Kako podesiti novo kupljeni televizor?

Kupili ste novi televizor, ali slika je presvijetla, mutna a boje su kričave? Postavki ima previše, tko bi se tu našao…? Bez brige: dijeli vas tek nekoliko koraka do kvalitetne slike.

Čestitamo na vašem novom televizoru, želimo vam godine bezbrižnog i ugodnog gledanja filmova, sapunica i drugog sadržaja. Ovdje je naglasak upravo na ugodnom gledanju, za koje je preduvjet izvući najbolju moguću sliku iz televizora.

Proizvođači su unazad nekoliko godina obratili više pozornosti na kvalitetu postavki slike, no neke od njih su kreirane za privlačenje pozornosti u jarko osvijetljenim trgovinama i potpuno su neprikladne za gledanje kod kuće. Presvijetle, s prenaglašenim bojama te prejakim postavkama oštrine. Ovako ćete to ispraviti:

Home / Store postavke. Prvi korak do dobre kvalitete slike počinje nakon paljenja, obavezno odaberite Home ili kućni način rada ako ste odabrali Hrvatski jezik. Ostavite li i/ili odaberete Store, TV će sam od sebe nakon nekog vremena (15 / 30 min) poništiti sve vaše postavke i vratiti sliku na dinamički mod rada, koji je grozne kvalitete prikaza u kućnim uvjetima.

Cinema / True Cinema / THX postavke: Odaberite Cinema (Kino) postavke, ili neke sličnog naziva poput True Cinema. Panasonic jedini nudi još kvalitetnije postavke u THX certificiranom, predkalibriranom modu rada. Tehnikalije na stranu, to znači da TV u tim postavkama nudi potpuno vjerne boje, krivulju game (omjer svjetla i sjena) i općenito, najbolju kvalitetu slike. Danas THX certifikat imaju samo određeni Panasonic televizori, no i LG, Sony te Samsung nude dobru kvalitetu slike u Cinema načinu rada.

Kontrast / svjetlina: Ako su vam inicijalne postavke Cinema ili THX moda pre tamne, poigrajte se s kontrolama svjetline i kontrasta dok ne dobijete sliku koju vam je ugodno gledati.

Boje: Tv vam ih je vjerojatno automatizmom postavio na Warm (toplo) ili Warm 2 u Cinema modu; ako nije, napravite to sami.

Noise Reduction – smanjenje šuma radi manje ili više dobro, no u pravilu ga je najbolje isključiti jer blago zamuti sliku

Eco mod / Ambijentalni senzor: Ako vaš TV ima svjetlosni senzor, najčešće se krije pod tim nazivima. Upalite ga, i postavite na minimum ili medium postavke – na taj način TV će zatamniti sliku po noći, te posvijetliti po danu da bude ugodnija za gledanje

Oštrina: Ovisi od proizvođača do proizvođača. ali za gledanje SD TV programa najčešće je poželjno pojačati oštrinu. Radite to dok god slika ne dobije previše artefakata i postane zrnata

Procesiranje: Najvažniji dio procesiranja je interpolacijski procesor i postavke za poboljšanje odziva. Oni se kriju pod nazivoim MotionFlow (Sony), TrueMotion (LG), IFC – Intelligent Frame Creation (Panasonic). Najčešće su podijeljene na Deblur i DEjudder dijelove. Deblur služi za poboljšanje brzine odziva, no prejake postavke znaju dosta zatamniti sliku. Dejudder pali interpolacijski procesor, koji dodatno ubrzava sliku i zaglađuje pokrete. Stvar ukusa, neki to nazivaju soap opera efektom i ne vole ga, dok je većini korisnika zaglađena slika ljepša i ugodnija za gledanje.

Novi televizori sve češće dolaze i s čarobnjakom (Wizard) za podešavanje slike, no praksa pokazuje da je prilično teško putem njega dobro podesiti TV. Ipak, ako vam je ta opcija na raspolaganju – isprobajte je.