Google omogućio isprobavanje strojnog učenja

Jedan od glavnih buzzworda ove godine u svijetu mobitela je umjetna inteligencija i strojno učenje. Kako to zapravo radi, sada možete sami isprobati putem Google Teachable Machine. I ne, ne morate znati kodirati…

Strojno učenje je danas jedna od najcjenjenijih ključnih riječi u području tehnologije. Osobito je postalo IN u mobilnoj tehnologiji. Apple i Huawei su čak namijenili svojim uređajima i posebne čipove za strojno učenje.

Postoji mnogo dokumenata i detaljnih članaka o ovoj temi. Međutim, tumačenja i opisi su jedno, drugo je doživljaj. Zato je Google razvio značajku pod nazivom Teachable Machine temeljenu na neuronskoj mreži, koja pomaže da „osjetimo“ čari AI tehnologije, koju možete i sami isprobati. Namijenjena je za Chrome web preglednik.

google teachable 1

Kroz jednostavne fizičke geste, eksperiment nudi zabavni, kinetički način učenja strojnog učenja na mreži bez ikakvog kodiranja. Informacije za Teachable Machine pohranjuju se u uređaju umjesto na Google poslužitelju,  dok je  jednostavno sučelje prikladno  za sve one koji žele saznati više o AI.

Teachable Machine  koristi web kameru kao alat “za podučavanje” za osnovni AI program. Jednostavno je potrebno uključiti kameru koja će snimiti sve što obuhvaća objektiv, uključujući objekte ili aktivnosti koje stvarate (mašete rukom, plazite jezik, namigujete…), pokrenuti  Google alat i potom krenuti se zabavljati.

Od vas će se tražiti da bilo koju akciju izvodite to učinite najmanje 100 puta. Pri tome je cijelo vrijeme potrebno  držati pritisnutu tipku “Train Green”.  To je prvi stupanj strojnog učenja.

Nakon toga možete nastaviti s daljnjim stupnjem treninga ( Purple) namijenjenom da neuronske mreže otkriju kada ste mirni, a kada se mičete, pa čak i neke izraze lica (tuga, veselje, ljutnja…).

Izlazni rezultati bit će prikazani animirani GIF-ovi ili će se reproducirati zvuk, možda i riječi.
Za što bolje rezultate potrebno je imati neku kvalitetnu web kameru.

Dobru zabavu!

Članak je nastao u suradnji s portalom Preporucamo.com

Mate10_carousel 1140