Hakom je odlučio – prelazimo na DVB-T2/H.265 – Evo što trebate znati!

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, HAKOM, je odlučio: TV emitiranje prelazi na DVB-T2 standard uz HEVC / H.265 kodiranje. Probno emitiranje kreće 2019. godine, a potpuni prelazak na novi standard koji podrazumijeva gašenje aktualnog DVB-T emitiranja očekuje se 2021. godine. Evo detalja za kupce novog televizora...

DVB-T2_carousel

HAKOM-ova odluka je najavljena 2016. kada je podigla mnogo prašine, i u osnovi za krajnjeg korisnika je identična. Kao što se tada pisalo, prelazimo na novi standard emitiranja zemaljskog TV programa: sa sadašnjeg DVB-T na DVB-T2 sa HEVC/H.265 kodiranjem. Dakle, ova odluka se odnosi na TV program koji hvatamo putem TV antene. Što to konkretno znači, i čemu novi standard?

Tehnikalije

Ukratko, novi standard omogućava prijenos više podataka na istoj frekvenciji. Dakle, moći ćemo loviti više programa, a kodiranje u HEVC (High Efficiency Video Codec, H.265) omogućava bitno veći stupanj kompresije od MPEG2 (danas ga koristimo) ili novijeg MPEG4. HEVC / H.265 je otprilike četiri puta efikasniji od MPEG2 te dvostruko bolji od MPEG4. To znači da film u MPEG2 zauzima 1 GB, na HEVC kodiranoj datoteci će zauzeti samo 250 MB, uz istu kvalitetu slike. Ili, ako vas zanimaju detalji:

Završetak dodjele „druge digitalne dividende“ za usluge u mrežama pokretnih komunikacija u većini država članica EU očekuje se do 30. lipnja 2020. Takva preraspodjela radiofrekvencijskog spektra omogućit će daljnji razvoj širokopojasnih usluga putem mreža pokretnih komunikacija, ali i znatno smanjiti raspoloživost tog spektra za digitalnu televiziju. Kako bi se omogućilo ekonomično odašiljanje TV sadržaja visoke razlučivosti („HD“) u zemaljskim mrežama i olakšao razvoj novih usluga, nužan je prijelaz na učinkovitiji DVB-T2 sustav s H.265/HEVC video kodiranjem. Sustav DVB-T2, uz usporedive uvjete prijama, nudi veću fleksibilnost te do 50% veći prijenosni kapacitet u odnosu na DVB-T sustav.

Početak prelaska usluga digitalne zemaljske televizije slobodnih za prijam u javnosti s DVB-T na DVB-T2 u Republici Hrvatskoj planira se u 2019. Objava Preporuke jedan je od prethodnih uvjeta za označavanje DVB-T2 prijamnika posebnim logom, koji će jamčiti da su u skladu sa standardom odašiljanja u Hrvatskoj, a potrošačima olakšati kupovinu. Odabir loga, kao i propisivanje postupka certificiranja prijamnika za hrvatsko tržište, planirano je u 2018.

Svi nacionalni TV programi će se emitirati u HD rezoluciji (1280 x 720), što daje više nego dvostruko oštriju sliku od današnje 720 x 567 rezolucije, pa će kvaliteta slike biti bolja.

Treba napomenuti da je već danas HD rezolucija na odlasku a 4K televizori su standard već četvrtu godinu za redom (sa 8x oštrijom slikom!). Zemaljska televizija će, kao i danas, biti budget opcija sa slabom kvalitetom slike i bez ikakvih naprednih mogućnosti. Do 2021. će, sasvim sigurno, IPTV usluge prikazivati 4K HDR sliku, osam puta oštriju i sa daleko boljim kontrastom i bojama… No, i HD je bolji od današnjeg SD-a :-)

1

Želim novi TV! Na što paziti?

Bez brige, mi pazimo umjesto vas. U skladu s našim sloganom – top brandovi na jednom mjestu – u našim trgovinama možete kupiti Samsung, LG, Sony, Panasonic i Philips televizore.

Vrhunski brandovi ne rade greške u koracima; svi 4K televizori navedenih brandova, bez obzira jesu li proizvedeni 2016. ili 2017. godine, podržavaju novi DVB-T2/H.265 (HEVC) standard

Telke_MAXtv

Štoviše – to vrijedi i za veliku većinu FullHD televizora niske cjenovne kategorije. Zbog nekoliko HD modela malih dijagonala, koji su zapravo monitori sa TV tunerom, ne možemo napisati da baš svi naši televizori podržavaju novi standard emitiranje zemaljske televizije.

Imam TV bez DVB-T2 / H.265 tunera. Što mi je činiti?

Ako želite gledati zemaljski TV program putem antene, morat ćete kupiti eksterni set top box sa DVB-T2/ H.265 kodiranjem, kojeg ćete spojiti putem HDMI-a na televizor.

No, mi imamo drugi prijedlog, koji vam već danas donosi sve prednosti budućeg standarda ali i mogućnosti koje zemaljska televizija nikada neće imati. Pogađate, radi se o MAXtv paketima.

Više o MAX paketima potražite na ovom linku. Da sumiramo, ukratko, promjene koje su MAXtv lansirale na vrh najboljih IPTV platformi u Hrvatskoj. To je prava premium usluga s obiljem mogućnosti i sadržajem koje drugi ne nude, poput Snimalice, novog sučelja, MAXtv To Go i drugih.

MAXtv je poznat po ekskluzivnom sadržaju koji sada i u osnovnom paketu nudi Arenu 1 i 2. To znači da MAXtv korisnici mogu gledati određene utakmice aktualnog International Champions kupa, Formulu 1, 1. HT ligu, kvalifikacije lige prvaka i europsku lige u 720p HD rezoluciji – u sklopu osnovnog paketa programa. Za ostale Arene ili npr Sportklub programe koji osiguravaju prijenose engleske i španjolske lige vikendima – ipak trebate dodati programski paket – koji je u Biram paketima gratis. I te utakmice na Sportklubu moguće je gledati u višoj rezoluciji bez uključivanja HD paketa…

Najnovija pogodnost jest uključivanje HD programa i za korisnike sa nižim izmjerenim brzinama, koji ih do sada nisu mogli gledati, i to besplatno (ne morate uzeti HD paket). Od sada su i ovi programi u HD rezoluciji:

 • Cinemax 1
 • HBO 2
 • HBO 3
 • E! Entertainment
 • Sport Klub 3
 • Arenasport 1 HD
 • Arenasport 2 HD
 • Arenasport 3 HD
 • Arenasport 4 HD
 • Arenasport 5
 • Arenasport 6
 • Arenasport 5 PPV
 • Arenasport 6 PPV
 • Nickelodeon
 • History
 • HBO 1
 • SK1
 • SK2
 • Arena 1
 • Arena 2
 • Arena 3
 • Arena 4
 • Arena 3 PPV
 • Arena 4 PPV
 • SK1 PPV
 • SK2 PPV
 • Cinemax 2
 • SK3 PPV

Zašto volimo MAXtv?

Ne treba vam fiksni telefon. Tu su MAX2 paketi s boljim omjerom cijene i mogućnosti i gratis pogodnostima koje smo do sada plaćali (Snimalica, TV paketi).

Gledali bi ste MAXtv sadržaj u vrijeme dok žena/mama/brat/sestra gledaju nešto drugo na TV-u? Nema problema, MAXtv To Go vam omogućuje gledanje filmova, serija i TV programa na mobitelu, laptopu, (smart) TV-u ili tabletu. Bez doplate, na čak tri različita uređaja istovremeno (TV+2 druga uređaja). Aplikacija se može instalirati ukupno na pet uređaja (TV + 4 druga).

Želite mogućnost neprekidnog gledanja na različitim uređajima? Check. Započneš gledati seriju na TV-u, nastaviš na tabletu ili mobitelu, vratiš se na TV. Bilo kada. A vaši ukućani za to vrijeme gledaju nešto drugo, na nekom drugom – ne nužno TV – uređaju.

MAXtv 2 Go donosi pametne trikove koje volimo na streaming servisima: mogućnost nastavka praćenja programa na drugom uređaju, točno na mjestu gdje ste stali, te pametne preporuke sadržaja.

Sučelje MAXtv platforme je i do sada bilo brzo i pregledno, ali sada je atraktivnije, jednostavnije i brže, zahvaljujući novom softveru i hardveru (prijemnik proizvodi Samsung).

novi MaxTV 5

Snimalica – Glavna fora kod Snimalice 10 i 30 (razlika je u duljini snimljenog materijala – 10 ili 30 sati) jest što možete gledati sadržaj do 48 sata od početka emitiranja, i gledati je ispočetka. Kao i program koji je upravo u tijeku. Ukoliko snimite određeni sadržaj, možete ga gledati koliko god puta želite u sljedećih 15 dana.

Što to konkretno znači? Bili ste vani s dečkima, zaboravili ste da je tu večer bila vaša omiljena serija/film/utakmica, a još manje ste se sjetili da to snimite? Nema problema; drugu večer ćete to pogledati uz par klikova na daljinskom upravljaču…

PPV – Pay Per View

Određeni sadržaj, poput boksačkih ili UFC mečeva možete pratiti samo putem PPV-a. Konkretno, to znači da trebate zasebno platiti gledanje tog događaja, s cijenom oko 50-ak kuna. Neovisno koji paket programa TV programa imate.

Šlag na tortu su popusti na kupovinu novog televizora do 1500 kn uz MAX pakete, te dodatne pogodnosti u Magenta 1. Priuštite si TV nove generacije, sa premium TV sadržajem i visokom kvalitetom slike već danas, bez čekanja na nove u startu zastarjele standarde emitiranja…

TV_krovna_carousel2
MAXtv_carousel_nase
LG_srpanj_carousel
Sony_izdvojena_carousel