Panasonic Smart Home za bezbrižno ljetovanje

Panasonic Smart Home sigurnosni sustav omogućava nadzor vašeg stana ili kuće na daljinu, preko mobitela ili računala. Fino se spojite i gledate što se događa bez obzira gdje se nalazite. Raduje i cijena – komplet kreće od 1099 kn…

Smart home sustavi se već neko vrijeme mogu pronaći i na našem tržištu, no posebno je zanimljiva nova Panasonic linija proizvoda za nadzor i upravljanje pametnim domom.

Panasonic u ponudi ima potpuno novi sustav kućnog nadzora koji daje korisnicima mogućnost provjeravanja što se događa s njihovim domom i vlasništvom kada nisu kod kuće. Bilo da se radi o djeci ili kućnim ljubimcima, automobilima ili motociklima, sada možete "držati oko" na svim važnim stvarima u vašem životu putem pametnog telefona ili tableta.

Osim sigurnosti, Panasonic Smart Home donosi veći komfor življenja. Kamere imaju zvučnik i mikrofon, pa mogu služiti kao spikerfon ili bebifon – vrlo praktično. I vanjska i unutarnja kamera mogu snimati i po noći (bez dodatnog svjetla) što znatno podiže praktičnost, baš kao i veliki domet zahvaljujući DECT tehnologiji (do 300 metara).

Uz pomoć senzora za vodu i pametne utičnice možete spriječiti štetu nastalu poplavljivanjem neispravne perilice rublja, primjerice – programirajte senzor vode da ugasi pametnu utičnicu u slučaju curenja, što će spriječiti štetu.

Inovativan sustav korisnicima daje mogućnost da na jednostavan način povežu pametne uređaje (kamere, senzore i utičnice) i da njima upravljaju putem tableta ili pametnog telefona.

Panasonicov sustav Smart Home temelji se na DECT ULE tehnologiji koja omogućuje uređajima spajanje na kućno čvorište (hub), jednim dodirom. Hub je “srce” sustava na koji se vežu sve komponente (kamere, senzori, sirena, pametne utičnice, SD kartica…).

Nakon što su spojeni s hubom, uređaje možete uključivati i isključivati i kada niste u svome domu, dok vam kamere nude mogućnost dvosmjerne komunikacije. Drugim riječima, kameru možete koristiti kako bi, primjerice, dostavljača uputili gdje da ostavi paket. Također, zahvaljujući kamerama možete i umiriti dijete koje se nalazi u svojoj sobi putem svoga glasa ili mu možete pustiti melodiju omiljene uspavanke.

Sustav uključuje i senzore pokreta koji se mogu koristiti za automatsko paljenje i gašenje svijetla putem aplikacije kojom zadajete pravila. Sustav pravila možete kreirati u "kućnom" i "na putu" profilu, prema vašim potrebama.

Bilo da želite paljenje i gašenje svjetala dok ste na odmoru kako bi obeshrabrili lopove ili želite primiti obavijest kad se vaša vrata otvore kako biste bili sigurni da su se vaša djeca sigurno vratila iz škole, sustav Smart home možete podesiti tako da odgovara svakoj vašoj potrebi i potrebama vaše obitelji.


Ukratko, Panasonicov Smart home je sustav za nadzor i upravljanje vašim domom s jednostavnom instalacijom i laganim korištenjem, te vam omogućuje da ga koristite za nadzor kuće dok niste u njoj ili za uključivanje i isključivanje raznih kućnih uređaja. Pri tome vam se nudi mogućnost da svojim domom upravljate s vašeg pametnog telefona ili tableta, a za rad sustava nema nikakve mjesečne pretplate.

Zahvaljujući DECT ULE tehnologiji sustav Smart home jedan je od najsigurnijih zaštitnih sustava na tržištu. Uređaji neće biti prepoznati kada netko traži WiFi mrežu, a signal se bez poteškoća proteže na raspon od 300 metara izvan doma. To znači da vas uređaji mogu obavijestiti i tome da li je netko ušao u dvorište, vrtnu kućicu ili garažu.

Panasonic nudi korištenje zaštitnog sustava Smart home u tri paketa:

Prednosti Panasonic Smart Home sustava

Smart Home sustav se vrlo jednostavno podešava. Zahvaljujući upravljanju pomoću jednog gumba, jednostavno pritisnete gumb na svakom uređaju.

Svi Smart home uređaji komuniciraju sa drugima koristeći Ultra Low Energy (ULE) bežični standard nevidljiv prosječnim electroničkim proizvodima. Panasonic Smart home sustav radi do 300m udaljenosti, tako da će jednostavno pokriti sva područja Vašeg doma.

Jednostavnost korištenja

Postoji mnogo opcija kako možete koristiti vaš Panasonic Smart home sustav pomoću aplikacije. Svoj Smart uređaj možete opremiti kod kuće ili ga opremite dok ste izvan kuće ili na putu. Također možete iz udobnosti fotelje upravljati svojom rasvjetom koristeći Smart utičnicu. Koristite aplikaciju za provjeru slike na 4 različite kamere odjednom (split screen) te napravite snimke s kamera ili pokrenite snimanje.

Kontrolom cijelog sustava upravlja se pomoću aplikacije koju treba preuzeti na smartphone ili tablet uređaju (podržan je Android i iOS – od verzije 6 na više), a aplikaciju je moguće instalirati na maksimalno 8 smartphone ili tablet uređaja, kako bi više ukućana imalo pristup Smart home sustavu. Na sustav se može priključiti ukupno 50 komponenti (senzori, utičnice, sirena ), 4 kamere, 8 smartphonea, 6 dect telefona, tipkovnica i off/on privjesak za ključeve.

Smart Hub

Osnova svakog Panasonic Smart home sustava je Smart Hub, uređaj koji je bežično povezan sa svim ostalim Smart Home uređajima, koji posjeduje značajku koja omogućuje snimanje zapisa koje dobije od aktivnih Smart home kamera na microSD/microSDHC kartice.

Smart Hub se vrlo jednostavno podešava, pa je na uređaju koji bežično spajate dovoljno pritisnuti jedan gumb, a on će ga odmah prepoznati i unijeti u sustav.

Vanjska i unutarnja kamera

Vanjska Smart home kamera služi za prijavu ulaza u kuću, te je robusnog i kompaktnog dizajna, a otporna je na sve vremenske uvjete, te omogućuje snimanje u boji i noćni način rada, a ugrađeni vizualni i infracrveni senzor s odabirom područja detekcije, poslat će vam alarm kada uoči neki događaj, dok ugrađeni mikrofon omogućuje komunikaciju u oba smjera.

Za snimanje unutrašnjosti doma poslužit će vam Smart home unutarnja kamera koja omogućuje da na oku držite sve što se događa unutar kuće. Kamera je opremljena senzorima pokreta, temperature i zvuka, a ugrađeni zvučnik omogućuje da razgovarate sa svima u dometu.

Možete joj čak reći da ignorira dijelove slike, pa vaš pas recimo neće aktivirati alarm ukoliko se kreće po kuhinji. Korištenjem aplikacije za provjeru slike, moći ćete na jednom zaslonu vašeg tableta pratiti 4 različite kamere odjednom u split screen modu.

Senzori, sirena i pametna utičnica

Među zanimljivim Smart home gadgetima nudi se i pametna smart utičnica uz koju možete koristiti svoj smartfon za kontrolu kućnih električnih uređaja bez obzira gdje se nalazili, pa vam se neće dogoditi da recimo odete na godišnji, a potom strepite jeste li isključili bojler ili štednjak.

Također pomoću iste možete povezati različite senzore (isključiti klimu kada se otvore vrata ili prozor, upaliti svjetla kad se ustajete iz kreveta, upaliti hladnjak ili klimu kada dolazite kući…).

Među uređajima koji se nalaze u Panasonicovoj Smart home ponudi nalaze se i senzori pokreta koji mogu također biti u ulozi alarmnog sustava protiv neželjenih posjetitelja, ali također mogu služiti i za automatiku u vašem domu, pa će recimo upaliti svjetlo u hodniku kada se nađete na stepenicama.

Za osiguravanje vaših vrata i prozora nude se posebni senzori za tu namjenu koji se također bežično povezuju sa Smart Hubom, a možete ih postaviti tako da šalju upozorenje na vaš smartfon, ali i da uključuju svjetla, ili aktiviraju zvučni alarm pomoću glasne sirene koja se također nalazi u okviru Panasonicovog Smart home sustava, a nudi mogućnost bljeskanja i stvaranja buke razine do 110 decibela.