Huawei Mate 10 mobiteli su pametni i super zanimljivi

Huawei je predstavio flagshipe za kraj godine: Mate 10, Mate 10 Pro i Porsche Design Mate 10 Pro, te jako dobar model srednje klase – Mate 10 Lite. Po prvi puta se koristi novi Kirin 970 čipset koji je najpametniji na svijetu, doslovno. Pametni i sposobni Huaweievi mobiteli su postali jedni od najpoželjnijih phableta.

Huawei Mate 10 Lite, 10 Pro i Porsche Design nisu samo još jedno izdanje mobitela s velikim zaslonom. Huawei je napravio iskorak u korištenju umjetne inteligencije na najbolji mogući način. Ne za nametljive “pametne” asistente nego za sam rad uređaja.

Tu je i vrlo atraktivan dizajn potenciran zanimljivim bojama, kvalitetnom izradom i minimalnim bezelima oko zaslona.

Mate-10-2

No, krenimo redom – od najzanimljivijih karakteristika Mate 10 obitelji.

  • Kirin 970 čipset (Mate 10 Pro)– po performansama je u rangu Snapdragona 835, ali s dodatnom NU jedinicom za umjetnu inteligenciju.
  • Velika 4000 mAh bateriju (Mate 10 Pro)s podrškom za brzo punjenje
  • Dvije stražnje Leica kamere (Mate 10 Pro). Kao i do sada jedan senzor ima 12 MP u boji, drugi je 20 MP crno bijeli. Oba su iza rekordno svijetlih objektiva s F1.6, u kamera u boji ima i optičku stabilizaciju.
  • Obostrano staklo + aluminijski okvir standard su današnjih premium modela, Huawei Mate 10 / Pro / Porsche su izrađeni po istoj recepturi
  • Četiri kamere (!) – Mate 10 Lite je dobio dvije prednje kamere, za fini bokeh efekt na selfie fotografijama

Od četiri Mate 10 modela, najzanimljiviji su Mate 10 Lite i Mate 10 Pro. Jer, obični Mate 10 ima 16:9 LCD zaslon, dok je Porsche Design identičan Pro modelu, ali i značajno je skuplji.

Huawei Mate 10 Lite

Mate 10 ima LCD zaslon izduljenog omjera stranica 18 : 9, dijagonale 5.9″ i s FHD+ rezolucijom (2160 x 1080). Zbog takvog oblika profitira ergonomije: lakše i ugodnije ga je držati a ljepše je i surfanje.

Kirin 659 je sposoban octa core čipset, s vrhunskim performansama u srednjem cjenovnom razredu. Veliki naglasak je na kvaliteti kamera: Prednja selfie kamera (13MP/2MP) odlična je za snimanje portretnih fotografija jer ima novu bljeskalicu Selfie Toning Flash koja omogućuje studijsku rasvjetu za umjetničke i žive fotografije.

Stražnja kamera kombinacija je 16MP i 2MP te imaa poboljšane performanse, a obje sadrže i bokeh efekt zamućenja pozadine.

Huawei Mate 10 Pro

U odnosu na Mate 10, Mate 10 Pro je dobio pravu vodootpornost (IP67) i OLED zaslon s ukupno kvalitetnijim prikazom. Čitač otiska prstiju je smješten sa stražnje strane, koja je atraktivnija nego na Mate 10 modelu zbog stakla koje je zakrivljeno na sve četiri strane. Mate 10 Pro nema 3.5 mm audio izlaz.

materialsBg

AI, napokon zaista koristan

Huawei Kirin 970 ima snažan čip za umjetnu inteligenciju, posoban prepoznati 2000 fotografija u minuti. To je oko 50 puta više od onoga što može samo CPU, i više je od svih konkurenata na tržištu.

Čemu služi čip za umjetnu inteligenciju? Mobitel je postao pametniji, doslovno. AI optimizira postavke kamere na osnovi prepoznate scene u realnom vremenu, što poboljšava kvalitetu fotografije a ponekad nudi i korisne savjete. Primjerice, ako fotografirate vizitku Mate 10 će to prepoznati i ponuditi vam OCR i kreiranje novog kontakta.

Mate-10-2

Dodatno, Huawei Mate 10 / Pro uči u hodu, i dijeli savjete u skladu s vašim navikama. Za razliku od dosadašnjih AI asistenata, to se radi na razini mobitela i bit će korisnije.

AI upravlja i performansama, Huawei se hvali i da će nakon 18 mjeseci korištenja Mate 10 biti jednako brz kao prvog dana.

Svi znamo, to kod većine konkurenata nije slučaj jer se mobiteli s vremenom i brojem instaliranih aplikacija usporavaju.

Performanse – u vrhu klase

Kirin 970 je i vrlo brz čipset. Prema prvim testovima, sasvim je usporediv sa Samsung Exynos 8895 i Snapdragon 835 čipsetima. Odvrti preko 170.000 Antutu bodova, te više od 1900 / 6300 na GeekBench 4 testu. To su top rezultati u svijetu Androida.

Gladak rad Mate 10 mobitela osigurava i novi Android 8.0 Oreo te EMUI 8.0, Huaweieva ljuska (sučelje) operativnog sustava koja je dodatno optimizirana.

Huawei-Kirin-970-1024x512

Huawei Mate 10 donosi i desktop iskustvo, bez potrebnog docka – USB-C to HDMI konektor prikazuje prošireni zaslon (extended display) na monitoru ili televizoru. Na pametan način  pozivi, poruke i obavijesti se neće prikazivati na velikom zaslonu.

Kamere – Huawei je u vrhu

Prvi mobitel na svijetu sa super širokim otvorom blende je LG V30, no za razliku od korejskog uređaja Huawei ima veće senzore, i ima obje kamere koje rade u paru u cilju poboljšanja kvalitete fotografija.

Ovo je treća generacija takvog setupa stražnje kamere, sada dolazi uz pomoć umjetne inteligencije – koja optimizira prikaz, oštrinu, redukciju šuma, boje – pa očekujemo još bolje rezultate po pitanju kvalitete fotografija.

Velika baterija, dobra autonomija

Sva tri mobitela Huawei Mate 10 obitelji dolazi s 4000 mAh velikom baterijom i brzim punjenjem, koje za pola sata napuni 58%.

Huawei je posebnu pažnju posvetio sigurnosti baterije, pa se mogu pohvaliti i TUV certifikatom. Ovo je jedna od najsigurnijih baterija, uopće, pri svim uvjetima rada, što potvrđuju brojni testovi.

Huawei je čak i USB-C konektor testirao na 10.000 priključenja / isključenja, što odgovara svakodnevnom punjenju mobitela tijekom 27 godina upotrebe…

Našu ponudu Huawei mobitela potražite ovdje

Nema sumnje, Huawei je s Mate 10 obitelji napravio sjajan posao. Novi čipset podiže ljestvicu konkurenciji, koja mu više ne odmiče niti performansama. Kamere imaju potencijala zasjesti na sam vrh, a i svi ostali parametri su izvrsni. Mate 10 Pro je ozbiljan konkurent za najbolji smartphone 2017. godine…

Huawei_listopad_carousel