Google Nexus 5X i Nexus 6P – viša klasa po cijeni niže

Google je predstavio dva nova pametna telefona iz Nexus linije – Nexus 5X i Nexus 6P. Peticu radi LG, šesticu Huawei. Tradicionalno, trebali bi imati niske cijene, dobar hardver i uvijek prvi dobivati nadogradnje operativnog sustava. Isplate li se…?

Niska cijena, jeftina izrada? To ne vrijedi za nove Nexuse koji su kvalitetno napravljeni, a Nexus 6P je i izrađeni od metala, Tu je i dobra opremljenost. Imaju mogućnost bežičnog – indukcijskog punjenja Qi, dobre zaslone, senzor otiska prstiju, prednje zvučnike i USB Tip-C konektor.  

Ušteda se možda vidi tek na kamerama, koje nemaju optičku stabilizaciju slike no veličina piksela na senzoru od 1,55 mikrona trebala bi kompenzirati taj nedostatak. 

Hardverski, radi se o snažnim mobitelima. Manji Nexus 5X, kojeg proizvodi LG Electronics, koristi Snapdragon 808 (kao i LG G4) dok je Nexus 6P opremljen još bržim Snapdragonom 810. Da se ne radi o premium klasi svjedoče nešto skromnije kamere i manje količine RAM-a i memorije za pohranu

Zasloni su vrlo dobre kvalitete, posebice kod većeg 6P modela koji dolazi s 5.7" QHD AMOLED zaslonom. Manji Nexus LCD IPS tehnologiju, ima 5.2" dijagonale i FullHD razlučivost. Pregled bitnih specifikacija izgleda ovako:

Google Nexus 5X

Google Nexus 6P