Kako odabrati dobar TV?

Dragi čitatelji, vrijeme je za novu generaciju vodiča za kupovinu televizora. Što je bitno kod novog TV-a? isplati li se UHD TV, što je sa HDR-om, širim spektrom boja, zakrivljenim ekranom, 3D tehnologijom, je li Andorid TV najbolja Smart TV platforma današnjice…?

Kupovina televizora više uopće nije jednostavna. Televizora ima mnogo, a tu je i neizbježan sukob nove i stare tehnologije – FullHD i 4K, a sada se umiješao i 4K HDR.

Pokazalo se da zaista vrijedi – HDR je novi 4K, ne zaboravimo niti na širi spektar boja te nove procesore slike.

S druge strane, postoje i 4K televizori za 4.000 kuna – isplate li se? Što je s povoljnijom cjenovnom klasom? Isplati li se kupiti veliki FullHD televizor…?

No krenimo redom, od odabira proizvođača televizora. Trenutno se isplati kupiti Samsung, LG, Sony i Panasonic televizore, a nakon duljeg vremena u probrane brandove uvrštavamo i Philips, kao povoljniju alternativu – u svim klasama.

Philips je godine vidljivo poboljšao kvalitetu slike. Iako im je procesiranje i dalje nešto slabije od top četiri branda, razlika više nije tako velika a Philips ima, kao i Sony, izvrsnu Android TV platformu te super zanimljivi Ambilight.

Da, Sony ima bolju kvalitetu slike (vidljivo, ako se zagledate), no ujedno je i skuplji. Android TV kod oba branda je usporediv – Sony nije ugradio brži hardver od Philipsa, što bi se moglo očekivati. Oba su bazirana na Android Lollipopu 5.1. i imaju hardver usporediv s jeftinim smartphoneima na tržištu.

FullHD vs Ultra HD / 4K

Znamo od početka godine – FullHD razlučivost je na zalasku i ako baš želite FHD televizor ograničeni ste na modele srednje klase. No, za razliku od prvih modela 2015., cijene 4K televizora su niže pa su ponekad, u istim dijagonalama istog proizvođača slične kao i za FullHD modele. Tada ne treba mnogo razmišljati…

U manjim dijagonalama (ispod 50″ / 127 cm) razlike u FullHD vs 4K rezoluciji, s neke normalne udaljenosti (3-4 m) nećete vidjeti. Hoćete li približiti TV, tj. razmjestiti dnevni boravak da gledate s upola manje udaljenosti? Malo vjerojatno…

Hoće li vas relativno mali zakrivljeni TV dodatno unijeti u sliku? Neće. S druge strane, širi spektar boja i HDR ćete lako uočiti, bez obzira na udaljenost i dijagonalu, kao i manje refleksije kod zakrivljenog televizora.

4K HDR, širi spektar boja

To je to! 4K tehnologija je napokon sazrela i sada više nemamo samo 4x veći broj piksela (4K ili UHD ima 8 milijuna piksela, FullHD 2 milijuna) nego su ti pikseli osjetno kvalitetniji.

Prošle godine smo svjedočili priličnom broju 4K televizora sa proširenim spektrom boja (a to se itekako vidi!), dok je HDR bio samo u najvišoj klasi.

Prisjetimo se što nam donosi HDR. Radi se o mogučćnosti televizora da prikaže dinamičniju sliku, koja lokalno može biti do 2.5x svijetlija nego na starijim generacijama. To znači da kada gledate sunce na televizoru dojam će biti mnogo realističniji.

No, ne radi se samo o svjetlini, HDR televizori mogu prikazati i više boja, te više nijansi u tamnim i svijetlim područjima. Kada sve zajedno spojimo, i dodamo takvom televizori HDR video (npr. 4K Blu-ray ili Netflix 4K HDR) rezultati su spektakularni, kvlaiteta slike je za dvije klase bolje od "normalnih" televizora.

Očekivano, za 2016. godinu proizvođači su ponudili veću paletu HDR televizora, koji su postali dostupni i u srednjoj cjenovnoj klasi. Ovdje treba napomenuti, da najbolju kvalitetu HDR videa donose modeli s FALD lokalnim zatamnjenjem (ili OLED TV), što znači da su to i dalje top modeli.

No, ukoliko ste spremni žrtvovati nepreciznosti u HDR-u (manje zona lokalnog zatamnjenja – vidi se, ali ništa strašno…) dobit ćete jako dobru HDR sliku po dobroj cijeni.

Kao standard za širi spektar boja iskristalizirao se DCI P3 (koristi se u digitalnim kinima) te još širi Rec. 2020. (preporuka ITU za 4K televizore, sadrži i framerate te druge parametre, no nama je najzanimljivija zbog boja).

Niti jedan TV na tržištu danas ne može prikazati puni spektar DCI P3 boja, a posebice ne spektar boja prema Rec. 2020 standardu. Čisto za usporedbu, rec.709 (klasični televizori) prikazuje oko 70% DCI P3 spektra, dok najbolji televizori idu do 98% DCI P3.

Evo mjesta za napredak, no treba napomenuti da je sve iznad Rec. 709 standarda vidljivo, i doprinosi kvaliteti prikaza. Naravno, kad prikazujete  odgovarajući video materijal…

Da bi LCD tehnologija mogla prikazati širi spektar boja potrebno joj je naprednije pozadinsko osvjetljenje, što se naziva Quantum Dot. 

Je li 4K TV dobra kupovina? Koji su im nedostaci?

Kod kupovine 4K televizora imajte na umu sljedeće mitove, od kojih neki više ne vrijede.

Euro_carousel

Da sumiramo: 4K je budućnost, standard za sljedećih 10-ak godina koji je napokon sazrio i definirao bitne stvari koje bi 4K TV trebao imati:

Smart TV – koju platformu odabrati?

Prošle godine smo vidjeli tri nove smart TV platforme – Samsungov Tizen TV, Panasonicov Firefox OS, Sony / Philips Android TV te osvježeni webOS 2.0 na LG televizorima.

Koja je najbolja Smart TV platforma? Ovdje vrijedi: ljepota je u oku promatrača. Ako volite isprobavati mnogo programa, igrati 3D igre i općenito isprobavati nove stvari uvjerljivo je najbolji Android TV (Sony, Philips). U igrama je razlika drastična u odnosu na sve drugo na tržištu, otprilike kao da uspoređujete crno bijeli TV s novim 4K televizorima 

No, ako niste gamer i dovoljne su vam predinstalirane aplikacije te tu i tamo poneka nova, a cijenite preglednost, brzinu, stabilnost i komfor rada, najbolja Smart TV platforma je LG-ev webOS 3.0, posebice u kombinaciji s Magic Motion daljinskim upravljačem.


Samsungov Tizen TV ima sučelje slično LG-ovom webOS-u. Tizen TV 2.0 za 2016. je dorađen, radi brže i sada je intuitivniji.


Panasonic je ove godine ugradio Firefox OS koji izgleda neobično ali također nakon kraćeg navikavanja postaje ugodan za rad. Ovogodišnji Firefox OS 2.0 donosei male promjene, najznačajnija je ona da su aplikacije postale nativni web browser programi, što značajno olakšava kreiranje istih. U prijevodu – očekujemo veći broj aplikacija…

 

Ravni ili zakrivljeni TV?

Stvar ukusa. Zakrivljeni donosi drugačiji, meni osobno bolji i ugodniji doživljaj gledanja – ako nije mali i ako ga ne gledate izbliza, naravno. No, ne očekujte “3D sliku” ili veliki “uranjajući efekt”. Realno, glavni benefit zakrivljenih televizora su smanjene refleksije…

LCD TV ili OLED TV?

U visokoj klasi OLED tehnologija nudi prednost u kvaliteti slike. Da, LCD TV može izgledati lijepo, prikaz boja je usporediv, no to se mijenja čim se pomaknete iz savršenog centra gledanja. Savršena crna i kontrast, te savršen vidljivi kut glavni su aduti OLED tehnologije, i tu nikakvi trikovi kod LCD-a ne mogu parirati. 

S druge strane, OLED TV imaju problema s mogućim zapržavanjem slike (burn in – iako, u praksi to još nismo vidjeli…) te slabijom homogenošću tamnih tonova. Ako TV mora prikazati recimo tamno sivu, ona neće biti jednolika po cijeloj površini zaslona.

 

Što još treba znati prije kupovine televizora?

Tip LCD matrice: kod LCD televizora postoje dva osnovna tipa matrica. VA (Vertical Alignement) i IPS (In Plane Switching), koji imaju još svoje podtipove. Ono što je bitno, da vas ne zamaramo tehnikalijama, jest karakteristike takvih televizora. VA matrice koriste Samsung, Sony, Panasonic (Osim CX740 / 750 koji imaju IPS) te Philips (ne na svim modelima). LG u svim modelima koristi IPS tehnologiju (osim OLED TV-a, naravno).

Procesiranje / Hz: današnji LCD televizor rade na 50, 100 ili 200 Hz (rijetki top modeli). Više Hz je bolje jer daje oštriju sliku u pokretu, a za poboljšanje kvalitete prikaza vrlo je važan i interpolacijski procesor koji umeće dodatne kadrove u originalan video zapis. Rezultat je oštrija slika s glatkim pokretima (no, neki to ne vole – tzv. efekat sapunice).

Dodatno, u cilju poboljšanja oštrine pokretnih kadrova postoji upravljanje pozadinskim osvjetljenjem, na dva načina – skenirajućim titranjem (može uzrokovati vidljivo titranje) i umetanjem crnih kadrova (slika također može titrati, i otprlike je dvostruko tamnija)

Danas proizvođači kriju prave Hz kao zmija noge, i razmeću se brojkama i kraticama poput Clear Motion Rate, Picture Quality Index, Real Motion Rate itd., čije brojke sežu do 3000 (lažnih) Hz. Ipak, i to je nekakvi orijentir – više je bolje. No te brojke nisu usporedive na razini branda.

Poboljšanje kontrasta – lokalno i globalno zatamnjenje. Jeftini televizori koriste globalno zatamnjenje. Kad je slika tamnija, smanje svijetlinu cijelog zaslona, i obrnuto. To je loša varijanta, no na nekim modelima se niti ne može potpuno isključiti.