Microsoftova teška artiljerija – Lumia 950, 950 XL i Windows Phone 10

Microsoft je predstavio nove flagship Lumia mobitele, Lumia 950 i 950 XL zajedno s novim Windowsima 10 Phone. To je gotovo dvije godine nakon prijašnjeg top modela, Nokie 930 što je cijela vječnost u svijetu mobitela. No, Microsoft je čekao nove Windowse…

Pogledajte čime Microsoft napada dominantan Android i iOS, te zašto su nove Lumie izvrsni telefoni

Treba se podsjetiti da je Microsoft kupio Nokiu sa svim njenim softverskim i hardverskim patentima prije godinu dana, za sitniš od 7.9 milijardi dolara. Nokia je godinama bila izuzetno dominantan svjetski proizvođač mobitela, no nije se priključila Android tržištu. Finski proizvođač je školski primjer kako ne smijete poslovati: Nokia je isprva gurala svoj zastarjeli Symbian OS a nakon toga je postala najveći Microsoftov partner i praktično jedini proizvođač koji je gurao Windows Phone operativni sustav.

Rezultat je pad s otprilike pola svih prodanih mobitela na svijetu na 2-3 postaka tržišta, te spomenuta Microsoftova akvizicija.

Iako 7.9 milijardi dolara nije baš mala svota novca, prisjetimo se da je Microsoft 2011. za (bezvezni) Skype iskrcao 8.5 milijardi dolara…

No, Microsoft i dalje gubi novce na mobitelima – tijekom ljeta ove godine su upravo zbog Nokie otpisali 7.6 milijardi dolara vrijednosti tvrtke, i proglasili tu kupovinu greškom koja ide na račun Steve Balmera, prethodnog CEO-a trtke.

Microsoft je poznat da ne odustaje tako lako a zasigurno ima i veliku količinu novca na raspolaganju. Rezultati su ponekad iznenađujući – u pozitivnom smislu. Iako smo skloni Androidu i Apple iOS-u, smatramo da su nove Microsoft Lumie izuzetno atraktivni mobiteli, koji će sasvim sigurno povećati udio Windows Phone (10) operativnog sustava na tržištu.

Nismo jedini, stručni tisak ima samo riječi hvale. Evo što nam se dopada na novim Lumiama…

Vrhunske  hardverske specifikacije

(Nokia) Microsoft Lumia smartphonei su tradicionalno zaostajali u hardverskim specifikacijama za Android konkurencijom, ali su i tradicionalno radili bolje i glađe. I to znatno, do te mjere da je primjerice Nokia 925 sa dual core procesorom prije dvije godine radila bitno bolje od bilo kojeg tadašnjeg – a vjerojatno i današnjeg – top Android telefona sa Quad Core ili Octa Core čipsetom. Windows Phone 8.1, a vjerujemo i nova desetka, su super optimizirani operativni sustavi koji su vrlo štedljivi s resursima.

Nove Lumie 950 i 950 XL dolaze s Qualcomm Snapdragon 808 i 810 hexa core i octa core čipsetima, koji su trenutno najbrži na tržištu (izuzev Samsung Exynos 7420 čipseta). Snapdragon 808 koristi LG G4, dok je brži, ali i topliji Snapdragon 810 našao mjesto u brojnim top modelima 2015. godine (HTC One M9, LG G Flex2, Sony Xperia Z5…).

 

Snapdragon 810 je brz, ali i sklon grijanju. Microsoft je, jedini na svijetu, napravio vodeno toplinsko hlađenje tog čipseta unutar 950XL modela! To jamči sjajne performanse uz slabo grijanje – jedva čekamo da ga isprobamo…

Vrhunska kvaliteta zaslona

Zasloni na oba nova Microsoftova smartphonea su superiorni AMOLED-i sa 5.2" i 5.7" dijagonale uz QHD razlučivost. S obzirom da Samsung koristi istu tehnologiju već godinama (to je bilo i obilježje top modela Nokia) znamo – bolje ne postoji. Novi AMOLED zasloni imaju savršen kontrast, vidljivi kut, vrijeme odziva i prikaz boja.

Vrhunska kamera

Obje Lumie imaju sjajne PureView kamere, sa 20 MP čipom veličine 1/2.4" te trostrukom LED bljeskalicom (za vjerne boje i eliminaciju crvenih očiju). Tu je i peta generacija optičke stabilizacije slike, te kvalitetan F1.9 objektiv. Sve zajedno jamči vrhunsku kvalitetu fotografija.

MicroSD utor

Da, da, nove Lumie možete proširivati microSD karticama. Trenutno do 256 GB, no Microsoft obećaje podršku, s vremenom, do čak 2 TB!

USB Tip-C

To je onaj novi, lijepi simetrični (nije važno kako ga okrenete) USB konektor, koji podržava brzo punjenje – za pola sata ste na 50% baterije – te prijenos podataka do munjevitih 5 Gbit/s.

Sve gore navedeno je lijepo, no većina toga vrijedi i za top modele Andorid mobitela. Ono što Microsoft Lumie čini jedinstvenim su:

Iris skener sa Windows Hello Beta

Pinovi, čitač otiska prsta, kuckanje po zaslonu? To je tako out. Microsoft ima čitač zjenice. To donosi enterprise nivo sigurnosti i komfor – samo otključate mobitel i pogledate u kameru…

Windows 10 Continuum

Već znate da Windowsi 10 donose univerzalne aplikacije, koje će se pridružiti brojci od 669.000 već sada dostupnih programa u Windows Store trgovini. To su aplikacije koje rade i izgledaju jednako na mobitelu i stolnom računalu – naravno, uz razliku uvjetovanu veličinom zaslona.

Windos 10 Continuum je revolucija u mobilnom svijetu. Treba vam samo Microsoft Display Dock – cijena je još nepoznata – i vaša Lumia 950 ili 950XL će postati pravi, pravcati PC! Spojite miša, tipkovnicu, monitor i voila – imate računalo. S aplikacijama koje rade i izgledaju isto kao na pravom računalu (univerzalne aplikacije). Ovo zvuči briljantno, i lako je moguće da će upravo Continuum mogućnost biti glavni razlog kupovine novih Lumia, posebice za poslovne korisnike. Izvrsno!