Qualcomm Snapdragon 845 će pogoniti flagship mobitele za 2018., evo detalja

Qualcomm je objavio tehničke detalje Snapdragon 845 mobilne platforme, uz Samsungov Exynos 9810 najjačeg i najbržeg čipseta za pametne telefone u 2018. godini. Pojavit će se i u laptopima, s pravim pravcatim Windowsima 10. Evo detalja…

Razvoj Qualcomm Snapdragon 845 mobilne platforme trajao je tri godine. Postala je brža, pametnija, energetski učinkovitija i sigurnija od prethodne. Koje konkretne promijene donosi u svijet pametnih telefona? Promo video za ugrijavanje:

Nemojte brkati čipset s procesorom. Čipset je cjelina, koja uključuje CPU, GPU, LTE modem, ISP za fotografije… Čisto za orijentaciju, od ukupne površine Snapdragona 845 15 posto je CPU čip a čak 85 posto GPU, DSP, modem i ISP i tako dalje.

Snapdragon 845 – CPU

Snapdragon 845 čipset temelji se na Samsungovoj najnovijoj 10nm LPP FinFEToptimiziranoj arhitekturi.

CPU čine dva DynamiQ klastera s četiri jezgre. Prvi ima Cortex A75 Kryo 385 arhitekture na taktu 2.8 GHz, a drugi energetski učinkovite Cortex A55 jezgre na 1,7 GHz za lakše zadatke.

sd845

Također je dodano 2 MB L3 predmemorije i 3 MB sustavne predmemorije te podrška za LPDDR4X 1866 MHz memorije do kapaciteta 8 GB

GPU Adreno 630

Očekuje se da će Adreno 630 GPU imati porast performansi do 30 posto u nekim slučajevima, a istodobno bit 30 posto učinkovitiji.  Isto tako grafički procesor postao je dovoljno snažan da podržava 2K zaslone s brzinom osvježavanja od 120 Hz.

Ali to nisu jedina poboljšanja. GPU je posebno dizajniran za virtualnu (VR) stvarnost i proširenu stvarnost (AR) primjenom Multiview i Foveation tehnologije koja omogućava da čip bude dovoljno pametan da zna gdje se gleda kada se koristi AR / VR pribor.

sd845 3

Ova tehnika povećanja performansi renderiranja snižavanjem kvalitete slike na periferiji poznata nam je iz NVIDIA grafičkih kartica. Uz  navedeno tehnologija može ponuditi u virtualnoj stvarnosti preciznije lokacije i mapiranje okoliša u stvarnom vremenu.

Vjerujemo da  ljubitelji igara uz  ova poboljšanja još više će uživati u omiljenim VR igrama…

Mobiteli sa  SD 845 bit će i inteligentniji

Snapdragon 845 ne dodaje NPU jedinicu neuronske mreže u umjetnu inteligenciju, već koristi distribuiranu arhitekturu. U SoC je integriran šesteroki DSP, (6DoF) tako da su performanse strojnog učenja i AI tri puta bolje od prethodnika.

 

sd845 1

Korisnici će moći komunicirati putem glasa sa svojim pametnim telefonom, imati grupirane fotografije u albumu na temelju prepoznavanja lica osoba, simultano prevođenje itd., s korištenjem još manje energije za isporuku tih rezultata.

Proizvođači pametnih telefona moći će optimizirati AI za različite scenarije fotografiranja po uzoru na Huawei Mate 10 seriju.  Qualcomm je za novu platformu namijenio podršku modeliranja i identifikaciju 3D lica za biometriju.

Spectra 280 za vrhunske fotografije

Spectra 280 procesor signala slike (ISP) može dohvatiti 64 puta više podataka visokog dinamičkog raspona (HDR), podržava 4K 60-frame video snimanje, usporeno snimanje na 1080p / 120 okvira ili 720p na 480 sličica.

Osim toga, podržava 10 bitnu dubinu boja s više od jedne milijarde nijansi širokog spektra raspona. To znači da može prikazati više od milijardu boja na zaslonu.

Isto tako ISP  neće imati problema s dubinskim senzorima, infracrvenim iluminatorima, IR fotoaparatima i kamerama od 16 do 20 megapiksela, ovisno o preferencijama dobavljača.

Potpuno novi dizajn sigurnosnog sustava

Sigurnost uređaja također će se povećati na razini sustava uključujući Hlos, Trust Zone ali i novo dodanom čipu Secure Processing Unit (SPU). Potonji djeluje kao trezor za pohranu biometrijskih podataka korisnika, informacija bankovnih kartica i/ili sigurnosnih ključeva za šifriranje.

Povezivost iznad 1 Gbps

Povezivost je tradicionalna snaga Qualcomm-a, bez obzira radi li se o Wi-Fi, mobilnoj vezi ili Bluetooth tehnologiji. Tako novi SoC ima X20 modem objavljen je u veljači ove godine. Nudi maksimalnu teoretsku brzina preuzimanja 1.2G Gbps.

sd845

Osim toga, Snapdragon 845 također ima novu generaciju dual SIM-a, omogućujući dual VoLTE govorne pozive.  Bluetooth je pete generacije tehnologije i omogućava simultani prijenos podataka na više uređaja te donosi podršku aptX i aptX HD audio standardima. Uz Bluetooth 5 također je moguće povećati trajanje baterije bežičnih slušalica za do 50 posto.

Baterija, punjenje, potrošnja

Što se tiče energetske efikasnosti, Snapdragon 845 troši 30 manje energije u odnosu na 835 te podržava Quick Charge 4+, koji puni 15% brže uz 3 stupnjeva nižu temperaturu od aktualnog Quick Charge 4.

Jedva čekamo prve SD845 mobitele, bit će to prave zvijeri od mobitela…