Pametni satovi – korisni gadgeti ili prolazna moda?

Predstavljamo vam novu kategoriju koja predvodi rastući segment nosive elektronike. Je li pravo vrijeme za kupnju pametnog sata…?

Iako već godinama svjedočimo pokušajima kreiranja tržišta pametnih prenosivih uređaja, slobodno možemo ustvrditi da je to pošlo za rukom tek Samsungu Gear serijom prije godinu i pol dana. Samsung kolo vodi, no i konkurencija hvata priključak…

Zapravo, u tome ima i neke poetske pravde. Samsungov prvi pokušaj kreiranja Smartwatcha zvao se SPH-WP10, imao je 50 g, mogli ste razgovarati s njime 90 minuta i ostaviti ga na čekanju 60 sati. Cijena: 700 dolara, godina -1999.! Dakle, ako mislite da su pametni satovi nova stvar, iznenadit ćete se…

No, prvi pametni satovi koji odgovaraju današnjem pojmu tog naziva pojavili su se na jesen 2013. godine – Samsung Gear i Sony Smartwatch 2, te nama nepoznati Qualcomm Toq.

Početkom 2014. na CES-u desetak proizvođača je najavilo svoje prenosive pametne satove, no Samsung je pobrao vrhnje: na kraju prvog kvartala 2014. isporučili su ih pola milijuna, dovoljno za osvajanje 71% tržišta pametnih satova.

Marketshare im se danas smanjio, no Samsung je još uvijek predvodnik. Hoće li to promijeniti Apple iWatch, najavljen za početak 2015. godine? Vidjet ćemo.

No, činjenica jest da analitičari predviđaju rast prodaje pametnih satova za 400% u 2014. godini, što znači da nisu prolazna moda – pametni satovi su tu da ostanu.

Samsungova Gear porodica izgleda ovako: Samsung Gear, Gear 2, Gear Fit  te svježi Samsung Gear S.

Samsung Gear S

Samsung Gear pojavio se u devetom mjesecu 2013. zajedno sa Samsungom Note 3, no iskreno – to je bio uređaj bez kojeg ste mogli. Baterija mu je trajala jedan dan, remen je bio jeftin, gumen i neizmjenjiv (kamera je bila na remenu) a korisnog softvera je bilo malo.

Samsung Gear 2 nasljednik se pojavio na proljeće 2014. i to je već znatno upotrebljiviji uređaj – mogli ste pričati na njega, baterija je trajala barem dva dana, remen je bio izmjenjiv (kod bilo kojeg urara) a negdje tijekom ljeta pojavila se hrpa (besplatnog) korisnog softvera – ciklokompjutor, navigacija, daljinski upravljač za TV… U međuvremenu sportaši su birali Gear Fit no on je znatno skromnijih mogućnosti.

Samsung Gear S najnoviji Samsungov uređaj donio je veliki, zakrivljeni AMOLED zaslon, (virtualnu) tipkovnicu, WiFi te mogućnost korištenja nano SIM kartice – dakle, to je pravi telefon, neovisan o vašem smartphoneu. S druge strane, obilje mogućnosti utječe na bateriju, koja je sada po trajanju na razini prvog Samsunga Gear.

 

 

 

Potrebno je spomenuti da Samsung satovi rade samo sa Samsung telefonima – službeno, u praksi uz malo pretraživanja interneta možete ih spojiti i na druge smartphone. Također, Samsung koristi vlastiti Tizen OS, ostali koriste Android Wear, za kojeg postoji veći broj aplikacija.

Uskoro očekujemo i Sony Smartwatch 3.

Zajedničko svim navedenim pametnim telefonima jest četvrtasti zaslon – praktično, no ne baš atraktivno. Pogledajte klasične satove, 95% prodaje čine okrugli uređaji… Preferirate li okrugli sat mogli ste kupiti Motorolu 360 krajem ljeta (no i kod nas, doduše) a danas je ovdje vrlo zanimljiv LG…

LG G Watch R. Na prvi, pa i drugi pogled može proći pod klasičan sat a zapravo se radi o punokrvnom smartwatchu s najjačom baterijom u klasi (410 mAh, 2-3 dana), izvrsnim performansama (Snapdragon 400 quadcore CPU na 1.2 GHz) te Android Wear operativnim sustavom.  Izgleda i radi izvrsno, no na njega ne možete pričati.

Koji god model da odaberete, iz vlastitog iskustva – pametni satovi su zaista praktični dodatak. Nisu neophodni, ali olakšavaju svakodnevni suživot s pametnim telefonima. A ne treba zaboraviti niti estetski i modni doprinos imidžu vlasnika…