“F… the snickers, let’s make speakers!”

Mnogo je poznatih glazbenika, repera, producenta. No, samo je jedan u manje od deset godina napravio tvrtku koja vrijedi više od 3.2 milijarde dolara. Njegove proizvode žele baš svi, nitko nikada nije napravio ništa slično. Pogađate o kome je riječ? Ovo je priča o Dr. Dre i njegovim Beats slušalicama.

Ako ste unazad nekoliko godina bili u SAD-u i prošetali ulicama makar na nekoliko minuta, sigurno ste vidjeli Beats by Dr.Dre slušalice na brojnim glavama. Nevjerojatna je dominacija branda poznatog repera koji je u premium kategoriji slušalica napravio dar mar, i preko noći postao najpoželjniji proizvod.

Nadmoćniji je u svojoj klasi od Apple iPhonea, koji je preko bare neprikosnoven statusni mobitel. Stoga ne iznenađuje da je Apple kupio Beats Electronic prije godinu dana, za svotu od 3.2 milijarde dolara.

Kako je sve počelo, i zašto danas baš svi žele Dr. Dre slušalice – od Lady Gage, LeBrona Jamesa, Colina Kaepernicka, Pharrela, Nicky Minaj i  brojnih drugih celebritya – i kako im je uspjelo postati supercool modni dodatak?

Nikada prije niti kasnije nije postojala tvrtka poput Beats By Dre. Priča počinje 2006. kada je na jednoj presici Jimmy Lovine, bivši CEO Interscope Geffen A&M Recordsa – faca koja je zaslužna za uspjeh Bruce Spreengstena i 50 Centa –  htjela da Dr. Dre reklamira tenisice.

Odgovor je bio "Fuck the snickers, lets make speakers", a promućurni Lovine je nanjušio priliku. No, njegova tvrtka nije imala baš ništa s proizvodnjom hardvera, pa su se zajedno obratili Monsteru, tvrtki koja je narasla prodajući bezobrazno skupe kablove, ali i dosegla plafon – tržište za 200 dolara skupe HDMI kablove je ipak ograničeno.

Odlučili su ući na unosno tržište premium slušalica, iako je inicijalno Dr. Dre želio klasične zvučnike. No, era HiFi zvučnika je bila na zalazu, a Monsterovi vlasnici su bili uvjerljivi. Dr. Dre je pristao na kreiranje slušalica, ali suradnja nije išla glatko. Monster je tek nakon šest mjeseci dobio ugovor, a u međuvremenu je i tvrtka SLS bila u igri.

Njihov prototip, s ogromnim pokrivalima za uši, debelim nosačem i sjajnim elementima definirali su dizajnerski pravac koji je i danas aktualan. No, odustali su – bile su prevelike. Jednostavno, nisu izgledale dobro na glavi.

Monster je napravio 50-ak prototipova slušalica. Nakon više mjeseci razvoja, Dr. Dre je dobio prototip. Stavio ga je na glavu, odvrtio In Da Club i rekao, citiramo: "That's the shit."

 

Dr. Dre ih je reklamirao na sve strane. "Čujte što umjetnik čuje, slušajte muziku kako ona treba biti slušana. Slušajte je kako je ja čujem."

Osim što dobro zvuče, Beats slušalice izgledaju vrlo atraktivno i vrlo su prepoznatljive."Ljudi će ih kupovati ne zato jer dobro zvuče, ne zato jer imaju izvrstan bas, nego zato jer dobro izgledaju s njima." Slušalice su postale modni dodatak…

Uskoro su spotovi bili preplavljeni Dr. Dre slušalicama, i svaki tinejdžer ih je poželio kupiti. Ne zato jer su bile najbolje u klasi, ne zato jer su najisplativije, nego zato jer ste s njima izgledali cool. Prodaja je strelovita rasla.

Iako mnogi prigovaraju da su preskupe Beats By Dr. Dre imaju dobar zvuk, posebice ako volite pop, hip hop i rap muziku kojima fino pristaje naglašeni bas. Uz to, jako dobro prigušuju okolišnu buku.

Uskoro je oko na tvrtku bacio HTC. Tajvanska tvrtka ponudila je 2011. 300 milijuna dolara za 51% dionica. Godinu kasnije Beats preuzima proizvodnju i Monster gubi sva prava na sada već super unosni brand.

Već godinu dana kasnije, Dr. Dre i Jimmy Lovine otkupljuju dio dionica od HTC-a za samo 150 milijuna dolara, čime dolaze u posjed 75% tvrtke. HTC prodaje preostalih 25% u Beatsu 2013. godine, a tvrtka po prvi puta premašuje vrijednost od milijardu dolara.

Tvrtka i dalje raste, a Apple je kupuje tijekom svibnja 2014. za lijepih 3.2 milijardi dolara. To je najveći iznos ikada, koji je Apple izdvojio za neku tvrtku! Pozamašna svota, no treba priznati da se ta dva branda sjajno nadopunjuju: oba su premium, oba izgledaju sjajno, i oba su predmet želja mnogih kupaca. I da, oba možete kupiti u Sancta Domenici…