Rat svjetova: PC gaming vs PS4 vs smartphone vs TV

Koja gaming platforma je najbolja? Pitanje je staro koliko i konzole i PC računala a u međuvremenu su se pojavili i novi igrači – smartphone i tablet računala. Da stvar bude zanimljivija, bliska budućnost donosi VR revoluciju. Sigurno jest: i dalje ćemo gledati suživot svih igračkih platformi, a pobjednik se zna već danas – to smo svi mi, gameri…

Brojke govore jedno, analitičari drugo, a gameri? Svaki svoga konja hvali, ukopani u rovovima. S jedne strane imamo PC vs konzole, dok konzolaši istovremeno ratuju i međusobno – Plejka, Xbox, Nintendo… Argumenti? Ne, ovo je previše emocionalna tema.

No brojke su zanimljive. Svjetsko tržište igara i pratećeg hardvera već godinama nadmašuje filmsku industriju, a u 2014. gaming industrija je vrijedila 81.5 miljardi dolara.

Najveći rast bilježe tableti (+37%) i smartphonei (+19%) dok ručne konzole padaju po stopi od 20%. Logično… Bitno je napomenuti da tableti i mobiteli ne kanibaliziraju "ozbiljno" igranje na PC-u i konzolama, nego se nadopunjuju.

I dalje su konzole glavne na gaming tržištu s ostvarenih 23.4 milijarde dolara prometa. A znamo tko je kralj konzola :-). Podaci za siječanj kažu da je Sony prodao preko 18.5 milijuna Playstationa 4 od predstavljanja, dakle do danas je prodano više od 20 milijuna primjeraka. Nije loše, no najcool stvar je što Sony ima adute u rukavu koji tek dolaze.

Upravo zato budućnost izgleda vrlo, vrlo zanimljivo – nakon godina evolucije u svijetu igara, slijedi VR revolucija – pravi novi, vrli svijet u kojem ste uronjeni u igru, umjesto je gledate na maloj, ravnoj plohi ispred sebe. Razlika ne može biti veća! Virtual Reality radi i s mobitelima, PC-em i Plejkom.. dakle, opet smo na početku. Ili nismo, jer prema do sada poznatim informacijama Sony će, nakon pobjede u konzolaškom ratu, odnijeti glatku pobjedu i u svijetu virtualne stvarnosti sa Morpheusom. Za više detalja pročitajte ovaj članak.

Ove godine očekujemo i ogroman rast igranja na televizorima. Bez konzole ili PC-a naravno – radi se o Playstation Now usluzi, koja vam omogućava igranje PS3 igara na novim Sony i Samsung televizorima za 2015. godinu. Treba vam samo kontroler, brzi internet i koja kuna (dolar) da platite igru. Konkretnije, trenutne cijene su 49 dolara za tri mjeseca pretplate. Nakon VOD (Video On Demand) slijedi GOD usluge (Games On Demand); no dok ne isprobamo ne znamo detalje – primjerice, koliko  brzi internet vam treba za ugodno igranje. Trenutno, program je započeo prošle godine u Americi, od 2015. je u beta fazi u Engleskoj. Ne zna se kad će doći kod nas, nažalost…

 

Playstation now je fina stvarčica za casual gaming, ili za isprobavanje igre prije kupovine, no vratimo se hard core igranju. Pogledajmo koje su objektivne prednosti i nedostaci pojedinih igračkih platformi…

Sony Playstation 4

Nova Plejka prodala se u preko 20 milijuna primjeraka i time uvjerljivo nadmašila jedinog konkurenta – Microsoft Xbox One, za podosta milijunčića. Koliko točno, ne znamo, jer Microsoft ne objavljuje brojke. Omjer je otprilike 2:1 na svjetskoj razini. U Europi, i znatno više.

 

Hardverski, Sony Playstation 4 ima dosta zajedničkog s PC računalima. Nova Plejka koristi custom made osmerojezgreni AMD-ov CPU x86 arhitekture (kao i PC) te AMD-ovu grafiku klase Radeona 7870. Tu je i 8 GB super brzog GDDR5 RAM-a, 500 GB mehanički disk te Blu-ray optika. Više detalja o Sony Playstationu 4 pročitajte ovdje.

Nije loše, no to je danas srednja klasa PC-a. Kako onda igre tako dobro izgledaju i rade? Ključna riječ je integracija. Sony PS4 koristi AMD APU, što znači da su i CPU i GPU na istom čipu, zajedno s vrlo brzih 4 MB cachea te dijele i spomenutih 8 GB RAM-a. Upravo zbog integracije sve navedeno u praksi radi znatno bolje od PC računala sličnih specifikacija koja moraju slati podatke kroz razne, relativno spore, sabirnice. 

No, Playstation 4 nije samo još jedna generacije konzole, s boljim procesorom i bržom grafikom. Sony stvara visokokvalitetan ekosistem, koji sve više uključuje i Sony mobitele i tablete (bežično projiciranje PS4 igara, Remote Play) te Sony i Samsung televizore s Playstation Now streamanjem igara. PS Now je još u beti, baš kao i virtualna stvarnost – Sony Project Morpheus. Naziv nije mogao biti bolje odabran – Sony će za vas stvoriti novi virtualni gaming svijet.

Zapravo, izgledat će kao da ste doslovno ušli u novi Battlefield, ili neku drugu igru. Gore, dolje, lijevo, desno, ispred i iza vas – sve što vidite je virtualni svijet. Hardverski superiorne Sony VR naočale sa OLED zaslonom, u kombinaciji sa Sony Computer Entertainement igrama jamac su najboljeg VR iskustva, koje stiže za otprilike godinu dana.

 

Tu je i tradicionalna prednost u komforu igranja na konzoli. Nema podešavanja, skidanja novih drivera, biranja rezolucije da igra radi glatko… Upališ PS4, upališ TV i igraš. Jednostavnije ne može.

A nećete trebati niti novu grafičku karticu svake dvije godine, pa nadograđivati procesor, RAM, napajanje… ne zaboravimo, taj sport nije nimalo jeftin. PS4 košta kao aktualna high end grafička kartica…

Ne zaboravimo niti na užitak igranja na velikom televizoru, koji je i kvalitetom slike superioran u odnosu na monitore. Da, znamo, možete i PC spojiti na TV. A koliko vaših frendova je to zapravo i napravilo?

 

Osim toga, velik broj hit igara se razvija za konzole, a na PC se prenosi port. Ta konverzija nije uvijek savršeno odrađena. Pitajte PC gamera što je to konzolitis :-)

Nedostaci? Playstation 4 nije savršen za FPS-ove, posebice ako ste navikli na tipkovnicu i miša. Igre su izvrsne, ali nisu jeftine, a isto vrijedi i za online servise.

PC računalo

Stari, dobar PC se ne predaje. Štoviše, ubacio je u petu brzinu, a analitičari igranju na PC računalima proriču svijetlu budućnost.

Prednosti PC-a su svakako performanse, i varijabilnost. Ovaj tekst nastaje u Wordu s istovremeno otvorenim prozorima maila i Facebooka, a na Alt-Tabu vreba World of Tanks, sjajan besplatan MMO koji s partijama od maksimalnih 15 minuta služi kao idealan odmor od rada na računalu. Eto, baš idem bacit jednu partiju :-)

Pobijedili smo. Tri killa sa light tenkom – nije loše… Očito jest, takvu varijabilnost konzole ne mogu ponuditi, a ukoliko ste spremni uložiti (znatna) sredstva u hardver uživat ćete u sjajnom iskustvu igranja. Već i srednja klasa PC-a danas omogućava igranje u 1080p / 60 FPS, dok su konzole nove generacije u pravilu limitirane na 1080p / 30 FPS-a.

 

No, pogledajmo malo računicu. U vijeku trajanja konzole, od cca osam godina, morat ćete promijeniti 4 grafičke kartice srednje klase, čija cijena se kreće oko 1.500 kn. U osam godina promijenit ćete i vjerojatno tri procesora po sličnoj cijeni, a nema šanse da će vam današnja matična ploča i memorija podržati tehnologiju iz 2023., dakle trebat će vam i (barem) jedna matična ploča (500 kn) i RAM memorija (500 kn). Također, promijenit ćete i jedno napajanje (500 kn).

Uh, radije ne bi smo zbrajali ove brojke. Ali ipak: to je oko 10.500 kn! Možda bi ste mogli uštedjeti koju tisućicu, ali ne previše želite li igrati aktualne igre. A monitor nismo niti računali… Hoće li vam današnji biti dobar i za osam godina? Sumnjamo.

Očito jest da je igranje na PC-u višestruko skuplje od igranja na konzolama; tijekom radnog vijeka Playstationa 4 potrošit ćete otprilike tri puta više novaca za osvježavanje vašeg PiCeka.

Prednosti igranja na PC-u su mogućnost igranja u višoj rezoluciji s oštrijim teksturama, napredniji antialiasing, uskoro i 4K gaming (moguć i danas, ali samo na ultra high end računalima), ogroman broj igara svih generacija (koje rade i na najnovijim računalima – kod konzola nije tako…) te također veliki broj kvalitetnih PC ekskluziva.

Tu je i obilje besplatnih igara, neke su zaista izvrsne – recimo MMO World of Tanks – a online servisi poput Steama su besplatni. Također, sasvim je izvjesno da će za tri – četiri godine igre na PC-u izgledati bolje od onih na konzolama, zbog napretka hardvera.

I ne zaboravimo, volite li FPS, PC je kralj -ako ništa drugo zbog superiorne kontrole putem tipkovnice i miša.

Tableti i smartphone

Kako je rasla hardverska snaga tableta i smartphonea rasla je i prateća igračka industrija. Današnji hardver, poput primjerice Samsung Exynos 7 čipseta s Mali T-760 grafikom, ili Snapdragona 810 s Adreno 430 GPU-om su snažniji od PS2, u nekim slučajevima mogu parirati i PS3 igrama.

Smartphone uvijek imamo s nama. Nećemo zbog njega napustiti igranje na PC-u ili konzoli, ali dok čekamo u redu, autobusu, ili smo u kupaoni surfanje ili igranje je idealno za skratiti vrijeme.

Ali tableti imaju i brojne prednosti. Lagani su, gotovo svi dolaze sa izvrsnim IPS zaslonom visoke razlučivosti – za klasu boljim po svim 

Lijepo je što i za Andorid i za iOS postoji velika količina besplatnih igara, ali i onih kvalitetnijih koje koštaju svega nekoliko dolara – znatno jeftinije nego za bilo koju drugu platformu. A vremenom, očekujemo da i napokon proradi bežični mirroring na TV zaslone kako treba – jer danas ne može glatko prenositi FullHD igre – a tu je i VR za Samsung te HTC mobitele.

Za kraj, koju platformu odabrati? Za ozbiljno igranje vam treba ili Playstation ili PC računalo. Ili, zašto ne, oboje – sve veći broj korisnika koristi laptop umjesto klasičnog desktop PC-a, u tom slučaju kupovina PS4 je uvjerljivo najbolje rješenje. Fantastično je igrati se na velikim zaslonima TV uređaja! Mnogo očekujemo od Sony Morpheusa, VR kompleta koji stiže 2016., bit će pravi badass i revolucionarizirati igranje. Nakon Morpheusa vraćanje na ravne zaslone – koliko god lijepi i veliki bili – bit će prava kamilica…