Microsoft vs Apple

Može li se Microsoft vratiti na put stare slave, te svrgnuti Apple – ok, ili mu se barem približiti – s mjesta najcool tehnološke tvrtke? Brzi odgovor bi bio ne, no u Microsoftu su zapuhali neki novi vjetrovi. Koji nam se dopadaju…

Znate li koliko je iPhonea prodavao Apple u zadnjem kvartalu 2014? 34.000 komada. Svaki sat, svaki dan – tijekom sva tri mjeseca zadnjeg kvartala. Tvrtka je zaradila 18 milijardi dolara, uz prihod od 75 milijardi – najviše ikada, u bilo kojem kvartalu.

Uz zaradu od ove godine Apple je kasicu prasicu napunio s više od – pazi sad – 200 milijardi dolara. Ne u dionicama, vrijednosnicama, nekretninama – radi se o čistoj keš lovi.

Samo za usporedbu, ukupan iznos Hrvatskog proračuna za 2015. je 16,8 milijardi dolara, dakle manje nego što Apple zaradi u tri mjeseca. Tržišna vrijednost Applea se procjenjuje na 683 milijardi dolara, što je više nego dvostruko više od Microsofta, koji vrijedi 338 milijardi.

Takav razvoj događa nitko nije mogao predvidjeti 1999. godine, kada je Microsoft bio na vrhuncu moći s vrijednošću od 620 milijardi dolara, a Apple je plesao po rubu bankrota.

Steve Jobs je napravio svoju magiju – nekoliko puta – i promijenio svijet zgrnuvši planinu novaca Appleu, dok je Microsoft i dalje glavninu zarade ostvarivao prodajom Windowsa.

Danas je operativna dobit Microsofta otprilike četvrtinu Applove i ne izgleda baš da bi se MS mogao približiti Appleu. A kako i bi? Windowsi na mobitelima drže par postotaka tržišta, osmica za desktop je ostvarila slabije rezultate od očekivanja (predstavljena je 2012.). Činjenica je da se i dalje ne dopada velikom broju korisnika, koji vrte Windows 7 i čekaju novu generaciju – Windowse 10.

Mogu li oni biti vjesnik promjene, zajedno s agresivnijim ulaskom na tablet tržište, cloud računarstvom te boljim uspjehom na smartphone tržištu? Vrijeme će pokazati, no činjenica je da je Microsoft kupio nekadašnjeg diva tržišta mobitela Nokiu za sitne novce 2013. godine (za 5.44 milijardi USD) što mu za sada nije donijelo bog zna što, osim problema s restrukturiranjem, te rebrandiranja mobitela (tako lako se odreći slavnog imena… nismo baš sigurni da je to dobro).

Satya Narayana Nadella, mladi CEO Microsofta nasljedio je Stevea Balmera prije malo više od godinu dana na čelu diva iz Redmonda, i odmah su zapuhali novi vjetrovi.

Fokus na cloud računalstvo – Microsoft danas ima najveću cloud infrastrukturu na svijetu – te revolucija koju donose Windowsi 10 mogli bi biti zlatna koka nekadašnjeg broja jedan IT svijeta.

5 najcool stvari koje trebate znati o Microsoftu Windows 10

1. besplatno, džabe, gratis, mukte

Tko bi rekao da ćemo ovo doživjeti? Besplatni Wijndowsi za sve! Vlasnici smartphonea sa Windowsima Phone 8.1 dobit će besplatnu nadogradnju na nove Windowse 10. Očekivan potez, no isto vrijedi za vlasnike desktop računala s Windowsima 7 SP1,8 i 8.1! Jedini uvjet – morate nadograditi vaš OS unutar godine dana od predstavljanja Windowsa 10 (29.7.2015.). Čak i vlasnici piratskih Windowsa dobit će mogućnost nadogradnje na desetku, s razlikom da će i dalje pisati "non-genuine copy of Windows" u donjem uglu.

2. nema više mobilne inačice

Novi Windowsi 10 brišu granice između računala i mobitela. Doslovno, jer s desetkom nestaje mobilna inačica Windowsa – 8.1 je zadnji OS za smartphone. To je ogromna prednost za developere, koji više ne moraju razvijati zasebne aplikacije za mobitele na operativnom sustavu koji drži oko 2% svjetskog tržišta i kojem pada udio. Ogromna je prednost i za korisnike, koji kupovinom budućeg Microsoft mobitela dobivaju pristup brojnim aplikacijama na Windows Storeu. Istim onima koje koriste na desktop računalu…

3. Windowsi 10 ispravljaju nedostatke osmice

 

Microsoft je poslušao želje korisnika i izbacio omraženi Charm bar (meni uz desni rub monitora), vratio popup Start meni te sakrio omraženo Metro sučelje u specijalni tablet mod. Jer, a to smo zaključili u prvih 10 minuta korištenja osmice, Metro sučelje ima smisla samo na zaslonima osjetljivim na dodir.

4. Nove mogućnosti Windowsa 10

Nova inačica Internet Explorera je očekivana, no prava novost je iznova napisan Edge browser. Windows Store s univerzalnim aplikacijama će sada biti na raspolaganju i na klasičnim desktop i laptop računalima. Cortana je apslikacija za prepoznavanje govora koja vam omogućava jednostavniju komunikaciju s računalom / mobitelom (pandan Appleovoj Siri). Također više neće biti ovako velikog predstavljanja novog OS-a – nove mogućnosti i sva poboljšanja Windowsa 10 dolazit će putem postepenih updateova.

5. Bolja sigurnost

Windowsi 10 donose znatno bolju sigurnost, zaštitu identiteta korisnika i kontrolu pristupa. To će pozdraviti poslovni, ali i privatni korisnici. Zaštita više neće ovisiti samo o jednoj zaporki, nego će biti implementirana u dva koraka. Data Loss Prevention brine o vašim podacima te odvaja poslovne od privatnih podataka u zasebne kontejnere. Također, tu će biti i opcija korištenja samo onih programa s potpisom MS-a iz Winhdows Storea, za zaštitu od Malwarea i sličnih životinja.

Ok, novi Windowsi 10 će biti super, svi ćemo ih imati, no kao stoji Microsoft u usporedbi s Appleom po pojedinim kategorijama?

Microsoft vs Apple – Smartphone

Apple se bori sa Samsungom za najvećeg proizvođača mobitela na svijetu. Razlika je što Apple to ostvaruje s 3-4 modela iPhonea, dok ih Samsung ima 40-ak i više. Premium uređaji donose premium profit – pogledajte početak teksta, prisjetimo se Appleovih 200 milijardi dolara u gotovini. Samsung tome nije niti blizu.


Što onda može minijaturni (u svijetu mobitela) Microsoft, koji drži 2% tržišta? Zapravo, mnogo toga. Windowsi 10 donijet će univerzalnu platformu i obilje softvera – što muči sve dosadašnje inačice Windowsa Phone – te ogromnu bazu korisnika (da, to je razlog zašto će Windowsi 10 biti besplatni praktično za sve…).

Na taj način će Microsoft imati hardver i softver pod svojom kontrolom, što je Apploveov recept za uspjeh i mokri san Samsunga (koji sada gura svoj Tizen OS na mala vrata – da se Google ne naljuti…).

Ne zaboravimo na novo tržište – wearables, tj. pametnih satova, gdje Apple upravo radi dar mar – u prvih mjesec dana je prodao više pametnih satova nego svi brandovi tijekom cijele 2014. godine…

Ponudu Apple pametnih satova pogledajte ovdje (umjesto linka ja bi radije stavio neku kul grafiku. s linkom… to vrijedi za sve kategorije.)

Microsoft vs Apple – desktop & notebook tržište

Ovo je tradicionalno jaka strana Microsofta. Iako im tržišni udio nagrizaju Linux i Chrome OS, Windowsi i dalje drže 91% desktop tržišta (Apple OS X – 5.27%) a praktično iste brojke vrijede i za tržište prijenosnika. No, Apple nikada niti nije htio biti broj jedan – oni su premium brand, i prilično su zadovoljni s cca 5% tržišta.

Ukoliko ste vlasnik PC-a i niste do sada koristili Apple OS X računalo, ne trebate brinuti – s Macook ili iMac računalima dobit ćete sve potrebno za rad praktično odmah po paljenju računala. Jedino što bi vam moglo nedostajati su igre – ako ste gamer. U suprotnom, Apple OS X je sjajna alternativa Windowsima. Najbolji dizajn, materijali i kvaliteta izrade su uključeni u cijenu…

Ne znate što odabrati? Nema problema, naša ponuda obuhvaća oba tabora.

Microsoft vs Apple – tableti

Apple je de facto izmislio tržište tableta s prvim iPadom predstavljenim ne tako davne 2010. godine. Do danas su prodali 270 milijuna komada iPada svih generacija – respektabilna brojka, nema što.

S druge strane, Microsoft je svoj Surface predstavio s dvije godine zakašnjenja (ljeto 2012.). Hardverski, pogonio ga je ARM procesor i vrtio je Windows RT operativni sustav, dok današnja – treća generacija – ima Intelov procesor i bit će nadogradiva na Windowse 10. 

Prodaja im je neusporediva, no novi Microsoftov Surface 3 je vrlo zanimljiv tablet, koji će nadogradnjom na Windowse 10 postati znatno korisnija naprava od igračke za surfanje i igranje – što tableti zapravo i jesu. Postat će punokrvno Windows računalu u gabaritima i cijeni tableta – a to zvuči jako dobro…

Microsoft vs Apple – gaming

Microsoft je napravio prilično dobar posao sa Xbox konzolama, posebice prvom generacijom jer druga je izgubila bitku u odnosu na Sony Playstation 4. Apple, usprkos povremenim glasinama, nikada nije ušao na to tržište iako zarađuje fine novce od gomile igara na App Storeu koje se igraju na Apple TV-u, iPadu i naravno, iPhoneu.

No, apsolutna premoć i dominacija Sony Playstationa 4 ne ostavlja mjesta novim igračima – prvo ime gaminga je svakako Sony, a tako će i ostati.

Microsoft vs Apple – smartwatch

Nevjerojatna je lakoća kojom je Apple Watch odmah po predstavljanju pokorio tržište pametnih satova. Jer, u mjesec dana se prodao u više komada nego što su svi drugi brandovi prodali pametnjakovića. U cijeloj 2014. godini…

 

 

S druge strane, Microsoft Band je više narukvica za sportaše nego pametni sat. No, za očekivati je veći angažmana Microsoft na ovom tržištu, koje će ove godine narasti za 15-ak puta u odnosu na prethodnu…

Microsoft vs Apple – VR

Virtualna stvarnost će biti The Next Big Thing u mnogo područja, posebice u gamingu. Microsoft ima svog takmaca – Hololens, dok Apple još ne ulazi na to područje i nema nikakvih najava. S obzirom na lakoću implementacije VR naočala u kombinaciji sa smartphoneom (Samsung, HTC…) lako je moguće da ćemo uskoro gledati i Applovu virtualnu stvarnost.