Dvoboj titana: Samsung SUHD TV vs LG OLED TV

Dobili ste bonus, sedmicu na lotu, nasljedstvo ili jednostavno imate malo bolju plaću i fini ukus za tehniku? Čestitamo! Želite kupiti najbolji TV na svijetu? Izbor nije jednostavan…

Je li bolja Quantum dot LED LCD tehnologija ili OLED? Tizen TV ili webOS-a? Tko ima bolje procesiranje, kontrast, vidljivi kut, vrijeme odziva? Ili, na hrvatskom: tko danas proizvodi najbolje televizore na svijetu?

Samsung je svjetski proizvođač televizora broj jedan, ima izvrsne proizvode te često predvodi tehnološki razvoj. Njihov konj za utrku se naziva SUHD (zapravo je to LED LCD). S druge strane ringa je LG Electronics, koji je ponudio 4K OLED TV s ravnim i zakrivljenim panelima.

Svi se slažu: OLED je budućnost i ta tehnologija će naslijediti LCD. Ali OLED za televizore je tek u povojima; trenutno OLED TV proizvodi samo jedna tvrtka (LG), dok je LCD usavršavan zadnjih dvadesetak godina i koriste ga baš svi ostali proizvođači, od noname kineza do Sonya i Panasonica. Treba napomenuti da Samsung već šest godina proizvodi velike količine malih OLED panela za mobitele (od Samsunga Gear S do ovogodišnjeg S6). S druge strane LG, koji tri godine ima monopol na tržištu OLED TV-a, u svoje top modele mobitela ugrađuje LCD zaslone (osim Flex serije)…

OLED tehnologija

Prisjetimo se CES-a 2013, kada su i LG i Samsung predstavili OLED televizore uz prepucavanje tko je prvi (razlika među presicama je bila sat vremena…). No, Samsung je proizveo par komada KN55S9C FullHD OLED televizora i prestao s proizvodnjom, dok je LG ustrajao, i ove godine proširio ponudu OLED televizora na ravne i zakrivljene 4K modele.


Što je to zapravo OLED? Organic Light Emiting Diode paneli kreiraju svjetlo na razini podpiksela, dok LCD treba pozadinsko osvjetljenje gdje se svjetlina (pod)piksela regulira zakretanjem kristala. Iz toga proizlaze prednosti OLED tehnologije: pikseli se mogu zasebno ugasiti (savršena crna i kontrast, dok kod LCD-a pozadinsko osvjetljenje probija crnu, koja je sivkasta), vidljivi kut je savršen (jer svjetlina ne zavisi o zakretanju kristala), vrijeme odziva je vrlo brzo (LCD mora zakrenuti kristal da bi promijenio boju i/ili svjetlinu – a to traje…).

S druge strane, OLED telnologija ima i neke nedostatke. U praksi se pokazalo da je problematična homogenost prikaza kod jako tamnih nijansi, postoji mogućnost burn-ina (zapržavanje slike – pogledajte kako izgledaju demo mobiteli Samsunga s OLED zaslonima), trajnost je kraća, plavi podpikseli se brže troše od crvenih i zelenih (što može s vremenom uzrokovati pomak u bojama). A tu je i cijena, koja je ipak sve prihvatljivija kako raste proizvodnja i yield (postotak ispravnih panela u proizvodnom procesu – što je bolji proizvodnja je isplativija, cijena panela / TV-a niža)

LG ima rješenje za te probleme, pa od 2013. koristi superiornu WRGB matricu (Samsung je koristio klasičnu RGB, i iste godine odustao od proizvodnje…). Razlika je u W(hite) podpikselu, što je pametan trik za značajno produljenje vijeka panela.

Naime, bijela boja se kod klasičnih panela kreira maksimalnim osvjetljenjem sva tri podpiksela što je OK za LCD tehnologiju ali na OLED-u dovodi do ubrzanog starenja. Stoga je LG pridodao bijeli podpiksel, koji generira većinu svjetline pa su crveni, zeleni i plavi podpikseli znatno manje opterećeni pa se i manje troše.

Krajem prošle godine vidjeli smo prvi LG 4K OLED TV, model EG970V, dok je ove godine paleta proširena i sa 55", 65" i 77" 4K OLED televizorima ravnog (EF980V i EF950V) i zakrivljenog zaslona (EG960V i EG910V). HDR mogućnost je na nekim modelima dodana naknadno, putem softverske nadogradnje.

Euro_carousel

Ako sumnjate u trajnost tu su česte akcije s pet godina jamstva, dok burn in kod normalnog načina korištenja u praksi ne postoji. Ako pak igrate konzolu, jednu te istu igru sa statičnim sadržajem, i tako satima, danima i tjednima, kupite si radije LCD TV…

Samsung SUHD

Svi znamo što je UHD, no Samsung je fino marketinški istaknuo svoje top modele (serije 8500, 9000 i 9500) kao SUHD. S kao super? Da, to su zaista izvrsni LED LCD televizori. U SUHD klasu ih izdvaja podrška za HDR sliku te širi spektar boja, oboje na račun Quantum Dot tehnologije koju je najlakše opisati kao naprednije pozadinsko osvjetljenje.

Samsungov marketinški naziv za tu tehnologiju jest Nano Crystal. Treba napomenuti da se ove zime iznenada pojavio Samsung JU6872, ravni TV koji je zapravo SUHD (iako se tako ne deklarira) jer ima Nano Crystal, podršku za HDR i širi spektar boja, po spektakularno dobroj cijeni.  Nedostatak: tromiji panel, tj. slabije vrijeme odziva u odnosu na top modele.


Samsungovi SUHD televizori koriste VA (Vertical Align) matricu, koja ima dobar kontrast i ponešto sužen vidljivi kut. Dobar kontrast znači da je crna u tamnijim uvjetima prilično crna, a vidljivi kut se manifestira kao isprane boje ako TV gledate iskosa. IPS paneli (LG) nude drugačija svojstva (vrlo dobar vidljivi kut, slabiji kontrast) no filmofili preferiraju VA matrice, koje ove godine koriste svi A proizvođači u svojim top modelima (Sony, Samsung, Panasonic). Samsungovi SUHD imaju lokalno zatamnjenje, koje može pametno posvijetliti ili zatamniti pojedine dijelove slike. To je izvrsno za kontrast, i neophodno za HDR. S druge strane, ponekad može uzrokovati anđeosku auru oko svijetlih objekata na tamnoj podlozi.

Samsung je sve svoje pametne televizore za 2015. opremio novom Tizen TV platformom, koju u SUHD modelima pogone vrlo brzi octa core procesori.

Ne treba zaboraviti jedan od najpametnijih trikova u svijetu televizora uopće: One Connect. To je eksterna kutija s mozgom televizora – procesorima i priključcima – koju možete promijeniti. Samsung obećava mogućnost nadogradnje do 5 godina nakon kupovine TV-a, pa tako možete updeatati televizora na novu Smart TV platformu i s novim procesorima slike. Izvrstan lijek protiv starenja televizora!

Također, tu je i dvostruko svjetliji HDR kod SUHD-a u odnosu na OLED TV, te dulji rok trajanja panela.

Kvaliteta slike – SUHD ili OLED TV?

LG je ove godine uhvatio priključak po kvaliteti procesiranje 4K signala, koja je sada vrlo dobra. No, Samsung je i dalje nijansu bolji, ali sada su razlike male. Ako izuzmemo problematičnu homogenost u najtamnijim nijansama (bliskima crnoj), OLED TV je u prednosti – ima bolji kontrast (prilično vidljivo), bolji vidljivi kut te  brži panel koji manje zamućuje sliku.

Prikaz boja je izvrstan na oba televizora, pa tu nema bitnih razlike. Kvaliteta slike je božanstvena kad se stavi 4K signal s mnogo boja, no jako je dobra slika i dok gledate obični dnevnik skaliranje SD signala je izvrsno u oba slučaja.

Koji TV dakle odabrati? Svaka tehnologija ima svoje prednosti i nedostatke. Na kraju se sve svodi na potrebe kupca, te način korištenja televizora. Sigurno jest – s niti jednim nećete pogriješiti, to su vrhunski uređaji po svim parametrima.