Microsoft Surface Book i Surface Pro 4

Pored super zanimljivih Lumia 950 i 950 XL, Microsoft je predstavio i novi tablet te po prvi puta ikada, prijenosno računalo. Microsoft Surface Book je podigao mnogo prašine, evo zašto…

Windowsi 10 su s nama od ljeta. Rade lijepo, besplatni su za veliki broj korisnika, i da, dopadaju nam se. A dopadaju nam se i nove Lumie 950 i 950 XL. Nismo ih još vidjeli, dolaze uskoro, no prema svemu sudeći Microsoft napokon nudi dobru alternativu Andorid i iOS konkurenciji.

No, prisjetimo se: Microsoft je kupio Nokiu, maknuo finsko ime iz naziva smartfona i zapravo samo nastavlja uhodanim putem.

S druge strane, Microsoft nikada nije proizvodio prijenosno računalo – Surface Book je prvi njihov prijenosnik, kojeg vole nazivati The Ultimate Laptop.

Nema nimalo sumnje, spada u premium klasu i nudi mnogo, ali cijena je visoka. Svaka usporedba s novim Apple Macbookom (Pro) je – namjerna :-).

Microsoft Surface Book

To je premium laptop, ali može biti i tablet. U zadnje vrijeme je prilično normalno da Microsoft bazirani tableti mogu biti i laptopi, stoga – u čemu je razlika? Microsoft Surface Book je ipak primarno laptop, ako ništa drugo zbog velikog zaslona dijagonale 13.5".

Kućište je izuzetno kvalitetno, izrađeno je od magnezijske legure (lakša, čvršća i skuplja od aluminijske). Zanimljivost magnezijske legure jest da slabije provodi toplinu od aluminijske, što u praksi znači da nije tako hladna na dodir.

Estetski, dvije stvari karakteriziraju Surface Book – odvojivi 3:2 zaslon, koji je zbog toga dosta viši od uobičajenih 16:9 (al time i ugodniji za rad, surfanje…) te šarke, tj. neki tip gusjenice umjesto šarki. To izgleda vrlo zanimljivo i jako prepoznatljivo, a u kombinaciji s magnetskim kopčama brine za siguran i stabilan rad računala. Tipkovnica je pozadinski osvijetljena, trackpad je velik i kvalitetan a priložena je i svjetlosna olovka.

Ovakva računala kolokvijalno nazivamo hibridnim, jer nude funkcionalnost prijenosnika (s pravom tipkovnicom) i prenosivost tableta.

Kao prijenosnik, Microsoft Surface je sjajno računalo, i nije daleko od toga da zaista postane ultimativni laptop. Hardverski, Microsoft je ugradio samo najfinije i najbolje komponente: Intel Core i5 / i7 procesore šeste generacije, super brze SSD diskove od 128 GB do 1 TB, po želji tu je i snažan Nvidia grafički čip (i Microsoft i Nvidia ne govore koji, izgleda da se radi o GeForce GTX955M čipu koji još nije predstavljen – otuda tajnovitost…) a zaslon je klasa za sebe.


Ne samo neobičnim 3:2 formatom ili rezolucijom od 3000 x 2000 piksela, nego i kvalitetom prikaza. Prve recenzije su izmjerile kontrast od oko 1700 : 1, što je najviše ikada izmjereno na prijenosniku. Za usporedbu, kvalitetni IPS zasloni imaju realan kontrast oko 1000 : 1 do 1200 : 1, ali često i manje.

Tu je i baterija, čiju autonomiju Microsoft deklarira na 12 sati. No, neobično je što su prvi testovi pokazali da MS nije bio uobičajeno superoptimističan, pa je to i realno trajanje koje možete očekivati kod normalne uporabe prijenosnika, što pada na 7-8 sati ako gledate i HD filmove, radite u Photoshopu i vrtite zahtjevnije aplikacije. To je senzacionalno dobar rezultat.

A upravo takav nam se čini i novi Surface Book – senzacionalno dobar!

 

Microsoft Surface Pro 4

Četvrto izdanje Microsoft Surface Pro hibrida je jako privlačno računalo. Dijele neke sličnost s premium modelom Surface Book, no manji je i jeftiniji. To nije nužno loše: Surface Book je sjajno računalo, no kao tablet će mnogima možda biti prevelik. Tu uskače Surface Pro 4, koji ima manji, 12.3" zaslon s visokih 2736 x 1824 piksela i također jako dobre kvalitete slike.

Manji zaslon olakšava prenošenje no ovo nije premali zaslon kao na većini hibridnih računala – smatramo da je 12.3" prava mjera između komfora rada i prenosivosti, no za razliku od Booka, koji je više laptop, Surface je tablet, tipkovnica / cover dolazi uz doplatu. Tlocrt računala je veličine A4 papira. O veličini zaslona ovisi i raspoloživo mjesto za tipkovnicu – ako je premala, bit će teško tipkati.


Hardverski, radi se o vrlo snažnom računalu, s Intel Core m3, i5 i i7 procesorima, od 4 do čak 16 GB RAM memorije te 128 GB do 1 TB SSD diskovima. Odaberete li Core i5 ili i7 procesor dobit ćete tablet koji vrti Windowse i aplikacije vjerojatno bolje od vašeg stolnog računala, uz masu manju od 800 g.

Najzahtjevnija video obrada, CAD/CAM ili Photoshop? Usporedivo sa stolnim računalom, baš kao i kod Surface Booka. No, Surface Pro nema opciju zasebnog grafičkog čipa, ali to ne znači da nije sposoban zavrtjeti World of Tanks, primjerice…

Prve recenzije su složne: Microsoft Surface Pro u četvrtoj inačici je i dalje ponajbolje hibridno računalo na tržištu.


Sasvim je očito: baš kao i s Windowsima 10 te novim Lumiama 950 i 950 XL, Microsoft Surface Pro 4 i Surface Book su pun pogodak te i dalje ponajbolja hibridna računala na tržištu. Ima izvrstan odabir – naginjete li tabletima tu je Surface Pro 4, dok je Surface Book veći i više sliči klasičnom prijenosnom računalu.