Kako radi skener šarenice oka

Biometrijska metoda prepoznavanja svojstava oka je stigla na mobilne uređaje. Što je iris skener ili čitač šarenice oka? Kako radi? Koje su mu prednosti i nedostaci u odnosu na senzore otiska prstiju? 

Iris ili šarenica je obojeni dio oka koji okružuje zjenicu. Svaka šarenica je jedinstvena uzrokom, bojom i strukturom. Čak i jednojajčani blizanci imaju različit iris.

Boja smeđa, plava, siva ili zelenkasta…) ovisi o količini pigmenta i određuje se genetski još u maternici. Potpuno se formira u dobi do dvije godine, ali do promjena može doći čak do desete godine života.

oko

Kako iris skener rad u praksi?

Skeniranje prolazi kroz dvije faze: upis (jednokratni proces) i provjeru / priznavanje.

Upis

Kamera skenira osobine i stvara digitalnu sliku. Softver za obradu slike izolira iris crtajući dva kruga: jedan po unutarnjoj granici (između zjenice i šarenice i drugi na vanjskoj granici (između šarenice i bjeloočnice). Uzorak svijetlih i tamnih područja u šarenici tada se pretvara u digitalni oblik pomoću filtera (grubo govoreći).

Potom uz malo matematičkog žongliranja stvara se jedinstveni kodirani digitalni predložak Proces upisa je potpuno automatski i obično ne traje više od nekoliko minuta.

oko 2

Verifikacija

Nakon što se podaci pohranjuju u sustavu potom je vrlo jednostavna stvar provjeriti identitet. Potrebno je samo usmjeriti pogled ispred skenera i sustav brzo obrađuje sliku te izdvaja IrisCode pohranjen u bazi. Ako kôd odgovara dolazi do pozitivne identifikacije.

Prednosti i nedostaci iris skenera

Prednosti

  • Najveća prednost je što se iris ne mijenja tijekom života, dok otisak prstiju uslijed bolesti ili nekih drugih oštećenja može imati promijene. Procjenjuje se da je deset puta točniji od otiska prstiju.
  • Otiske prsiju ostavljamo svugdje oko sebe pa ih je lako i kopirati uz potrebne alate.
  • Za razliku od skenera otiska prstiju skeneri koji trebaju trebaju izravan kontakt, skeniranje se može izvesti na određenoj udaljenosti od oka.

Nedostaci

  • Prilikom procesa identifikacije treba se umiriti i koncentrirati pogled prema iris skeneru
  • Ne radi pouzdano ukoliko nosite dioptrijske naočale ili leće
  • Ako netko vam uzme pametan telefon u ruku i drži ga pred očima, on će se otključati.

Koji mobilni uređaju imaju iris skenere?

Prvi pametni telefon s iris skenerom  bio je Fujitsu ARROWS NX F-04G. Predstavljen je u kolovozu 2015. godine. Za registriranje očiju potrebno je bilo držati pogled usmjeren u dva kruga na zaslonu dok infracrveni LED baca svijetlo na uzorak šarenice i infracrvena kamera snima njenu sliku.

Microsoft Lumia 950 XL

Skeniranje (upis) odrađuje fotoaparat i uređaj je potrebno držati u blizini očiju. Kratke tekstualne informacije objašnjavaju je li udaljenost u redu.

Ako korisnik nosi naočale tijekom prvog postavljanja potrebno je da ih skine. Nakon toga, odabere se ‘poboljšati prepoznavanje’  te potom stave naočale i ponovno se slijede upute.

Alcatel OneTouch Idol 3,  Samsung Galaxy S8/S8 +

Vivo X5Pro, ZTE Grand S3, Alcatel OneTouch Idol 3, Samsung Galaxy S8/S8 + imaju implementiran iris skener nastao u suradnji s tvrtkom EyeVerify. 

Eyeprint ID  koristi prednju kameru za snimanje slike vidljivih krvnih žila u bjeloočnici i drugih mikro značajki oka. Softver otkriva uzorke i zatim stvara izometrijski kodirani predložak koji se šifrira uređaju.

sam_s8_05

Tijekom provjere, ponavljaju se isti koraci za snimanje slike, obradu i ID šifriranje. Razlika je samo što se podaci uspoređuju s šifriranim upisnim obrascem u uređaju. Nakon uspješne detekcije jedinstveni generirani ključ je dekriptira podatke korisnika i autorizira korisnika.

EyeVerify tvrdi kako se mapirane žile ne mijenjaju uslijed stresa ni starenjem.

Ovaj članak je nastao u suradnji s portalom Preporucamo.com