Kako održavati čitač otiska prstiju na smartphoneu

Kupujete li pametni telefon srednje ili više klase, gotovo je sigurno da će biti opremljen čitačem otiska prsta. Donosimo vam savjete za njegovo čuvanje i održavanje.

Skener otiska prsta nije zahtjevan i u pravilu ne radi probleme, ali i može ako ste nepažljivi. Slijedite ove savjete i bit ćete sigurni da će vaš čitač otiska prstiju biti brz i pouzdan, tijekom cijelog vijeka mobitela.

Držite dalje vlagu i vodu

Ponekad ID skeneri otiska prsta mogu imati problema s čitanjem otisaka zbog osjetljivosti na losione, ulja, znoj i sl.

Zato nemojte dodirivati područje ID skenera kada su vam prsti mokri (osim ako nemate skener koji to podržava) ili ste upravo namazali ruke kremom. Prsti bi vam uvijek trebali biti čisti i suhi.

čitač 1

Izbjegavajte oštre predmete

Staklena ili plastična površina na koju stavljamo prst tijekom postupka skeniranja osjetljiva je na ogrebotine.

Zato bi bilo bolje pripaziti kako ju ne bi oštetili nekim oštrim predmetom poput ključeva, nokta ili olovke. Ako je senzor otiska prsta ogreben, ne može prepoznati otiske prstiju.

Registrirajte do 2 otiska

Skener otiska prsta obično može pohraniti do 5 slika strukture brazdi tj. papilarnih linija. Dovoljno je registrirati otisak dva prsta. Jedan za lijevu, drugi desnu ruku.

čitač 2

U tom slučaju, bit će svejedno kojom rukom će te pokupiti uređaj sa stola ili izvaditi iz džepa. Također  smanjujete mogućnost pogreške u identifikaciji.

Kako očistiti ID skener otiska prsta?

Budući često dodirujemo skener kako bi mogao prepoznati otiske putem biometrijskog sučelja softvera, naši prsti ostavljaju tragove mutnih čestica zbog masnoće koju ostavljaju koža na površini skenera. To se događa bez obzira je li skener smješten na prednjoj ili stražnjoj strani pametnog telefona.

iPhoneX_carousele

Tako nakupljena prašina ili patina može zamagliti sliku koja uzrokuje degradaciju performansi u smislu odbijanja autentifikacije. Zato je potrebno periodično očistiti senzor čitača otiska prsta kako biste uklonili prljavštinu i prašinu koje mogu biti dovoljno ‘tvrde’ da stvaraju abrazije na površinama senzora.

Nemojte čistiti poput Erme Bombeck, američka kolumnistica koja je na pitanje kako čisti kuću odgovorila : Pa, pometem sobu letimičnim pogledom. Ovako se profinjeno čisti kuća! Koristite krpicu od mikro vlakana za naočale ili čišćenje zaslona, koja ne ostavlja dlačice.

Nježno trljajte tkaninu preko površine senzora u lijevom i desnom smjeru. Vizualno pratite imali preostale nečistoće.

NEMOJTE koristiti….

– otapala za čišćenje, posebno ona koji se temelje na alkoholu.
– mokru krpicu jer vlaga može oštetiti senzor
– papirnate proizvode (npr. papirnate ručnike ili maramice) jer će ostaviti male čestice papira na površini, ali mogu je i ogrepsti 
– sprejeve, otapala ni abrazivna sredstva

Ako vam se dogodilo da imate neku ljepljivu nakupinu na površini skenera, malo poprskajte meku krpicu blagim sredstvom za čišćenje stakla na bazi amonijaka i nježno obrišite problematično područje.

Ne prskajte izravno skener otiska prsta sredstvima za čišćenje !

Još jedan način je da pritisnite preko skenera Scotch ljepljivu traku (selotejp), namijenjenu za staklo ili nevidljivu za fotokopiranje, zatim odstranite. To bi trebao biti dovoljno za uklanjanje prašine, prljavštine ili latentnog ulja.

Ovi mali savjeti koje ste pročitali pomoći će vam da produžite dugovječnost hardvera i osigurate dobar rad vašeg ID skenera otiska prsta.

GNR_listopad_carousel