Osam razloga zašto je Sony Android TV super stvar

Ako nas je netko ugodno iznenadio ove godine s novim lineupom televizora, to je svakako Sony. Kvaliteta slike? Izvrsna, no takva je već godinama. Glavna novost je Android TV, čime je Sony sa začelja Smart TV kolone stigao na sam vrh…

Sony je donio izvrsnu odluku kada je napustio svoju Smart TV platformu u korist Google Android TV-a. Iako i svemoćni i sveprisutni Google također može pogriješiti – prisjetimo se Google TV platforme od prije nekoliko godina, koja je napuštena, Android TV je nešto sasvim drugačije.

Već nakon predstavljanja na CES-u smo vidjeli: Sony Android TV super radi, super izgleda i ono najvažnije, već danas nudi brojne komparativne prednosti pred konkurentskim Smart TV sustavima. Stoga uopće ne iznenađuju brojne nagrade koje je Sony dobio.

Donosimo vam osam razloga zašto smatramo da je Android TV najbolja Smart TV platforma današnjice.

1. Sony Android TV ima najveći broj dostupnih programa.

Službeno, postoji preko 600 optimiziranih aplikacija za Android TV, što je već sada više nego Tizen TV, WebOS i FirefoxOS zajedno. Developeri trebaju doraditi kontrole i landscape / portrait modove rada, te izbaciti akcelerometre i žiroskope. Zvuči kompliciranije nego što jest.


No, uz par klikova u postavkama, imate na raspolaganju 1.500.000 (milijun i petsto tisuća!) aplikacija. Dopustite TV-u instalaciju iz nepoznatih izvora, instalirajte neki file explorer, downloadajte željeni softver s PC-a na USB stick (treba vam APK datoteka) i pokrenite ga na Android TV-u. To je to, instalirali ste što želite. Ako radi na mobitelu sa Androidom 5.02 Lollipopom, radit će i na Android TV-u. Jer, to je jedna te ista stvar…

2. Google Play

Android telefone volimo zbog Google Playa, sad smo ga dobili i na Sony televizorima. Ako vam 600+ aplikacija nije dovoljno, pogledajte pod točkom 1. Google Play izvrsno radi i izgleda, a tu je i obilje softvera. Ne dopada vam se defaultni media player? Nema problema, dostupno je 5-6 alternativnih, poput izvrsnog VLC-a…

Kod konkurencije ste ograničeni na predinstalirani media player i to je to. Želite podršku za dodatne audio / video formate? Ništa od toga, dok spomenuti VLC čita baš sve…

3. Nadogradnje

Sony koristi stock, tj. čistu Android TV platformu, bez svojih dorada (što radi recimo na mobitelima). Trenutno je Android TV baziran na Lollipopu 5.02. Google je jamac nadogradnji Android TV operativnog sustava, koje su ponekad značajne.

Što to znači? Kupite danas Sony TV, i znate da ćete godinama imati najsvježiju Smart TV platformu. Možda čak i s potpuno novim sučeljem, vjerojatno će raditi još brže i glađe, a dobit će i brojne nove opcije. Potpuno besplatno.

4. Android TV jamči dobar hardver.

Google točno definira minimalne specifikacije za CPU/GPU (solidna srednja klasa) te traži barem 1 GB RAM-a i 8 GB flash memorije, Bluetooth v4, WiFi.

Rezultat? Gladak rad zahtjevnih aplikacija, te dobre performanse u igrama (iako, nisu na razini današnjih top smartphonea).

5. Igre

Morate biti impresionirani kad instalirate 1.24 GB Asphalta 8 na Sony TV, pokrenete ga i odigrate s bilo kojim noname (ili brand name) gamepadom. Ili, neki od novih FPS-ova.To smo čekali, nakon godina bezveznih 2D igara na drugim smart TV platformama, dobili smo pravu pravcatu igraču platformu.


Ako tražite najbolji pojedinačni razlog za kupovinu Android televizora, to su igre. Jednostavno, toliko su bolje od drugih platformi da su neusporedive.

6. Google Cast

Pored standardnog Screen Mirroringa, gdje WiFi Direct sve što vidite na mobitelu prikazuje i na televizoru, tu je i Google Cast, trenutno dostupan samo na Android TV platformi. Što je Google Cast i kako radi? Najbolje ga je opisati kao daljinski upravljač za aplikacije.

Treba vam instalirani Chrome na računalu sa besplatnom Google Cast ekstenzijom, kućna mreža na koju ćete spojiti PC i TV te TV Side View aplikacija. Kada tijekom surfanja stignete do Youtube videa, klikom na Cast ikonu automatski se pokreće Youtube aplikacija na TV-u.


Je li to bolje od Screen Mirroringa, tj. zrcaljenja zaslona? Jest, na mnogo načina.

Prvo, dobit ćete bolju kvalitetu videa, koji ne mora biti prenesen WiFi Direct mrežom na TV. Drugo, Screen Mirroring guta bateriju (3-4 sata i mobitel je prazan…), dok Castanje uopće ne troši struju. Treće, možete Chromove tabove zasebno slati na TV. Primjerice, otvorite tab (karticu) s videom i pustite ga na TV, dok vi lijepo na PC-u surfate u drugom tabu…

7. Kompatibilnost s periferijom

Rade svi miševi, tipkovnice, gampadovi, svih brandova – isprobali smo 5-6 kombinacija i sve je radilo besprijekorno. Vjerojatno postoji neka periferija koja ima problema s Android TV-om, no mi je nismo našli. A nismo niti čuli za nju…

8. Glasovno pretraživanje

Ok, to više nije neko čudo. No, Google to radi najbolje, posebice ako ostanete na engleskom jeziku. ali može i na Hrvatskom – postavite meni na Hrvatski jezik i to je to. Daljinski upravljač ima mikrofon, iskoristite ga. Zvuči neobično, mnogi korisnici ne koriste glasovno pretraživanje niti na mobitelu, no na TV-u je to mnogo privlačnija opcija. Ili želite radije tipkati na tipkovnici u dnevnoj sobi…? Nismo niti mislili.