Novi Macbook Pro je genijalan. Evo zašto…

Nakon četiri godina nadograđivanja, Apple napravio potpuno novi MacBook Pro. Tanji od Aira, brži nego ikada, s briljantnim zaslonom i inovativnim Touch Barom novi Apple MacBook Pro je zaista novi do posljednjeg vijka, zvučnika i sustava hlađenja.

Za 25. godišnjicu predstavljanja prvog laptopa od Applea se očekivala revolucija, posebice jer je dizajn MacBook Pro sada star četiri godine. To je i dalje jako dobar uređaj, no novi MacBook Pro ga zasjenjuje u doslovno svemu, čak je i hlađenje inovativno i nanovo razvijeno a značajno su bolji i zvučnici.

Performanse su u nekim slučajevima dvostruko bolje a baterija traje dulje. Sjajno postignuće, jer je novi MacBook Pro tanji i lakši od prethodnika. Tanji je i od dosadašnjeg MacBook Aira…

Točne su bile i glasine o novom OLED zaslonu između tipkovnice i glavnog zaslona, koji zamjenjuje funkcijske tipke, ali na pametan način. Na njemu ćete pronaći sučelje prilagođeno programu koji je aktivan. Zvuči jednostavno no ideja je genijalna, kao i realizacija – tipično za Apple.

Kako to izgleda, najbolje se vidi na videu:

Kućište

Apple MacBook Pro dolazi u dvije veličine: 13" i 15", svi modeli osim osnovnog 13" imaju i Touch Bar.

MacBook Pro (2016) 13" model ima masu od 1.37 kg i dimenzije 14.9 x 304.1 x 212.4 mm, MacBook Pro (2016) 15" ima masu od 1.83kg i dimenzije 15.5 x 349.3 x 240.7 mm.

MacBook Pro (2015) 13" ima 1.58kg i gabarite 18 x 314 x 219 mm, MacBook Pro (2015) 15" ima 2.04kg i dimenzije 18 x 358.9 x 247.1 mm.

Novi MacBook Pro je tanji, manji i lakši. Tipkovnica je poznata sa 12" MacBook računala, ali je dodatno dorađena za bolji osjećaj kod tipkanja. Touchpad je sada veći, a Touch Bar ima u sebi i Touch ID čitač otiska prstiju.

Za razliku od iPhonea 7 / Plus, MacBook Pro je zadržao 3.5 mm audio izlaz. Sami zvučnici su značajno poboljšani – glasniji su do 58%, ali što je mnogo važnije sada imaju 2.5 puta više basa i dvostruko veći dinamički opseg. Vjerujemo da zvuče izvrsno, jer i ovi dosadašnji nisu bili loši…

Kućište je izrađeno od aluminija i vrlo je čvrsto. Najfinija izrada i materijali se podrazumijevaju.

Zaslon

Razlučivosti nisu mijenjane, no za time nema baš nikakve potrebe – radi se o super kvalitetnim Retina zaslonima sa 227 ppi i 220 ppi (13.3" i 15.4"). Svi MacBook Pro modeli za 2016. dolaze s finim IPS zaslonom izvrsnog kontrasta i vidljivog kuta, koji od sada dolaze i sa proširenim spektrom boja (DCI-P3, kao top modeli televizora).

Kontrast je poboljšan za čak 67%, a svjetlina je dignuta na 500 niti što jamči vrlo ugodan rad u svim svjetlosnim uvjetima.

Apple nativno podržava široki spektar boja u operativnom sustavu, pa će sve izgledati izuzetno dobro – boje su intenzivne, ali i vrlo vjerne jer vaš MacBook Pro će znati što gledate, i prema tome odrediti spektar boja (klasičan ili proširen), poputno automatski, nevidljivo i nenametljivo. 

Performanse

Očekivano, novi Apple MacBook Pro je i značajno brži. Dolazi sa šestom generacijom Intel Core i5 – i7 procesora, koji variraju od dvojezgrenog Intel i5 procesora na 2.7 GHz, uz 8 GB RAM-a i 128 GB SSD-a na osnovnom modelu, pa do 2.9 GHz četverojezgrenog Intel Core i7 sa AMD Radeon Pro 450 2 GB DDR5 grafikom, 16 GB RAM-a i 512 GB SSD diskom.

Zasebna grafika je veliki bonus na grafičke performanse, koje su sada 130% bolje. Zbog visokih performansi Apple je napravio novo, znatno učinkovitije hlađenje sa dva tiha ventilatora.

Veliki napredak je napravljen i na SSD diskovima, koji su dvostruko brži. Njihove performanse su zapanjujuće – 3.1 GB/s za čitanje, te do 2.1 GB/s za zapisivanje podataka!

Baterija će potrajati do 10 sati rada (gledanje filmova i surfanja), na oba modela.

Konektori

Apple je poznat po napuštanju starih konektora, što je slučaj i s novim MacBook Pro računalima. Na njima nalazimo četiri Thunderbolt 3 konektora (izgledaju kao USB-C) koji su prave sveznalice – na sva četiri možete puniti MacBook Pro a mnogu služiti i kao DisplayPort, Thunderbolt i USB 3.1 konektori.

Apple MacBook Pro je izvrstan spoj elegancije, prenosivosti i visokih performansi. TouchBar je genijalan, a osnovni 13" model koji ga nema je sjajan nasljednik MacBook Air računala. Koji god da odaberete, nećete pogriješiti – ovi prijenosnici su po svim parametrima u samom vrhu.