. Upravo zaobljeni rubovi dodatno pridonose eleganciji, ali i ergonomiji korištenja. 

Šlag na tortu je microSD utor za proširenje memorijskim karticama, izostanak kojeg je bio glavni prigovor na top modele tvrtke (S6 serija).

 

Samsung je poznat po izvrsnim Super AMOLED zaslonima, koji su (izmjereno!) najbolji na tržištu. Novi A3 i A5 2016. imaju dijagonale zaslona od 4.7" i 5.2", što im jamči malene dimenzije i ugodan rad s jednom rukom. Rezolucija je značajno povišena, na 1280 x 720 za A3 te 1920 x 1080 za A5. Zbog toga je kvaliteta slike ponajbolja u klasi.

Super AMOLED zasloni prednjače pred LCD tehnologijom savršenim kontrastom i vidljivim kutom te brzinom odziva. Donedavno su imali nijansu "prekričave" boje, no to više nije slučaj, baš kao niti slabija vidljivost po suncu.

 

Prethodnici su imali dobre kamere, no A3 i A5 2016 to dižu na premium nivo. Samsung je ugradio kvalitetne 13 MP / 5 MP senzore kojima posao olakšava premium optika sa svjetlosnom jačinom od F1.9 (kao i na top modelu S6), što je najbolje u klasi. Stražnja kamera na A5 je oplemenjena i s optičkom stabilizacijom slike.

Zahvaljujući tome fotografije snimljene u slabijim svjetlosnim uvjetima su značajno kvalitetnije, posebice one snimljene s prednjom kamerom.

Dobre performanse jamči četverojezgreni čipset u A3, te osmerojezgreni u A5 koji nude dobar balans brzine i štedljvosti. Autonomija baterije je vrlo dobra zahvaljujući raskošnom kapacitetu od 2300 mAh i 2900 mAh.

Sasvim je jasno, Samsung A3 i A5 2016 su izvrsni mobiteli, pravi best buy srednje cjenovne klase…