Najbolje PS4 igre za igranje u dvoje

Igraće su konzole oduvijek znale pružiti zabavu većem broju igrača za istim TV ekranom, a to se nije promijenilo ni pojavom mrežnog multiplayera. Igranje u dvoje ponovno je u trendu, a s ovim PlayStation 4 naslovima izvući ćete najviše zabave iz njega.

Igranje u društvu uvijek je bilo među prednostima PlayStation platformi. Za razliku od igranja na PC-u ili mobilnim uređajima, na Sonyjevim konzolama svoje smo iskustvo igranja mogli jednostavno podijeliti s ostalim ukućanima ili prijateljima.

Smještaj konzole u dnevnom boravku ili pak u miru vlastite sobe definitivno je pogodovao tome.

Pojavom mrežnog multiplayera taj običaj druženja pred istim ekranom pao je u drugi plan. Ipak, za PlayStation platforme još uvijek izlaze igre koje jamče zabavu s poznanicima u lokalnom, odnosno kauč-multiplayeru.

Kako taj staromodni tip multiplayera ipak ima određenu čar, donosimo vam prijedloge osam kooperativnih igara koje će vam na PlayStationu 4 donijeti zabavu koju vrijedi podijeliti. Naravno, prije svega treba napomenuti kako će vam za nju trebati najmanje dva Dualshock 4 kontrolera

Diablo III: Ultimate Evil Edition

 

Iako je startao kao igra za osobna računala, Diablo III odlično se snašao na PlayStation konzolama (PS3 i PS4). Riječ je o brzom akcijskom RPG naslovu koji na istome ekranu donosi hrpetinu neprijatelja, magije kakve si ne možete ni zamisliti dok ih ne vidite, kao i onaj jedinstveni osjećaj skupljanja blaga među kojim slučajno možete pronaći opremu vrjedniju od virtualnog života.

Kako se igra?

Sile zla u Diablu III možete zajednički kositi u dvoje, ali i u četvero. Posebno je praktično što vaši igrači ne moraju biti isti level kao i vaš lik. Sve i da igraju prvi put, igra će ih uskladiti s mogućnostima vašeg lika tako da vam se mogu ravnopravno pridružiti u vašim avanturama.

Za koga je igra?

Zbog ozbiljnijih tema i stalne akcije Diablo III nije za mlađu publiku. Isto tako, s obzirom da se radi o dosta brzoj igri s opsežnim sustavima, nije ni za publiku koja ne razumije pojmove inventoryja, podizanja levela ili craftinga. Svi ostali, makar i povremeni igrači World of Warcrafta, lako će se snaći u Diablu.

Child of Light

 

Child of Light je bajkovita avantura s borbom na poteze. Priča je to o spašavanju kraljevstva kroz  sazrijevanju mlade princeze Aurore u kraljicu. Igru krase jedinstven grafički prikaz te sanjiva glazbena podloga, na temelju kojih Child of Light izgleda i zvuči poput najljepšeg rukom crtanog filma. Igra je dostupna isključivo putem digitalnog izdanja na PlayStation Networku.

Kako se igra?

Riječ je o kooperativnoj igri u kojoj se kontroliraju dva lika. Princeza Aurora zadužena je za kretanje okolišem i izdavanje naredbi likovima u borbi, dok je njezin pomoćnik, svjetleća kuglica Igniculus tu da joj osvijetli put, otkloni prepreke na njemu i omete neprijatelje u borbi.

Za koga je igra?

Mehanike Child of Lighta su prilično jednostavne pa ih mogu pohvatati svi, čak i oni kojima igranje nije svakodnevnica. Drugi igrač u ulozi Igniculusa ne mora donositi nikakve strateške poteze već može služiti kao pomoćnik i slušati naredbe igrača koji kontrolira Auroru.

Helldivers

 

Ako vam umjesto Diablove fantazije više odgovara znanstvena fantastika, prvi izbor bit će vam Helldiversi, ekskluzivan naslov za PlayStation 4 i PlayStation 3 konzole. Humoristična izometrijska pucačina odvest će vas na Super Zemlju kako bi u intergalaktičkom ratu branili svoju domovinu i njezine demokratske vrijednosti. Igra je dostupna isključivo u digitalnom izdanju na PlayStation Networku.

Kako se igra?

Helldiversi imaju fokus na timsku akciju. U prijevodu, igrači si međusobno čuvaju leđa, bilo da ih je u timu dvoje ili najviše četvero. Misije u igri nisu dugačke pa ih se može prelaziti u kraćim intervalima.

Za koga je igra?

Na Helldivers se privikava gotovo instinktivno – jednom analognom palicom se pokreće lik, a drugom nišan njegovog oružja. Naravno, cilj je pucati u sve što se kreće po ekranu. Uz takvu logiku igra je pristupačna za sve uzraste i vrste publike.

Lego Jurassic World

 

Ne dajte da vas kockasti dinosauri zbune – zubi su im i dalje šiljasti. Lego Jurassic World prati radnje četiriju filmova poznatog filmskog serijala koji je ovoga ljeta ponovno oživljen. Humoristična je to obrada originalnog materijala uz jednostavne zagonetke i ekskluzivnu mogućnost da odete korak dalje od filmova te preuzmete kontrolu nad velikim gmazovima.

Kako se igra?

Po uzoru na sve dosadašnje igre Lego univerzuma, Jurassic World u modu za dva igrača dijeli i spaja ekran po potrebi, odnosno blizini među igračima. Igra je prilično linearna i slijedi događaje iz filmova, no uvijek se možete vraćati na prethodne nivoe kako biste dosegnuli nešto što ranije niste mogli.

Za koga je igra?

Kao i prave Lego kockice, ovi su Legići za sve i svakoga. Naravno, dobar dio šala u igri razumjet ćete samo ako ste gledali četiri filmska Jurska parka, ali to nije preduvjet za zabavu. Ukoliko vam se pak ne sviđaju dinosauri, slično iskustvo možete pronaći i u Lego Marvel Superheroes, Lego Batman, Lego The Hobbit ili The Lego Movie Game.

LittleBigPlanet 3

 

Vuneni Sackboy posljednjih nekoliko godina postao je pravi sinonim za kreativna druženja u „offline multiplayeru“. Ekskluzivni platformer za PlayStation platforme osim snažne stvaralačke komponente igračima nudi šarmantnu kampanju punu ludih vratolomija i pojačanja koje malom Sackboyu omogućavaju da se riješi različitih prepreka na putu.

Kako se igra?

LittleBigPlanet 3 može se igrati s jednim, ili s još maksimalno troje ljudi. Ključ uspjeha ovdje je međusobno surađivanje jer igrači ulaze u uloge likova s različitim mogućnostima. Osim Sackboya tu su još i brzi pas OddSock, leteća ptica Swoop te promjenjivi Big Toggle koji se može prebaciti iz velikog u malo izdanje, i obrnuto.

Za koga je igra?

Ukoliko još od Super Marija znate da rupu u zemlji treba preskočiti, a zlatnike skupiti – u LBP3 bit će vam sve jasno čim se uhvatite kontrolera.

Lara Croft and the Temple of Osiris

 

Igru Lara Croft and The Temple Of Osiris možete kupiti ovdje

Kaže se da dvije glave misle bolje nego jedna, a Lara Croft and the Temple of Osiris zagonetkama nam daje šansu da to potvrdimo. Radi se o naslovu koji miješa akciju i istraživanje misterija egipatske kulture u maniri Indiane Jonesa. Igra je dostupna isključivo u digitalnom obliku na PlayStation Networku, a tijekom mjeseca kolovoza besplatna je svim pretplatnicima PlayStation Plus usluge.

Kako se igra?

Napredovanje u igri ovisi ponajprije o suradnji s drugim igračima. Svi likovi imaju specifične sposobnosti, a ako ne igrate u punoj postavi – kao četveročlani tim – dvoje se igrača mogu naizmjenično prebacivati između likova kako bi riješili različite zagonetke i mozgalice s kakvima se Lara Croft susreće već duži niz godina.

Za koga je igra?

Zagonetke mogu biti prepreka za mlađu publiku, ali mehanike su jednostavne pa sve i da jedan igrač negdje zapne, drugi mu može lako pomoći. Samim time, Temple of Osiris je pristupačno štivo za sve uzraste.

Rayman Legends

 

Rayman i njegova ekipa ludih zečeva i ostalih čudnih bića imaju zasebne igre namijenjene isključivo multiplayeru. Ipak, Rayman Legends je daleko najkompletnija avantura od svih, a svakako ga upotpunjuje podrška za igranje u četvero.

Kako se igra?

Kao tipični platformer Rayman je orijentiran na skakanje preko svih svojih problema. Najčešće se to radi ritmično i brzo, uz namjeru da se prikupi što više svjetlećih Lumsa. Zajedno s drugim igračem možete kombinirano šaketati Raymanove neprijatelje.

Za koga je igra?

Rayman Legends ima zanimljivu sposobnost da svojim šarmom izvuče osmijeh na svačije lice. Ali za njega prije svega treba imati dobre reflekse jer igrači koji reagiraju sporije mogu kočiti napredak ostalima.

Brothers: A Tale of Two Sons

 

Brothers: A Tale of Two Sons nije klasična multiplayer igra, ali se zato kooperativno može odigrati na jedinstven način – dijeljenjem jednog kontrolera; s obzirom da dva lika kontroliramo s dvije analogne palice. Igra još službeno nije vani za PlayStation 4 nego samo za PlayStation 3, ali će uskoro, od 4. rujna, biti dostupna u digitalnom izdanju na PlayStation Networku. Vrijedna je spomena i ranije jer čak i dvije godine nakon prvotnog izlaska ostaje jedinstveno iskustvo i nezaboravna priča o bratskom rivalstvu, ali i ljubavi.

Kako se igra?

Stariji brat kontrolira se lijevim, a mlađi desnim analogom. Braća imaju različite sposobnosti te moraju surađivati kako bi nadvladali neizglednu situaciju i došli do drveta života gdje ih čeka lijek za bolesnog oca.

Za koga je igra?

Iako zvuči komplicirano, Brothers je igra jednostavne mehanike. U prilog joj ide i to što je relativno kratka pa se može završiti „u jednom sjedenju“ – za svega dva do tri sata, koliko obično trebate izdvojiti za gledanje filma.